17 / 05 / 2024

Başak Grubu, 20 milyon TL yatırımla kiremit üretim kapasitesini artırıyor!

Başak Grubu, 20 milyon TL yatırımla kiremit üretim kapasitesini artırıyor!

Başak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Füruz Karık, "Enerji alanında faaliyete başlarken, ana üretimimiz olan kiremit için de dev bir modernizasyon ve otomasyon yatırımı yapacağız. 20 milyon TL tutarında olacak yatırımla üretim kapasitemiz yüzde 30 artacak...



Grubun, 2014 yılı için önüne koyduğu hedefleri hayata geçirmeye başladığını belirten Başak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Füruz Karık, "Enerji alanında faaliyete başlarken, ana üretimimiz olan kiremit için de dev bir modernizasyon ve otomasyon yatırımı yapacağız. 20 milyon TL tutarında olacak yatırımla üretim kapasitemiz yüzde 30 artacak" dedi.


Başak Grubu, yeni girdiği enerji sektörününün yanı sıra kiremit sektöründe başlatacağı modernizasyon yatırımlarıyla büyümesine devam edecek. Modernizasyon ve otomasyon yatırımlarının yaklaşık 20 milyon TL olacağını belirten Baçak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Füruz Karık, yatırım tamamlandığında kiremit sektöründe Türkiye'de liderlik anlamında önemli kazanım sağlayacaklarını iddia etti. Yapacakları yatırımın Türk kiremit sektöründe örnek olacağını söyleyen Karık, "Yatırımımızın tamamı bittiğinde üretim tesisimiz, bir bisküvi fabrikası gibi çalışacak. Başlangıçtan bitiş noktasına ve paketlemeye kadar ürünlerimiz el değmeden çıkacak" diye konuştu. 


Söz konusu yatırımı iki etapta gerçekleştireceklerini anlatan Karık şu bilgileri verdi: "Mevcut tesisimiz, günün en son teknolojisine sahipti. Ama bu bize yetmedi. Çünkü hem iç hem de dış pazarlarda iddiamızı sürdürüp, daha geniş pazarlara hitap etmek istiyoruz. Özellikle yurt dışından ürünlerimize talep artıyor ve dünya pazarındaki dev rakipler karşısında bunu karşılamak bizim için çok önemli. Bunun için kapasite artışı, üretim hızı ve kalitemizi artırmak gerekiyor. Fiyat da tabii ki çok önemli bir unsur. 

Bu açıdan konuyu ele alarak yatırım kararı verdik. Yatırımın tamamı bittiğinde üretim kapasitemiz yüzde 30 artacak. Hız ve kalite anlamında da avantaj elde edeceğiz. Fire ve hatalı üretim de en aza ineceği için maliyet anlamında da önemli kazanım sağlayacağız. Bu yatınm, yurt dışından büyük talep gören renkli kil kiremit üretimimize de olumlu yansıyacak". 

"Yenilenebilir enerjiye odaklanacağız" Türkiye'nin önemli sektörlerinden birisi haline gelen enerji işine de girdiklerini açıklayan Füruz Karık, kendileri için farklı bir alan olan bu sektörde de başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi. Grup bünyesindeki Toros firmasını gerekli yasal değişiklikler sonrası Bşk Enerji ismine dönüştürdüklerini anlatan Karık, "Kuruluş geçen ay gerçekleşti. İnşaat sektörü ağırlıklı hizmet veren grubumuza, enerji alanında da uzmanlaşmış bir ekibi bünyemize katıyoruz. Sadece yapısal anlamda değil, enerji alt yapısıyla "2014 yılına olumlu bakıyoruz" Her ne kadar kriz söylentisi olsa da 2014 yılına olumlu baktıklarını söyleyen Füruz Karık, "Stratejilerimizi oluştururken Türkiye'yi ve dünya pazarlarını çok iyi inceledik. Bu da yatırım kararlarımızda dikkatli olmamızı ve doğru karar vermemizi sağladı" diye konuştu. 


Özellikle 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin enerji alanındaki ihtiyacının hızla arttığına dikkat çeken Füruz Karık. "Bunun sonucunda yeni enerji üretim firmaları devreye girecek, mevcutlar da daha verimli çalışmak zorunda kalacak. Biz de bu firmalara ön fizibilite, verimlilik, yöntem belirleme, teknoloji seçimi, üretilen enerjinin pazarda kârlı satılması ve danışmalık yapmak istiyoruz. Ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji konusunda çalışacağız. Elektrik enerjisinin üretilmesi, tüketiciye iletilmesi, verimli bir şekilde tüketiminin sağlanması aşamasındaki her türlü işi yapacağız" diye açıklamada bulundu. 


Dubai'de İspanyol ve İtalyan firmalarını geçti Grup şirketlerinin tamamı açısından 2013 yılını başarılı geçirdiklerini, reel anlamda da büyüdüklerini ifade eden Füruz Karık, "Hem iç, hem de dış pazarlarda büyüdük. İç pazardaki büyüme cirosal anlamda oldu. İhracatımızdaysa, satış yaptığımız ülke sayısında büyüdük. Suriye'de yaşanan olaylar bizi olumsuz yönde etkiledi. Orayla yüksek hacimli iş yapıyorduk. Ama bunu olumluya çevirmeyi bildik. Oradan kaybettiklerimizi yeni pazarlarla telafi ettik. Özellikle Kongo Cumhuriyeti, Gabon ve Sudan başta olmak üzere Afrika pazarına daha çok yöneldik. Şimdi Gana ve Nijerya ile görüşüyoruz. 

En kısa zamanda o pazarlara da gireceğimizi umut ediyorum" dedi. 


Karık, "Bunun yanında hali hazırda Palm Island projesindeki tecrübemizle Dubai'de bir başka büyük projeye kiremit verdik ve sevkiyatlarımız başladı. Yine diğer projede olduğu gibi bu projede de İtalyan ve İspanyol rakiplerimizi geride bırakarak işi almaktan büyük mutluluk duyduk. Müşterimizin talebine göre özel renkli kil kiremidi ürettik. 500 bin adet kiremitten oluşan işin ilk sevkiyatını da yaptık" diye konuştu. 


Her ne kadar kriz söylentisi olsa da 2014 yılma olumlu baktıklarını anlatan Füruz Karık, stratejilerini oluştururken Türkiye'yi ve dünya pazarlarını çok iyi incelediklerini vurguladı. Bunun da yatırım kararlarındaw dikkatli olmalarını ve doğru karar vermelerini sağladığını belirten Karık, "Bu nedenle grup olarak emin adımlarla büyüyoruz. İhtiyatı hiçbir zaman elden bırakmıyoruz" ifadesini kullandı. 


Dünya Bölge


Geri Dön