Barış Dumankaya: Konutta finansman modelleri çeşitlenmeli!
Bankaların artık konut projelerine girmemesi veya girme süreçlerinde çok seçici davranmaları sebebiyle inşaat şirketleri senetli satışa yöneliyor. Bu durum, inşaat sektöründe hâlihazırda var olan ödeme sistemlerinin değişmesine neden oluyor...
Bankaların artık konut projelerine girmemesi veya girme süreçlerinde çok seçici davranmaları sebebiyle inşaat şirketleri senetli satışa yöneliyor. Bu durum, inşaat sektöründe hâlihazırda var olan ödeme sistemlerinin değişmesine neden oluyor.
İnşaat sektöründe değişen ödeme yapıları ve dumankaya İnşaat finansman sistemleri hakkında bilgi veren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bankalar hangi projeye, hangi firmayla beraber gireceği hususunda oldukça seçici davranıyorlar. Bu durumun ortaya çıkmasında yeni tüketici kanunun etkisi çok büyük elbette. Çünkü yeni kanuna göre, inşaatın bitmemesi durumunda bankalar, kullandırdığı tüketici kredisine göre sorumlu oluyor. İnşaat firmaları da bu çıkmazı çözmek, döviz ve faizde yaşanan sıkıntılara karşı yeni alternatifler oluşturmak amacıyla senetli ödeme sistemlerini devreye sokuyor.”
“Ağustos ayındaki inşaat sektörü satışlarına baktığımızda toplam konut bedeli ödeme oranlarının yüzde 66’sı senet yolu ile yüzde 25’i peşin olarak gerçekleştirilmiş. Senetli satış modeli ekonomik gücü yüksek ve öz kaynak stoku güçlü olan firmalar için kullanılabilir bir model olarak öne çıkıyor. Fakat sektörün başarılı sürdürülebilir çalışmaları hayata geçirmesi için risk sarkacını dengelemesi gerekir. Aksi takdirde öz kaynak sıkıntısı yaşayabilecek firmaların mevcut küresel ekonomik konjonktürde inşaat sektörüne büyük zararlar vermesi kaçınılmaz olacaktır.”
Konut Finansman Modellerinin Çeşitlenmesi Gerekir
Konut sorununu çözmek ve ülkemizin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörünün sürdürülebilir iş modellerine geçişini sağlayacak en önemli çalışmanın konut finansman modellerinin çeşitlendirilmesi olduğunun altını çizen Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: “ Birçok gelişmiş ülkede, konut finansmanı sermaye piyasası içinde ipotek kredilerinin menkul kıymetleştirilmesi ile karşılanmaktadır. Ülkemizde de bu ve buna benzer devlet destekli uzun vadeli konut kredileri, sübvanse edilmiş konut kredileri gibi finansal enstrümanlar ile konut finansman modellerinin çeşitlendirilmesi gerekir.”
“Biz de Dumankaya İnşaat olarak projelerimizi hayata geçirirken farklı finansal enstrümanlar kullanıyoruz. Fakat her projemizde mutlaka bir banka ile çalışıyoruz. Bu noktada bize sunulan imkânlar ve avantajlar sebebiyle biz daha çok katılım bankalarını tercih ediyoruz. Dumankaya olarak Temmuz ayındaki satışlarımıza baktığımızda toplam konut bedeli ödeme oranları içerisinde banka kredileri yüzde 72 ile en çok paya sahip görünüyor. Banka kredi oranları yüzde 72, senet ile ödeme oranları ise sadece yüzde 1. Bu oranlar Ağustos ayı içerisinde banka kredileri ile ödeme yüzde 48, peşin oranı yüzde 34, senet ile ödeme oranı ise yüzde 18 olarak değişti”, dedi.
Milliyet