03 / 05 / 2024

Bakanlar en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması için resmen için toplanıyor! İşte masadaki 3 formül...

Bakanlar en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması için resmen için toplanıyor! İşte masadaki 3 formül...

Milyonlarca emekli hem ocak zammını hem de iyileştirmeyi merakla bekliyor. Hazırlıklar devam ederken, önümüzdeki hafta önemli bir aşamaya geçilecek. İşte emekli maaşı konusunda masadaki 3 formül...



Emeklilerin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan iyileştirme çalışmasında... Gelirleri artıracak çalışmaya yönelik son açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

Amerika ziyareti esnasında bu konuya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fazla uzamaz. Yani en kısa sürede. İlgili bakanım zaten çalışmalarına devam ediyor. Gelecek yıla inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireceğiz" dedi.

Bakanlar en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması için resmen için toplanıyor! İşte masadaki 3 formül...

TAKVİM BELLİ OLDU

ahaber.com’un haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen çalışma devam ederken, önümüzdeki hafta önemli bir etaba geçilecek. Söz konusu çalışmanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleştirilecek toplantıda gündeme gelmesi planlanıyor.
Gelecek hafta bakanlar düzeyinde masaya gelecek çalışma, sona erdiği zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Daha sonra ise Meclis'e sevk edilerek yasa süreci başlatılacak. Emeklilere ilişkin iyileştirme çalışmalarında 3 formül masada olacak. Bu çerçevede, halen 7 bin 500 lira olan minimum maaş ödemesinin artırılması bekleniyor. Burada en az 10 bin lira seviyesi masada. Taban maaşta gerçekleştirilecek artış konusunda 3 farklı formül öne çıkıyor:

- Net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, minimum emekli maaşı ödemesi bunun yüzde 88.16'sı seviyesindeydi. Temmuz ayında net asgari ücret 11 bin 402 liraya yükseldi. Fakat taban emekli maaşı aynı kaldı. Önceki seviyenin tekrar sağlanması istenirse minimum emekli maaşı 10 bin 52 liraya yükselebilecek.

- Minimum emekli maaşına 6 aylık enflasyonun yansıtılması da olası. Orta Vadeli Program'daki öngörüye göre 2023’ün 2’nci altı ayında enflasyon yüzde 37.76 olarak bekleniyor. Eğer bu oran yansıtılırsa, minimum emekli maaşı 10 bin 332 TL’yi bulabilecek.
- Üçüncü formül ise minimum emekli maaşının halen net 11 bin 402 TL olan asgari ücretle eşitlenmesi. En fazla talep bu yönde geliyor. Eğer bu formül uygulanırsa, maaşı 11 bin 402 TL’nin altında olan tüm emeklilerin geliri yükselecek. Taban maaştaki artışın yanında ayrıca, kök maaşta da artış üzerinde duruluyor. Bu noktada ilk formül seyyanen zam. Kamu çalışanlarına iyileştirme geçtiğimiz temmuzda seyyanen yapılmıştı. Aylıklara 8 bin 77 TL seyyanen zam eklenmişti. Emeklilerde de seyyanen zam formülü uygulanması muhtemel.

Bakanlar en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması için resmen için toplanıyor! İşte masadaki 3 formül...

ÜÇÜNCÜ FORMÜL ORANSAL ZAM

Emeklilere ilişkin üçüncü formül de oransal zam. Kök maaşlara yansıyacak bu artışın refah payı şeklinde yansıtılması da olası. Bu noktada da maaşa göre kademeli bir oran belirlenebilir. Düzenleme ocak ayındaki zamla beraber yürürlüğe girebileceği gibi, yeni yıl beklenmeden de uygulanabilecek.

İyileştirme dışında ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerini bu yılın 2’nci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam bekliyor. Orta Vadeli Program'daki enflasyon öngörüye göre bu oran yüzde 37.76 olarak gerçekleşecek. Bu kapsamda, memur emeklileri ise ocak ayında yüzde 15 zam ve enflasyon farkı alacak. Bu fark yüzde 29.96 oranında olacak.

İnternetten kiralık konut arayanlar dikkat! Dolandırıcıların akılalmaz oyun ortaya çıktı!

Konut kiraları son 5 yılda 10’a katladı! İşte konut kiralarının en yüksek olduğu il ve ilçeler...

Uzmanlar depreme dayanıklı binalar için İstanbul’da toplanacak!


Geri Dön