13 / 05 / 2024

Bankacılık sektörü net kârı 144.7 milyar TL oldu!

Bankacılık sektörü net kârı 144.7 milyar TL oldu!

Bankacılık sektörünün Nisan ayındaki toplam kârı Nisan'da yıllık yüzde 10,5 arttı. 4 aylık dönemde ise artış yüzde 47,4 oldu.



Ekonomim'de yer alan detaylara göre, Bankacılık sektörünün 4 aylık döneminde net kârı, artış hızı düşerken net faiz gelirlerinin etkisiyle 2022 yılının aynı döneme göre yüzde 47.4 yükselişle 144.7 milyar TL oldu. Sektörün 2022 yılı Ocak-Nisan dönemi net kârı, net faiz gelirlerinin de desteği ile bir önceki seneye göre yüzde 374 artmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurmu'nun (BDDK) Nisan verilerine göre sektörün kredileri geçen senenin sonuna göre yüzde 17.6 yükselişle 8.91 trilyon TL olurken, toplam aktifleri de yüzde 14.2 yükselerek 16.4 trilyon TL büyüklüğe ulaştı.

Sektörün net faiz gelirleri ise bu dönemde yüzde 17 yükselişle 189.7 milyar lira oldu.

Bankacılık sektörünün, 2023'ün ikinci yarıdan sonra mevduat-kredi faiz makasından dolayı zarar yazmaya başlaması öngörülürken, kârın da geçen senenin altında kalaması tahmin ediliyor.

Sektör, uygulanan ekonomik model doğrultusunda son bir buçuk senede bilançolarının yapısını değiştirecek 100'den fazla düzenlemeye maruz kaldı. Bunlardan en önemlisi ise bazı kredi türlerinde yaşanan son olarak bireysel kredileri de kapsayan, kredi karşılığı zorunlu Hazine tahvili tutma yükümlülüğü oldu.

BDDK aylık veriler kapsamında, Nisan ayı sonunda mevduatlar 10.35 trilyon TL olurken, sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) yüzde 16.98 olarak kaydedildi.

Bankacılık sektörü net kârı 144.7 milyar TL oldu!

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) mart ayı verileri kapsamında, bankacılık sektörünün ilk çeyrekte net karı yüzde 70 yükselişle 107,2 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Sektörün aktif toplamı geçen senenin sonuna göre yüzde 10,4 yükselişle 15,84 trilyon TL olurken, krediler toplamı da aynı dönemde yüzde 12,4 artarak 8,52 trilyon TL'ye ulaştı.

Bankacılık sektörünün ilk çeyrek sonunda mevduatları da geçen senenin sonuna göre yüzde 12,3 artışla 9,96 trilyon TL oldu.

Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu mart ayında yüzde 17,67 olarak gerçekleşti.

İnşaat demir fiyatlarına  büyük zam geldi! Demir fiyatları resmen fırladı! 31 Mayıs 2023 demir fiyat listesi

Park Mozaik Su'da teslimler başladı! Ankara’nın yeşil dostu Leed Gold Sertifika’lı ilk konut projesi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön