02 / 05 / 2024

Bankadan kredi çekmeyi düşünenler dikkat! Yüzde 45'i aştı

Bankadan kredi çekmeyi düşünenler dikkat! Yüzde 45'i aştı

Türkiye'de 2022 yılının ilk üç ayında enflasyon yüzde 60'ı aştı. ENAG araştırmasına göre bu oran yüzde 142 oldu. Artan enflasyon karşısında temel ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaş bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çekmek için sıraya girdi.



"KREDİ İLE BORÇLARI ENFLASYONA ÖDETİYORLAR"

15 Nisan haftasında ticari kredilerdeki artış yüzde 50'e yaklaştı.

Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi ise 5 trilyon 525 milyar TL'ye çıktı.

"Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda hem hane halkı hem şirketler açısından borçluluk görece daha düşük" diyen ekonomist Arzova'ya göre Türkiye, kredi hızı büyümesinde henüz tehlikeli bir bölgede değil.

Arzova, üretim enflasyonunun yüksek olduğu yerde şirketlerin TL kredi ile borçlanmasının da mantıklı olduğu görüşünde:

"Kredilerin faizinin olması gereken yer bu değil. O yüzden şirketler burada akıllıca bir şey yapıyor. Kredi taksitleri ile borçlarını enflasyona ödetiyorlar."

Mart ayında üretici enflasyonu yüzde 114 olarak gerçekleşti.

Tüketici enflasyonu ise yüzde 61 oldu.

Ancak bir yandan da tüketici kredilerinin ve ticari kredilerin artması, olumsuz bir döngünün başladığına işaret.

Kredilerin artmasıyla enflasyon yükselişi tetikleniyor, yarın yapılacak tüketim bugüne çekiliyor, böylece yarın tüketim azaldığında şirketlerin üretim yapması zorlanıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön