05 / 05 / 2024

Baran Bozoğlu: ÇED Raporu'nda zeytin ağaçlarının kesilmesi yok!

Baran Bozoğlu: ÇED Raporu'nda zeytin ağaçlarının kesilmesi yok!

Kesilen ağaçların yerine bin zeytin fidanı diktiler Yırca köylüleri, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası üyeleri ile birlikte kesilen ağaçlarının yerine yaklaşık bin zeytin fidanı dikti...



Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyüne Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesine tepkiler büyüyor. Ağaç kıyımı karşısında Kolin Şirketi hukuka uygun hareket ettiklerini iddia ederken, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoglu önemli bir açıklamada bulundu. Söz konusu termik santral projesine ilişkin ÇED olumlu kararının, 17 Mart 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildiğini hatırlatan Bozoglu, "Raporun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden bahsedilmemektedir. 


ÇED raporunda belirtilmeyen bir husus uygulamada gerçekleştirilemez." dedi. Bozoglu. ÇED raporundaki sıkıntıları şöyle sıraladı: 1/100.000'lik planın iptal edildiği belirtilmektedir. Yani saha plansızdır. Üst ölçekli plan olmadan inşaat izni alınamamaktadır. Peki inşaata nasıl başlanmıştır? (Ağaçların kesilmesi, arazinin hazırlanması vb.) Halkın katılımı toplantısı 3 bin 500 m uzaklıktaki Soma merkezde yapılmıştır. Oysa en yakın yerleşim olan bin 125 metre mesafedeki Yırca köyünde yapılması gerekirdi. Sırf bu nedenle bile ÇED olumlu kararının iptal edilmesi gerekmektedir. Çünkü yönetmelikte ve ÇED sürecinin ilkelerinde en yakın yerleşim yerinde ve halkın kolaylıkla ulaşabileceği yerde toplantıların yapılması zorunluluktur. 

Proje kapsamında elden çıkacak tarım alanı miktarının belli olmadığı yazılmıştır. Bu netleşmeden kesinlikle ÇED kararı verilmemeliydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyük bir hata yapmıştır. Tarım alanı bile belirtilmeden. tespit edilmeden nasıl ÇED olumlu kararı verilebilir? Raporun 3 yerinde 4086 sayılı 'Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılaştırılması Hakkında Kanun a göre zeytincilik araştırma istasyonundan izin alınarak faaliyete başlanacağı taahhüt edilmiş. Bu izin alınmış mıdır? 


Raporda, zeytin ağaçlarının taşınacağından bahsedilmiş ama nasıl, nereye, kaç ağaç taşınacağı ve buna ilişkin izin sürecinden bahsedilmemiştir. Ağaçlar hukuken, ekolojik olarak, bilimsel olarak kesinlikle kesilemez ve sökülmez. 

Raporundaki hatalar, yanlış ve eksik bilgiler sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı"nın ÇED olumlu karan iptal edilmeli ve Çevre Kanunu madde 15'e göre faaliyeti süresiz durdurulmalıdır. 


Zaman Gazetesi


Geri Dön