Bandırma Termik Santrali projesi karar alınmadan sonlandırıldı!
Balıkesir’de Bandırma ilçesi Şirinçavuş Köyü sınırları içinde kurulmak istenen 1600 MWm gücündeki kömüre dayalı termik santral projesinin ÇED süreci, proje hakkında olumlu veya olumsuz karar alınmadan sonlandırıldı.
Balıkesir’de Bandırma ilçesi Şirinçavuş Köyü sınırları içinde kurulmak istenen 1600 MWm gücündeki kömüre dayalı termik santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, proje hakkında olumlu veya olumsuz karar alınmadan sonlandırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santral projesinin bölge için geçerli çevre düzeni planı hükümlerine uymaması ve ithal kömüre dayalı olmasını sonlandırma gerekçesi olarak gösterdi.
‘Plana uygun değil’
Oldukça hızlı ilerleyen Bahçepınar Enerji Üretim ve İnşaat A.Ş. tarafından planlanan Bandırma Termik Santralı projesi, ÇED sürecinin bir sonraki aşamasındaysa beklenmedik bir gelişme oldu ve İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında termik santral Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünün uyarılarına takıldı. İDK üyesi olarak projeyi inceleyen Müdürlük, Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre, Mahalli Çevre Kurulu Kararı yoluyla belirlenen sınırlar dışında termik santral planlanamayacağını hatırlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğünün uyarısını değerlendirerek, Balıkesir Termik Santralına ait ÇED sürecini sonlandırdı.
Projenin tekrar gündeme gelebilmesi için şirketin sıfırdan ÇED süreci başlatması gerekecek fakat ilgili bölgenin termik santral yatırımlarına uygun olmadığının kesin dille bildirilmesi, Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre termik santral bölgesi olarak belirlenmiş Çanakkale’nin işaret edilmesi anlamına geliyor da olabilir. Halihazırda Çanakkale Biga yarımadasında plan ve inşaat aşamasında yaklaşık 20 kömüre dayalı termik santral projesi bulunuyor.
İthal kömür vurgusu
Öte yandan Bandırma Termik Santralı projesinin ithal kömüre dayalı olmasının Bakanlıkça ÇED sürecinin sonlandırılma gerekçeleri arasında sayılması bir başka şaşırtıcı unsur olarak kayıtlara geçti. Biga yarımadasında planlanan, kimisi planlama kimisiyse inşaat aşamasında olan kömüre dayalı termik santralların ÇED raporlarında, bu santrallarda ithal kömür kullanılacağı açıkça yer buluyor. Türkiye’nin 2013 sonu itibarıyla kömüre dayalı santral kurulu gücünün üçte biri de ithal kömürden sağlanıyor.
Doğu EROĞLU/Birgün