08 / 01 / 2025

Balıkesir sağlam zeminli bölgelere taşınacak!

Balıkesir sağlam zeminli bölgelere taşınacak!

‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “1. derecede deprem bölgesi olan Balıkesir, ilçeleriyle birlikte en çok kentsel dönüşüme ihtiyacı olan yer. Planlı kentleşme hamlesini gerçekleştiriyor." dedi.



‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “1. derecede deprem bölgesi olan Balıkesir, ilçeleriyle birlikte en çok kentsel dönüşüme ihtiyacı olan yer. Planlı kentleşme hamlesini gerçekleştiriyoruz” dedi.


Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi/Balıkesir’ toplantısında Balıkesir’in kentsel dönüşümünü masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kentin planlı şekilde büyüyemediğini belirterek, “Kent merkezimiz kasaba görünümünde. Balıkesir 3. derecede deprem bölgesiydi. Bütün inşaatlar, yapılaşmalar ona göre yapıldı. Daha sonra 1. derecede deprem bölgesi oldu. Kentsel dönüşüme en çok ihtiyacı olan yer, ilçeleriyle beraber Balıkesir. Balıkesir’in yeni yerleşim alanlarını zemini sağlam bölgelere taşıyoruz” diye konuştu.


BETON YIĞINI


‘Kentsel dönüşümün önemi ve yapılması gerekenler’ ve ‘Balıkesir’de yerel yönetimler açısından kentsel dönüşüm süreci ve planlanan projeler’ olarak 2 oturumda gerçekleşen toplantıda konuşan Uğur, “Maalesef kent merkezimiz kasaba görünümünde. Çamlık Tepesi’nden baktığımızda adeta beton yığını görüyoruz” dedi. 


Önceliklerinin mega altyapıları takip eden, büyük yatırımlar sonrası oluşacak istihdamın yaşayacağı alanları sağlam zeminler üzerinde tesis etmek olduğunu belirten Başkan Ahmet Edip Uğur, şöyle devam etti: “Çay Deresi, Çamlık Tepesi, Fuar ve Kongre Merkezi, Çocuk Köyü gibi projelerle kentin sosyal altyapısını güçlendirecek yatırımlar yapıyoruz. Geçen hafta tanıtımını yaptığımız 2 bin 400 konutluk Yeni Karesi projesi ile de estetik, planlı ve sürdürülebilir bir kentleşme hamlesinin ilk adımını attık. Balıkesir merkezinde prestijli yaşam alanlarını, Karesi ilçemizin tepesine, 2. Çay Mahallesi’nin Kuva-yi Milliye Mahallesi’nin kuzeyine taşımaya başlıyoruz. Böylelikle dönüşüm için ihtiyaç duyacağımız rezerv alanları da burada oluşturacağız.”


YENİ FİKİRLER

Dönüşümü, eski yapıları yıkıp yerine yenisini yapmak olarak algılamadığını vurgulayan Başkan Ahmet Edip Uğur, “Daha geniş yollar ve donatı alanları artmadıkça yıkıp yeniden yapmakla istenilen sonuca ulaşılacağına inanmıyorum. Sadece yıkmak ve yenilemekle değil, fonksiyonel kullanım değişiklikleriyle köhnemiş yapıları da güçlendirerek ekonomiye kazandırabiliriz. Sadece ilçe merkezinde değil kırsal alanlarımızda da dönüştürülmeye muhtaç çok sahamız var. Her an gelebilecek bir deprem nedeniyle dönüşüm ne kadar acil bir ihtiyaç ise yakın gelecekte yeniden dönüştürülmeye ihtiyaç duyulmayacak yaşam alanlarının planlanmasına zaman ayırmak, kafa yormak, fikir üretmek de bir o kadar elzemdir. Türkiye örnekleri ile mukayeseler yaparak Bandırma’dan Ayvalık’a kadar dönüşüm ihtiyaçları ve modelleri tartışılarak ortaya yeni fikirler ve öneriler çıkacaktır” diye konuştu.


88 BİN BİNA ELDEN GEÇMELİ


Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler de, “Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi adlı kanun tasarısı ile birlikte ülke genelinde 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. Balıkesir il merkezinde bu rakam en az 88 bin adet. Balıkesir’in tamamı deprem kuşağında yer alıyor. 17 Ağustos’taki gibi bir afetin Balıkesir’de olma ihtimali bu denli yüksek iken kentsel dönüşüm bizler için büyük bir tedbir projesidir. Bu süreçte üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.


Habertürk


Geri Dön