14 / 05 / 2024

Bankalar neden kredi musluklarını kapattı? İşte İş Bankası Genel Müdürü Aran’dan çarpıcı açıklamalar…

Bankalar neden kredi musluklarını kapattı? İşte İş Bankası Genel Müdürü Aran’dan çarpıcı açıklamalar…

İş dünyasından zaman zaman bankalardan kredi alamadıklarına yönelik kamuoyuna yansıyan şikayetler oluyor. Reel sektör temsilcileri krediye erişemedikleri için nakit darboğazı yaşadıklarından yakınırken, bir an önce sorunun çözüme kavuşturulmasını bekliyor.



DÜŞEN FAİZİN KARŞILIĞI YOK

İş dünyasının krediye erişemediklerine ilişkin eleştirilere de değinen Aran, inmiş olan faiz oranlarının maalesef piyasada herhangi bir karşılığı bulunmadığına dikkat çekti. Aran, Merkez Bankası’nın politika faizinin yüzde 8,5’a indiğini ancak bunun ne kredilerde ne mevduatta herhangi bir karşılığının bulunmadığını kaydetti. Ancak Hakan Aran ekonomi yönetiminin politika faizine bir şekilde çıpalanmış bir kredi politikası izlemesi nedeniyle bunun ‘kredide karşılığının olduğunun’ söylenebileceğini, ancak bunun 1.4 katı, 1.8 aralığında kredi verilmesi halinde bankaların ceza ödemesi gerektiğine değindi.

Kredilerdeki sınırlamalara rağmen mevduatta sınırlamanın kalkmasıyla faizin yüzde 30’lu seviyelere geldiğine işaret eden Aran, bugünkü ortamda durumun bankalar için işin ters matematiğe döndüğünü, müşteriden yüzde 30 ile mevduat alıp ona yüzde 13,80’den kredi olarak kullandırması gerektiğine dikkat çekti.

Sektörde mevduat ve krediler arasındaki marj bozulduğu için bankaların da kredileri azalttığını söyleyen Aran, bankaların topladığı mevduat ve krediden zarar etmemesi için kendi büyüklüklerine göre kredileri azaltarak politikanın düzelmesini beklediğini bildirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön