29 / 04 / 2024

Bandırma'ya termik santral inşa edilecek!

Bandırma'ya termik santral inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bandırma'nın Şirinçavuş'da kurulması planlanan termik santralle ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığını duyurdu. Proje daha önce halkın tepkisi üzerine iptal edilmişti.



Çanakkale'nin Lapseki ilçesinden başlayarak Balıkesir'in Bandırma ilçesine kadar olan sahil bandında açılan termik santrallere yenileri ekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bandırma'nın Şirinçavuş köyüne kurulması planlanan termik santralle ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığını duyurdu.


Ankara merkezli Bahçepınar Enerji Üretim ve İnşaat AŞ tarafından, Şirinçavuş köyünde 1 milyar 600 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek projeyle termik santral, kül düzenli depolama tesisi, derin deşarj ve iskele yapılacak. Yılda 12 bin 600 gigavat (GW) brüt elektrik üretim yapması planlanan santralde ana yakıt olarak yılda 3 milyon 721 bin 179 ton ithal kömür kullanılacak. Santralde yardımcı yakıt olarak da doğalgaz kullanılacak. Termik santralde kullanılacak olan kömür Rusya, Güney Amerika, Endonezya ve Güney Afrika ülkelerinden ithal edilecek. 96 ayda bitirilmesi hedeflenen termik santralin ömrü 7 bin 500 saat olarak belirlendi. Termik santralde kullanılacak olan kömürün kalorifik değeri ise ortalama 6 bin 400 kcal/kilogram olarak açıklandı. Termik santralde kömür yakıtının kullanımından kaynaklı yılda 550 bin ton uçucu kül ve 30 bin ton taban külünün oluşması tahmin ediliyor.


İki sene önce Nurol Enerji tarafından bölgeye kurulması planlanan termik santral projesi halkın tepkisi üzerine rafa kaldırılmıştı. Yeni projeyle ilgili resmi süreç de başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Bandırma Termik Santrali, Kül Düzeli Depolama Tesisi, Derin Deniz Deşarjı ve İskele Projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuştur. Projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. Halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 10 Aralık 2015 günü halkın katılım toplantısı düzenlenecek. ÇED süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilebilir.” denildi.


Elektrik Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Murat Yazıcı, Bandırma halkının projeye karşı olduğunu açıkladı. Yazıcı, şunları kaydetti: “İki sene evvel yine bir termik santral projesi gündeme gelmişti. Halk istemediği için proje rafa kaldırılmıştı. Şimdi yeni bir termik santral projesi için ÇED sürecinin başladığını görüyoruz. Oda olarak biz bu projeye karşıyız. Çevrenin ve insanların zarar görmesini istemediğimiz için, konuyu gerekirse yargıya taşıyacağız.”


Bandırma halkı projeye karşı


Bandırma Kent Konseyi Genel Sekreteri Necdet Mancılık, Çanakkale ve Balıkesir'de 1/100 binlik planların çıkarılmasıyla bölgenin sanayi alanı olarak planlandığını kaydetti. Mancılık, şunları söyledi: “Plan değişikliği sonrasında Güney Marmara'da sanayi bölgesi ortaya çıktı. Demir çelik fabrikaları ve ağır kimya sanayi tesisleri için bölgede arsa satışları arttı. Hal böyle olunca enerji yatırımları da gelmeye başladı. ÇED toplantısının yeri ve saati henüz belli değil. Bölge halkı, termik santralin burada kurulmasını istemiyor.”


Zaman


Bandırma Şirin Çavuş Mahallesi arazileri kamulaştırılacak!


Bandırma termik santral projesi iptal edildi!



Geri Dön