29 / 04 / 2024

Bakanlık, Fikirtepe mağdurlarının sorunlarını çözecek!

Bakanlık, Fikirtepe mağdurlarının sorunlarını çözecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Demirtaş, Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Böke ve ayrıca CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm mağdurlarını ziyaret etti...



Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm mağdurları sorunlarının çözülmesini bekliyor. Evleri yıkılan ancak yeni ev verilmeyen vatandaşlar mağduriyetlerini duyurmak için şantiye alanına çadır kurdu.

7 yıl önce başlayan sancılı kentsel dönüşüm süresi çözülmek için bekliyor. Vatandaşın çağrısını duyan siyasiler çadır kuran vatandaşları ziyaret etti. 


Bakanlık, Fikirtepe mağdurlarının sorunlarını çözecek!

"Bakanlık olarak vatandaşın mağdur edilmesine göz yumamayız"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Veli Böke ile birlikte Fikirtepe'de kentsel dönüşüm mağdurlarını ziyaret etti ve sorunları dinledi. Demirtaş, "Bakanlık olarak vatandaşın mağdur edilmesine göz yumamayız. O yüzden buradayız." dedi.

Demirtaş, "Mağdurların temsilcileriyle önümüzdeki hafta salı günü bir araya gelerek her ada için sorunlar ve çözümleriyle ilgili bir çalışma süreci başlattığımızı deklare ettik. Tabii burada maalesef çadırda yaşamak zorunda kalan insanlar gördük. Bunlar için tabii ki üzüldük. Bunlar yatırımcı firmadan kira yardımını alamadıkları için çaresizlik içerisinde ancak kendi arsasına çadır kurduğunu söyleyen insanlar vardı. Bunlar için de önümüzdeki hafta içinde kira yardımını kendi bakanlık şartlarıyla yapma kararı aldık. Onun bilgisini verdik. Önümüzdeki haftadan itibaren geriye dönük belki ödenmiş kiralarıyla ilgili başka bir çalışma yapacağız ama bundan sonraki süreçte kiralarını devlet bir çözüm üretilinceye kadar daha sonra projenin içinden mahsup edilmek üzere bir şekilde ödeyecek." açıklamasında bulundu. 

Mücahit Demirtaş, önümüzdeki haftadan itibaren temsilcilerle toplantılara, görüşmelere başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Bakanlık, Fikirtepe mağdurlarının sorunlarını çözecek!

CHP'de çadır kuran  vatandaşları ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi de Fikirtepe'de mağdur edilen vatandaşları ziyaret etti. 

Hamzaçebi, "Şu an ortada hukuken bir şirket olmasına rağmen, bu şirketin sahipleri ortada yok. Bu vatandaşlarım, sahiplere ulaşmakta güçlük çekiyor, daha doğrusu ulaşamıyor. Kendi başlarına kalmış durumdalar. Bir yıllık kirayı almışlar ama bir yıldır kira alamıyorlar. Şirket ortada yok, şirket bunu yapabilecek durumda değil. TBMM toplanır toplanmaz ilk yapmamız gereken değişiklik Kentsel Dönüşüm Yasasını 6306 sayılı kanunda idareye bakanlığa çeşitli yetkileri vermek suretiyle bu sözleşmelerin iptalini sağlamak ve buraları yeni kişilerle yeni müteahhitlerle sözleşme imzalayarak yapabilir duruma gelmektir" dedi. 

Kentsel dönüşüm projelerinin kamu eliyle yapılması gerektiğini ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, "Kamunun direkt vatandaşla sözleşme yapması lazım. Bu işlerin sigorta edilmesi gerekiyor. Yarım kaldığı takdirde birileri tarafından karşılanması gerekiyor." dedi.

Bakanlık, Fikirtepe mağdurlarının sorunlarını çözecek!

"Fikirtepe'de müteahhitlik yapıyoruz"

Üsküdar Belediyesi’ni ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fikirtepe’de devam eden kentsel dönüşüm sürecine değindi. Özhaseki, "Fikirtepe'de bir plan yapılmış. Belediyeler de devreden çekilmişler. İlçe ve Büyükşehir çekilmiş. Vatandaşlarla müteahhitler karşı karşıya kalmışlar. Aynı ada içerisinde vatandaşın bir kısmının vekaleti Ahmet'te, birisi Mehmet'te. Çözün de göreyim. İmzalar atılmış. Aradan 3-4 sene geçmiş müteahhit batmış. Vatandaş mağdur, müteahhit mağdur, kamuoyu mağdur.  O yüzden tek başınıza hareket ederseniz zorluklar var. Şimdi müteahhit gelse size yüzde 85- 90 inşaatınızın verir mi? Hayır vermez. Devlet veriyor. Ama bazı kardeşlerimiz ne hikmetse uyanıklığı seviyor. Ben diyor, bir dükkanın yanına 2 tane daire isterim. Adalet değil. Fikirtepe'de bakanlık olarak girdik şimdi müteahhitlik yapıyoruz. Oradaki vatandaşların işlerini çözmeye çalışıyoruz. Şimdi yine gideceğiz oradaki batmış müteahhitlerin elinden alıp aslında nihayetinde vatandaşla müteahhit arasındaki itilafı kendimiz çözeceğiz. Vatandaşa yardımcı olmak için yapacağız" ifadelerini kullandı. 

 

Fikirtepe'de çadırsal dönüşüm!
 

 

Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön