23 / 11 / 2024
fuzul

Bankların konut kredisi faizlerini indirim yarışı devam ediyor!

Bankların konut kredisi faizlerini indirim yarışı devam ediyor!

Bileşik faizlerde tarihi dip seviyeleri gördüğümüz bugünlerde bankalar da müşterilerine farklı kampanyalarla kredi yarışına girdi. Son zamanlarda bankalar çeşitli adlar altında birçok kredi ürünü ve kampanyasına start verdi...




Bankalarda kredi yarışı hız ka­zandı. Yeni yıla hazırlandığımız bugünlerde, bankalarda da yıl sonu hedefleri doğrultusunda kredi kampanyalarında ciddi bir rekabet yaşanıyor. Bileşik faiz­lerde de tarihi dip seviyeleri gördüğümüz bugünlerde bankalar bireysel kredilerde çeşitli kam­panyalarla kredi verme yaşına girdi. Son 10 günde bazı bankaların, tüketici kredilerden, konut ve oto kredilerini uyguladıkları faiz oranlarında ciddi indirimler yaptıkları gözleniyor.


Önceki hafta rating şirketi S&P’den Türk bankacılığında kredilerin tasarruflardan çok da­ha hızlı uyarısı yapıldığı ve son 6 ayda tasarrufa yönelik birçok mecrada haberler yayınlanma­sına rağmen bankamı kredi ver­me yarışında hız kesmemeleri ise kafaları kurcalamaya devam ederken, bankaların en önemli gelir kaynaklarından biri konu­munda olan kredi tarafında yeni kampanyalara yelken açmaya devam edeceği de bilinen bir gerçek. Bunun en güzel örneği ise bankaların kredi kampanya­larını farklı adlar altında ve bir­çok ürüne yayması bu beklentiyi destekliyor. Öte yandan banka­cılık sektörü kredileri, 30 Kasım itibarıyla 788.5 milyar lira ile önceki haftaya göre yüzde 1.24, yıl sonuna göre ise yüzde 13.7 arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre kredilerde yıllık bazda artış ise yüzde 16.2 oldu. Bankacılık sektöründe kredi top­lamı önceki hafta 778.8 milyar li­ra, 2011 sonunda 693.4 milyar lira seviyesindeydi. 

Türk Ekonomi Bankası (TEB) yeni yılda konut sahibi olmak, öasrafları karşılamak isteyenlere yeni bir kredi kampanyası başlattığını duyurdu. 3-120 ay ara­sındaki tüm vadelerde faiz ora­nını yüzde 0,81’e kadar indirdi­ğini açıklayan TEB, tüketici kre­dilerinde de masrafı kaldırdı, fa­iz oranını yüzde 1,20’nin altına düşürdü.



Finansbank’tan memura kredi


Finansbank da ‘Kamu İhtiyaç Kredisi’ adı altında yeni bir kam­panya başlattı. Aylık yüzde 1,35 faiz oranıyla dosya masrafsız ih­tiyaç kredisi paketinde, hesap­tan tek bir otomatik fatura öde­me talimatı verilmesi durumun­da kredi vade boyunca hesap iş­letim ücreti ödememe ve konut kredisi tüm masraflarında yüzde 25 indirim gibi kamu personeline yönelik uygulamalar mevcut.Söz konusu üründe kredi tutan sı­nırlaması bulunmazken, 60 aya kadar olan vade seçenekleri uy­gulanıyor.


Garanti ve Vakıftan yeni ürünler


Garanti Bankası, 2. el stok fi­nansmanına yönelik “Takas Kredi’si başlattığını duyurdu. Banka binek ve hafif ticari araçlarda kasko değerinin yüzde 75’ine ka­dar, 30-60-90 gün vadelerle kre­di imkanı yaratırken, uygun te­minat koşullanyla dikkat çeki­yor. VakıfBank, aylık yüzde 0.98’den başlayan faizlerle 40 bin TL’ye kadar Geleneksel Yeni Yıl Kredisi Kampanyası başlattı. Yapılan açıklamaya göre, Gele­neksel Yeni Yıl Kredisi Kampan­yası ile ihtiyaç sahiplerine 40 bin TL’ye kadar 60 aya varan vade seçenekleriyle kredi verecek. Vakıf Bank’ın Geleneksel Yeni Yıl Kredisi’ne, aylık yüzde 0.98 ile yüzde 1.20 arasında değişen faiz oranları uygulanıyor.


Son veriler faiz indirim beklentilerini artırdı


Ekim ayı sanayi üretimi ve üçüncü çeyrek büyüme verileri ekonomik aktivitenin tahmin edilenden daha hızlı bir yavaşlama eğiliminde olduğunu gösterirken, veriler TCMB’nin ekonomik aktiviteyi canlandırmak için faiz indirimine gideceği beklentisini artırdı. Son dönemde dış ticaret başta olmak üzere açıklanan veriler ekonomik aktivitede yeterli toparlanma görülmediğini teyit ederken, büyüme ve sanayi üretimi verileri TCMB’nin politika faizi ve koridorun alt bandında indirim gerçekleştireceği beklentilerini artırdı. Faiz koridorunun üst bandında da bir indirim olabileceği bekleniyor. BGC Partners Başekonomisti özgür Altuğ, ekonomik aktivitenin Ekim’de belirgin ölçüde ivme kaybettiğini söyleyerek, "Dördüncü çeyrek büyümeye ilişkinilk veri oldukça umut kırıcı ve detaylara baktığımızda tekstil, motorlu taşıt gibi ihracata dayalı bütün sektörler daralma kaydetti" dedi ve şöyle devam etti: "Her ne kadar reel efektif döviz kuru endeksi TCMB sınırının altında olsa davetinin gelecek toplantıda faiz indirmek üzere TCMB’nin elini güçlendirdiğini düşünüyoruz." EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise şöyle konuştu: "Büyüme hızının Türkiye ekonomisinin potansiyel büyüme hızının altında kalmaya devam etmesi TCMB'ye gevşek para politikasını koruma imkanı verdiğini düşünürken, düşük faiz ortamının yurtiçi özel tüketime ve bir miktar gecikmeyle de yurtiçi özel yatırımlara destek olmasını bekliyoruz."


Kentsel dönüşüm ve 2B kredileri popüler


Türk bankacılığı günümüzde her alanda kredi kullandırma konusunda iddialı. Son ayların en güncel konusu olan kentsel dönüşüme ve 2B arazilerine yönelik birçok banka ve finans kurumu kredi kampanyası da başlattı. “Kentsel Dönüşüm Kredisi" ve “2B Kredileri" adı altında çıkarılan ürünlerde 30 yıl vadeye kadar kredi verildiği gözleniyor.


İş Bankası’ndan kentsel dönüşüm ve 2B kredileri


İş Bankası, “Kentsel Dönüşüm Konut/İşyeri Yapım Kredisi ve Konut/İşyeri Güçlendirme Kredisi" desteği kapsamında yüzde 0,55 aylık ve yüzde 6 yıllık faiz oranlarını uygulayacak. Kentsel Dönüşüm Projesi ile bankalarca 31.12.2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık yüzde 4, iş yerlerine ise yüzde 3 faiz desteği uygulanacak. Bakanlıkça sağlanacak faiz desteğinin yanı sıra, hak ediş usulü ile yapılacak müteahhit ödemeleri nedeni ile kredi bedelleri peyderpey müteahhitlere kullandırılacak, kullanımı bekleyen kredi bedelleri nedeniyle oluşacak getiri de, riskli yapı sahiplerine verilecek kredilerin faiz oranlarına indirim olarak yansıtılacak. Yine İş Bankası, kamuoyunda 2/B Yasası olarak bilinen ve hak sahiplerinin yıllardır tapusuz olarak kullandıkları taşınmazlar için tapu alabilmesini sağlayan uygulama için de özel bir kredi hazırladı. İş Bankası'nın sunduğu kredi ile peşin ödeme imkanı olmayan hak sahipleri, yüzde 1,07’den başlayan faiz oranlarıyla kredi kullanarak taşınmazına yüzde 44 indirimden faydalanarak sahip olabilecek. Peşin ödeme imkanı olmayan hak sahipleri 100.000 TL rayiç bedelli arazinin yüzde 4 indirim ile 56.000 TL tutarındaki kredisi için 36 ay vadede 1.952 TL, daha küçük taksit ödemek isteyen hak sahipleri ise 120 ay vadede 928.-TL taksitle taşınmazlarının sahibi olabilecek.


Halkbank, 2B’lerde iddialı


Halkbank da yeni ürünü 2B Kredi Paketi ile 2B arazilerini satın almayı planlayan hak sahiplerine ,120 aya varan vade seçenekleri yüzde 1,05'ten başlayan faiz oranlarıyla kredi veriyor. Kanun kapsamında 2B arazilerini yüzde 30 indirimli satın alma hakkına sahip kişiler, Halkbank’ın 2B Arsa ve Destek kredilerini kullanarak yaptıkları peşin atımlarda ilave yüzde 20 indirim alıyor. Böylece Halkbank’ın 2B Kredi Paketi'ni kullanan tüketiciler toplamda yüzde 44 indirimden yararlanabiliyor. 2B arazileriyle ilgili yasanın, hem hak sahiplerine hem de Hazine'ye olumlu geri dönüşlerinin olacağına inandıklarını ifade eden Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Imamoğlu, “2B Kredi Paketi’yle hak sahiplerine sağlanan avantajın kapsamını daha da genişletiyor" diye konuştu.


Şeker Finans'tan kentsel dönüşüme 30 yıl vade


Şeker Finans, kentsel dönüşüm kredisi başlattığını ve 30 yıl vadeye kadar kredi vereceğini duyurdu. Bakanlık desteği ile sunulan finansman kapsamında kentsel dönüşüm projesi ile evlerini yenileyecek ya da güçlendirecek olan konut sahipleri, yeniden yapılan konutunun değer artış tutarını kredilendirip, kredi taksitlerini düşük tutarlarda ödeyebilecek. Kredi faizinin belirli bir oranı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödenecek.

Yabancı için faiz hâlâ cazip


Türkiye’de gündem faiz. Önü­müzdeki hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) top­lanacak. Benkenti hemen he­men herkes de faiz indirimi yö­nünde. Geçtiğimiz ay yapılan PPK toplantısında Merkez Bankası, yılın son toplantısı olacak olan bu ayki toplantıya kadar sepet kurda belirgin bir değerleme ol­masa bile politika faizi ve borç verme faizinde en az 25 baz pu­an azaltmaya gidileceğinin işa­retini vermişti. Bu açıklama sonrasında özellikle faiz piyasasında ciddi hareket gördük ve gösterge tah­vil tarihi dip seviyeleri gördü yüzde 5.60 seviyelerini denedi. Bugün itibariyle ise gösterge tah­vil yüzde 5.75 seviyelerinde. Merkez Bankası’nın politika fai­zi de yüzde 5.75 seviyesinde. İş­te bu rakamlar altında ülkemiz­de negatif bir reel faizleri görü­yoruz. TÜİK’in son enflasyon ra­kamlarından yola çıkarsak yıllık enflasyon yüzde 6.37 seviyesin­de. Politika faizinin yüzde 5.75 olduğu ve onunda bileşiğinin yüzde yüzde 5.90 seviyelerinde olduğu düşünüldüğünde ülke­mizde negatif bir reel faiz oldu­ğu çok net görülebiliyor. Bir piyasa uzmanı ülke eko­nomisinin kredibiletisinin çok yüksek olduğunu belirterek reel faize yönelik şunları söyledi: “Uzun zamandır ülke eko­nomisinin gösterdiği perfor­mans, Türk Lirası’nın güçlü du­ruşu çok önemli. Bugün itiba­riyle bakıldığında reel faiz eksi­lerde seyrediyoruz. Fakat ya­bancı yatırımcı penceresinden bakıldığında ve söz konusu yatırımcıların enflasyonla işi ol­madığını düşünürsek hala ülke­mizde faiz getirisi yüzde 5.90 seviyeleri ki bu birçok ülkeye göre çok yüksek. Bugün dünya­da para arzının zirvelerde oldu­ğu ve ülkemizin faiz getirilerinin yüksek olduğunu düşünürsek, ülke ekonomisinin gösterdiği performansla birlikte yabancı yatırımcılar için çok cazip bir ülke durumundayız.”


Negatif reel faiz dönemindeyiz


Dünyada negatif faizlerin verildiği şu sıralar, Türkiye’de kasım ayında enflasyon oranının yüzde 6.4 olarak gerçekleşmesiyle Merkez Bankası’nın yüzde 5.75 olan faizleri ‘eksi reel faiz’ ligin­de dünyada en üst sıralara geldi. Reel faizler merkez bankasının faizinden enflasyon oranının çı­karılmasıyla hesaplanıyor. Enflasyon oranının yükselmesiyle Türkiye’nin ödediği reel faiz yüzde -0.65 civarında bulu­nuyor. Başlıca ülkelerin faizle­rindeki son durum ve açıklanan son tüketici fiyatları göz önüne alındığında Türkiye eksi faiz li­ginde üst sıralarda. Türkiye ile aynı oranda faiz veren diğer ülkelerden Endo­nezya’da reel faiz oranı yüzde 1.45 seviyesinde olduğu görülü­yor. Reel faizlerin negatif sey­rettiği ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Gü­ney Afrika, Hindistan ve Euro Bölgesi de bulunuyor.


DÜNYA


Geri Dön