Bankadan kredi çekmeyi düşünenler dikkat! Yüzde 45'i aştı
Türkiye'de 2022 yılının ilk üç ayında enflasyon yüzde 60'ı aştı. ENAG araştırmasına göre bu oran yüzde 142 oldu. Artan enflasyon karşısında temel ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaş bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çekmek için sıraya girdi.
Alım gücünün düşmesi ve enflasyonun yüksek olması vatandaşın sıcak paraya olan ihtiyacını had safhaya çıkardı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre kredi büyüme hızındaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızının yüzde 45'i aştı. Kredilerde Temmuz 2020'den beri ilk defa bu kadar hızlı bir büyüme kaydedildi.
TEMEL İHTİYAÇLARIN BİRAZI KREDİ KARTI BİRAZI DA TÜKETİCİ KREDİSİYLE KARŞILANIYOR
Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, alım gücünün düşmesiyle insanların hayatlarını idame ettirebilecekleri gelirlerinin azaldığını vurguluyor.
Arzova'ya göre geliri düşen vatandaşlar, bunun bir kısmını kredi kartlarıyla bir kısmını da tüketici kredileriyle idare etmeye çalışıyor.
İkinci olarak enflasyona karşı gelirini korumak isteyenler de kredilere koşuyor.
Konut fiyatlarının yükselmesiyle konutun da bir yatırım aracı olmaktan çıktığını söyleyen Arzova, insanların enflasyona karşı bütçelerini korumak için gelecekte yapmayı planladığı alışverişlerini bugünden gerçekleştirdiğini anlatıyor:
"Otomobil, televizyon, buzdolabı gibi hangi varlık söz konusuysa yarın bunun fiyatı artar diye insanlar bugünden almaya çalışıyor."