10 / 05 / 2024

Balıkesir Ayvalık'taki 2 tesisin temeli atıldı!

Balıkesir Ayvalık'taki 2 tesisin temeli atıldı!

Ayvalık ilçesinin uzun yıllardır süren su problemini çözecek 10 bin metreküplük içme suyu deposu ve Ayvalık merkez kanalizasyon terfi hattı inşaatı temeli düzenlenen törenle atıldı.




Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) tarafından Ayvalık ilçesinin uzun yıllardır süren su problemini çözecek 10 bin metreküplük içme suyu deposu ve Ayvalık merkez kanalizasyon terfi hattı inşaatı temeli düzenlenen törenle atıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un katıldığı törene; Milletvekilleri Mahmut Poyrazlı, Ali Aydınlıoğlu, Sema Kırcı, Kasım Bostan, Genel Sekreter Osman Yenidoğan, BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, bürokratlar, daire başkanları ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, kurumun çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi verirken, Ayvalık'a yapacakları iki altyapı tesisiyle su sorununu ortadan kaldıracaklarını söyledi. BASKİ'nin 20 ilçe, 221 merkez ve 893 kırsal mahalleye ulaştıklarını ifade eden Bayram, kış aylarında 1 milyon 200 bin, yaz aylarında da 3 milyon 500 bin kişiye hizmet ettiklerini söyledi. Balıkesir kırsal mahallelerinde 450 km içme suyu ve kanalizasyon hattının yapıldığını vurgulayan Bayram, "Balıkesir’imize sağlıklı bir içmesuyu temini için 7 kırsal mahallemizde 2 milyon liralık bir maliyet ile Bozen Mahallesi (Altıeylül), Mecidiye ve Söğütçük Mahalleleri (Savaştepe), Beğendikler, Salmanlı, İlyaslar Mahalleleri (Bigadiç) olmak üzere bu 6 Arsenik Arıtma Tesisimiz hizmete alınmış olup, Ayvalık Çakmak Mahallesi Tesisimizin montaj işleri devam etmektedir. Yine 25 Kırsal Mahallemizde Arsenik Arıtma Sistemli Çeşme yapımı sonuçlanmış olup, 50 Kırsal mahallemizde Arsenik Arıtma Sistemli Çeşme yapımı çalışmalarımız devam etmektedir. 75 adet Arsenik Arıtma Sistemli Çeşmenin maliyet bedeli 2,5 milyon TL olup,  bu iş kapsamında Ayvalık İlçemizde; Beşiktepe, Karahayıt, Murateli ve Mutlu mahallelerinde Arıtmalı Mahalle Çeşmesi yapılacaktır" dedi.


BAYRAM AYVALIK'A YAPILAN YATIRIMLARDAN BAHSETTİ

BASKİ'nin Ayvalık'ın su problemini çözmek için yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Mustafa Bayram, "BASKİ’nin tüm çalışmaları dikkate alındığında öncelikli olarak su sıkıntıları çözülmüştür. Ayvalık ilçemizde 2014 yılında terfi hattı onarımı, 2015 yılında arızalı Ø500 mm AÇB hattın 10,5 km’si 15 milyon TL maliyet bedeli ile yenilenmiştir. Akabinde çok eski ve sık arızalanan Küçükköy Terfi hattına alternatif Ayvalık’ın mevcut Ø 400mm hattına ilave 3 km hat ile Küçükköy deposuna bağlantısı yapılacaktır. Ayrıca; Küçükköy hattının yenilenmesi sağlanacaktır. Ayvalık ilçemizin, Cunda kanalizasyon ara terfi ile Ayvalık merkez terfi merkezi bağlantısı yapılarak yaşanan sıkıntı 2 milyon TL’lik bir maliyet ile çözülmüştür. Yapılan bu hat ile Cunda’nın kanalizasyon sorunu ivedilikle giderilmiştir. Etüdü devam eden Ayvalık yeni Kanalizasyon Şebeke Projesinde Cunda’ya ayrı bir Arıtma Tesisi yapılması, Çamlık bölgesinin Küçükköy Arıtma Tesisine bağlanması planlanmaktadır. Bu durumda Ayvalık Merkez Kanalizasyon yükü azalacaktır.  Bununla ilgili proje ve etüt çalışmaları devam etmektedir. Ancak sorun yaşanmaması için temeli atılan bu terfi hattı 5,069 metre uzunluğunda Ø 600 mm çapındadır. Maliyet bedeli 3 milyon TL olan bu çalışma yaz sezonuna kadar tamamlanacaktır. Ayvalık ilçemizin içme suyunun Madra Barajı'ndan temini için proje yapılmış, dış kredi desteği sağlanmıştır. Bu su hattı ve arıtma tesisi maliyeti 55 milyon TL’dir. BASKİ olarak; Ayvalık Altınova Madra Çayı ile Altınoluk Mıhlı Çayı arasında eksik olan içme suyu şebeke ve kanalizasyon hatları ile arıtma tesislerinin planlanmasını yapmış bulunmaktayız. Şu aşamada projesi biten ve yapımına hız verdiğimiz işin bedeli 150 milyon TL’dir. Ayvalık ilçemizin su ihtiyacı için bugün temelini atmış olduğumuz maliyeti yaklaşık 4,5 milyon TL olan V=10.000m3‘lük su depomuzun, yaz sezonu öncesi işletmeye alınmasıyla Ayvalık halkımızın su sıkıntıları çözülmüş olacaktır. Bugün itibariyle turizm cennetimiz olan Ayvalık ilçemizin, olabilecek arızalar dışında su sıkıntısı olmamakla birlikte; denize dökülen kanalizasyon hattı da bulunmamaktadır. BASKİ Genel Müdürlüğü olarak; Ayvalık ilçemizin çevresel kirlilikten etkilenmemesi için gereken tüm yatırımlar hızla yapılmaya devam edecektir" dedi.


GENCER: "BU YAPILAN ESERLERLE GURUR DUYUYORUZ"

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ'nin yaptığı hizmetlerden dolayı mutlu olduklarını ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, "Güzel bir yatırım. Ayvalık'ın uzun yıllardır yaşadığı su ve kanalizasyon sorunlarının çözülmesi için atılan iki tane güzel adım. Bir yıldır Büyükşehir Belediye Başkanımız ve BASKİ Genel Müdürümüzle Ayvalık'ın sorunlarını gidermek için birlikte çalışıyoruz. Ayvalık özel bir kent. Buranın altyapısını çözmeden yapılan her şey eksik kalır. Bu konuda emeği geçen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı, BASKİ Genel Müdürü ve ekibine teşekkür ediyorum. Ağustos ayında bize söz vermişlerdi, sözünü verdiği şeyleri yerine getiriyorlar. Bu şunu gösteriyor; birlikte çalışmak, aynı hedefe yönelmek, ilçe belediyeleriyle birlikte Büyükşehir Belediyesi her şeyin altından kalkacaktır. Bu yapılan eserlerle gurur duyuyoruz" dedi. Ayvalık'ın bölgenin ve Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi olduğunu kaydeden Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin imkanlarıyla yapılamaz denilen işlerin bir bir yapıldığını belirtti. Hükümetin amacının da vatandaşlara hizmet etmek olduğunu söyleyen Aydınlıoğlu, 13 yılda Balıkesir'in 16 katrilyon hizmet aldığını vurguladı.


BAŞKAN UĞUR: "13 İŞE 73 MİLYON LİRA YATIRIM BEDELİ"

Güzel bir hizmet için bir araya geldiklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 28 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gömeç ve Ayvalık'a yaptığı ziyaretin önemine değinerek konuşmasına başladı. BASKİ'nin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, atık su arıtma tesislerinin son durumundan bahsetti. 9 ilçenin atık su arıtmasının ihale aşamasında olduğunu ifade eden Başkan Uğur, iki ilçenin atık su arıtma tesisi projesinin de yapımının devam ettiğini kaydetti. Edremit'in Altınoluk Merkez Mahallesi’nde 40 bin kişilik arıtma tesisi kapasitesinin artırımıyla arıtma kapasitenin 120 bin kişiye çıkacağını belirten Başkan Uğur, "Mevcut tesislerin 974 bin, projesi biten tesisler 248 bin, projesi devam eden tesisler 315 bin kişilik, 330 bin kişilik kapasite artırımıyla birlikte Balıkesir'deki 1 milyon 867 bin kişinin atık suyunu arıtacak tesise kavuşacağız. Cunda Adası'nda da düşündüğümüz arıtma tesisi var ama orasının imarıyla ilgili sorun var. Orasını çözdükten sonra Cunda Adası'na arıtma tesisi yapacağız. Şu anda tamamlanan 13 işe 73 milyon tutarında para harcamışız. Arsenikli sular için 75 tane arıtmalı mahalle çeşmesi yapıyoruz. Bu iş kapsamında Ayvalık'ta da Beşiktepe, Karahayıt, Murateli ve Mutlu Mahalleleri'nin de arıtmalı mahalle çeşmeleri yapılıyor. 7 tane arsenik arıtma tesisi inşaatına 2 milyon lira harcadık. Ayvalık Çakmak Mahallesi de bu tesislerden biridir. Marmara ve Havran Kanalizasyon Şebeke ve Atıksu Arıtma Tesisleri inşaatları ihale aşamasında olup bu iki projenin maliyeti 40 milyon liradır. BASKİ olarak yapmayı planladığımız 18 işin toplam 367 milyon lira yatırım bedeli vardır. Bunu İller Bankası ve Dünya Bankası'yla birlikte yapıyoruz. Bu Madra Barajı'ndan getireceğimiz içmesuyu hattı ve arıtma tesisi de bu iş kapsamındadır. Dünya Bankası'yla anlaştık. BASKİ bütüncül bir yaklaşımla Balıkesir il geneline hizmet götürmeyi hedeflemektedir. Cunda Köprüsü ve kanal projesi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Hayırlı uğurlu olsun. Ayvalık'a yapacağımız projelerimiz var" dedi.

Başkan Uğur'un konuşmasının ardından protokolün katılımıyla iki tesisin temel atma töreni gerçekleştirildi.



Balıkesir Büyükşehir Belediyesi





Haber Milliyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Ayvalık'ta içme suyu depo inşaatı ile merkez kanalizasyon terfi hattı inşaatı, Başkan Uğur'un da katılımıyla başladı. Ayvalık'a dev yatırımlar Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (BASKİ) Planlama Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı, Ayvalık'ta 10 bin metreküplük içme suyu depo inşaatı ile 3 milyon lira maliyetli merkez kanalizasyon terfi hattı inşaatı başlattı. Deponun 7 ay, terfi hattının ise 180 günde tamamlanacağı açıklandı. 


Ayvalık'ın da bulunduğu 9 ilçede 945 bin kişinin atık su arıtması için mevcut atık su arıtma tesisinin bulunduğunu vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Cunda Adası'nda düşündüğümüz bir arıtma tesisi var. İmarla ilgili problemleri çözdükten sonra yapacağız. 


Ayvalık'ın Çamlık bölgesindeki atık suları bir isale hattı ile Küçükköy'e taşımış olacağız. Aralarında Ayvalık'ın da bulunduğu 73 milyon tutarındaki 13 işi tamamlamışız. Çalışmalarımız sürüyor" dedi. 


Daha önce 7 arıtma tesisine 7 milyon harcadıklarını vurgulayan Uğur, şöyle devam etti: "Beşiktepe, Karaayıt, Murateli ve Mutlu Kırsal Mahallesi dahil olmak üzere 75 kırsal mahallede arsenikli sular için arıtmalı mahalle çeşmeleri yapıyoruz. 


376 milyon lira maliyetli 18 işi İller Bankası ve Dünya Bankası ile birlikte yapacağız. Büyükşehir'le beraber kurulan BASKİ bütüncül bir yaklaşımla Balıkesir'in 18 bin kilometrekaresine 1135 mahallesine hizmet götürme gayreti içinde" dedi. Şirinkent'te bulunan merkez kanalizasyon terfi hattının temeli de atıldı. 



Milliyet Ege




Haber Hürriyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ayvalık'ta 4 milyon lira bedelli 10 bin metreküp içme suyu depo inşaatı ile 3 milyon lira maliyetli merkez kanalizasyon terfi hattı inşaatı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Edip Uğur, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı. Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (BASKİ) Genel Müdürü Mustafa Bayram'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Deponun 7 ay, terfi hattının ise 180 günde tamamlanacağı açıklandı. 

BASKİ Genel Müdürü Bayram, Madra Barajından içme suyu getirme amaçlı proje İçin Dünya Bankası ve İller Bankası ile çalışma yaptıklarını belirterek Ayvalık'ın içme suyu ve kanalizasyon sorununu hızlı biçimde çözmeyi amaçladıklarını kaydetti. Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, köylerde arsenikli su kullanımının önlenmesi ve bütün şehrin aynı suyu kullanması gerektiğini belirterek Madra Barajı'ndan alınıp kente dağıtılacak suyun kalitesi ne güvendiklerini hatırlattı. 


TÜM İLÇELERE EŞİT HİZMET 


Ayvalık'ın da bulunduğu 9 ilçede 945 bin kişinin atık su arıtması için mevcut atık su arıtma tesisinin bulunduğunu vurgulayan Başkanı Uğur ise, "Cunda Adası nda düşündüğümüz bir arıtnıa tesisi var. lmaıla ilgili problemleri çözdükten sonra yapacağız. Çamlık bölgesindeki atık sulan bir isale hattı ile Küçükköy'e taşımış olacağız. Aralarında Ayvalık'ın da bulunduğu 73 milyon tutarındaki 13 işi tamamlamışız. Daha once yaptığımız 7 arıtma tesisine 7 milyon harcadık. Beşiktepe, Karaayıt, Murateli ve Mutlu Kırsal mahallesi dahil olmak üzere 75 kırsalda arsenikli sular için arıtmalı çeşmeler yapıyoruz. 

376 milyon lira maliyetli 18 işi İller Bankası ve Dünya Bankası ile yapacağız. Büyükşehirle beraber kurulan BASKİ, bütüncül bir yaklaşımla Balıkesir'in 18 bin kilometrekaresine bin 135 mahallesine hizmet götürme gayreti içinde" dedi.


Hürriyet Ege



Geri Dön