23 / 12 / 2024

Banka ölmüş birinin ipotek bedelini mirasçılarından alır mı?

Banka ölmüş birinin ipotek bedelini mirasçılarından alır mı?

Tamer Heper: İpotekle temin edilmiş bir borç için öncelikle ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılır. Bu yolla borç karşılanmaz ise sair icra takiplerine başvurulur..



Babamın vefat ettiği gün bankadan kendisine bir yazı geldi. Postacı babamın vefat ettiğini öğrenince mektubu bize vermedi geri götürdü. Bankaya başvurduk bize bilgi vermedi. Sonra yine postacı bu defa bizim adımıza aynı bankadan yazı getirdi. Meğerse babamız ölmeden önce birinin kredi borcu için kefil olmuş. Gayrimenkullerini ipotek etmiş. Bizden bu para isteniyor. Öğrendik ki babamızın dışında beş kefil daha var, onların da ipoteği var. Babam bir dairesini ölmeden önce ikinci hanımı adına yapmıştı. Bir kardeşimiz de evlenmek üzere. Bu ikinci hanımın üzerindeki daire ile evlenecek kardeşimizin malları bu olay nedeni ile riske girer mi? • A.T. 


Bankaların bu sır adı altında bilgi saklaması artık mübalağaya kaçtı. Ölen adamın hesabı hakkında bilgiyi mirasçılanna vermeyecek de kime verecek? Belki bilgi sahibi olan mirasçı borcu ödeyecek ve bir icra takibinden ve fazladan masraftan kurtulacak. Bunlan kim yönlendiriyor anlamış değilim. Neyse, söylenecek çok söz var, yeri geldikçe söyler açıklanm. 


Bir kere babanız kefil olmuşsa bir borcun altına girmiş olabilir. Babanızın borcun altına girmesi için ilk şart, krediyi kullanan asıl borçlunun borcunu ödememiş olmasıdır. 


Son aylarda bankalara kredi borçlarının geri dönüşünün olmadığını görüyoruz. Keza kredi kartı borçlarında da geri dönme problemi var. İşte bu nedenle bankaların ve dolayısı ile ekonominin dar boğaza girmemesi, bankalara para akışının sağlanması için önlem alınıyor ve bankaların vatandaştan haksız olarak para tahsiline göz yumuluyor. Bunu fırsat bilen bankalar da bir iddiaya göre 60 kalem haksız parayı vatandaştan tahsil ediyor, ilgililer üç beş günde bir toplumun gazını almak için 'Önlem düşünüyoruz" diyedursun vatandaşın parası cebinden götürülüyor. Sizin durumunuz da biraz böyle olacak. Size yapılan icra takibi ile hem ilave icra takip masrafı, hem avukatlık ücreti ve ayrıca temerrüt faizi ödeyeceksiniz. Oysa size ilk gidişinizde bilgi verilseydi belki de bunlara muhatap olmayacaktınız. Öncelikle size önerim bu olaya karşı tek başınıza mücadele etmeye kalkışmayın. Karşınızda kocaman kadrosu olan güçlü bir banka var. Bir meslektaşımın yardımını mutlaka alın. Sonra ipotekle temin edilmiş bir borç için öncelikle ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılır. Bu yolla borç karşılanmaz ise sair icra takiplerine başvurulur. 


Bu halde sizin babanızın ikinci eşinin dairesi ipotekli mallar arasında yok. Dolayısı ile onun bu ihtilafta yeri olmaz. Keza evlenecek kardeşinizin de durumu aynı, kendisi kefil değil, mallan ipotekli değil, o halde bu ihtilafın dışındadır. Şayet tüm ipotekler borcu karşılamaz ve bakiye alacak kalır ise işte o zaman mirasçıların şahsi mallarına başvurma ihtimali doğar ki, beş kefilin ve bunların ipoteğinin bulunduğu bir borçta buna ihtimal veremiyorum. Size son önerim, bankanın her dediğini doğru kabul etmeyin, bir meslektaşımın yardımı olmadan adım atmayın. Banka gibi sağlam sözü eskidendi. 


Tamer Heper / Posta


Geri Dön