08 / 11 / 2024

Başaran Holding'ten Göktürk'e yeni proje!

Başaran Holding'ten Göktürk'e yeni proje!

Fındıkçılıktaki başarısını turizm, yatçılık, inşaat, yatçılık, havacılık, çimento ve enerjiye taşıyan Başaran Grubu 1 milyar dolar ciro hedefliyor. Başaran Holding, Göktürk'te bir konut projesi planlıyor.




Fındıkçılıktaki başarısını turizm, yatçılık, inşaat, yatçılık, havacılık, çimento ve enerjiye taşıyan Başaran Grubu 1 milyar dolar ciro hedefliyor.


Fındıkçılık alanındaki başarısını turizm, yatçılık, inşaat, yatçılık, havacılık, çimento ve enerji alanlarına da taşıyan Başaran Grubu, 2016 yılında 1 milyar dolar ciro hedefliyor. 

 

1930’lu yıllarda fındık ticareti ile başlayan girişim ile Türkiye’nin ilk fındık ihracatçıları arasında yer alan Başaran Grubu’nun müşterileri arasında Ritter Sport, Nestle gibi dev şirketler yer alıyor. Trabzon ve Bodrum’da otel yatırımları bulunan şirket, ünlü isimlere tekne satışı gerçekleştirmesinin yanı sıra uçaklarını kiraya veriyor. Son dönemde Fikirtepe’deki Mina Towers projesiyle adını duyuran grup 1 milyar TL üzerinde gayrimenkule sahip. Kredi Finans Faktoring şirketiyle finans alanında varlığını sürdüren şirketin, büyümeyi hedeflediği bir diğer alan ise enerji. Kemerburgaz’daki merkezinde buluştuğumuz, Başaran ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi olan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran ile grubun yatırımlarını ve hedeflerini konuştuk.

 

Fındıkçılıkla işe başlayan Başaran Yatırım Holding bugün pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Büyüme hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?

Ben üçüncü nesilim. Babamın dedesinden kalma bir iş fındık ihracatı. Aile işi olduğundan bu işi devam ettirme kararı aldık. Sadece ihracat yapan bir şirketti ki hâlâ da öyle. Dedem Türkiye’nin ilk ihracatçılarından. Fabrikamız eskiydi. Trabzon’da Organize Sanayi Bölgesi açıldıktan sonra oradan bir yer aldık ve bir entegre tesis kurduk. Bu da benim önderliğimde oldu, onlar da destek verdi. 1995 senesiydi yeni fabrikayı kurduğumuzda.


Ticarete çok erken yaşlarda başladım. Bu dedem sayesinde oldu diyebilirim. Beni yazları pazarda limon satmaya teşvik ederdi. Bir kasa limon verirdi satmam için. Ben alır onu satardım; bitince tekrar alır satardım. Yaz sonunda tüm parayı bana geri verirdi. O zamandan bu yana ticaret yapmak bana keyif vermeye başladı.

Sonrasında bundan 15 sene önce yanındaki araziyi de alarak tesisi daha da büyüttük. Şu anda fabrikamız Trabzon Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan 8 bin metrekarelik alana sahip entegre bir tesis.

 

Fındıkta ne kadarlık üretim ve ihracatınız var? 

Fabrikamız şu anda yıllık 30 bin ton kırma kapasitesi, 10 bin ton fındık işleme kapasitesine sahip. 2015 yılı ihracatımız 75 milyon dolar, 6 bin ton. Entegre üretim tesisimiz, ISO ve HACCP-Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi belgelerine sahip ve üretiminin, yüzde 100’ünü ihraç ediyor. Çikolata fabrikalarına ağırlık veriyoruz; Ritter Sport, Nestle müşterilerimiz arasında.

 

Turizm sektörüne girişiniz nasıl oldu?

Sınıfta kaldığım için babam beni kovmuştu. Ben de gidip rehberlik yaptım. O zamandan bu yana turizm ve otelcilik sektörüne sıcak bakıyordum. Aklımda her zaman bu vardı ve böylece turizm sektörüne de girmiş olduk.


Türkiye’de iki otelimiz var. Bodrum’da marka bir oteli satmayı düşünüyorlardı, uygun bulduk ve yanında bulunan araziyle beraber satın aldık. Convention center ve villalar inşa ederek oteli daha geniş bir tesis haline getirdik ve adını Ramada Resort Bodrum olarak değiştirdik. İkinci otelimiz olan Ramada Plaza Trabzon yeni faaliyete geçti. İkinci otel fikri ise Ramada’nın Amerikalı yetkilileri tarafından geldi. Kendileriyle bir araya geldik. Orada beş yıldızlı otel eksiği olduğunu ve böyle bir yatırımın kârlı olacağı fikrini konuştuk. Arap turistin de ilgi gösterdiği bir destinasyon; bir Trabzonlu olarak baktık önemli de bir potansiyel var, hemen konumlandırmayı planladığımız arsayı satın aldık. 11 katlı ve 351 odalı, Karadeniz’in hatta Anadolu’nun en yüksek yatak kapasitesine sahip beş yıldızlı otellerinden birini inşa ettik.


Onun dışında finans şirketimiz var beş senedir. Kredi Finans Faktoring. O da Türkiye’deki 50-60 bankayla birlikte çalışan bir finans şirketi. 200 milyon TL aktif büyüklüğe ulaşan finans şirketimiz, 650 milyon TL toplam işlem hacmine sahip ve 246 müşteriye hizmet veriyor.

 

Yatçılık işine nasıl girdiniz?

2005 senesinde tekne yaptırıyordum kendime. Hep bu işler böyle olmuştur. Tekne bir türlü bitmiyor; bir sene, iki sene geçti, gidiyoruz geliyoruz, teknenin içinde 50 kişi çalışıyor ama tekne hep aynı. Tekne yarım kaldı sonra… Dünyanın en hızlı gelişen yat üretim bölgelerinden Antalya Serbest Bölgesi’nde kendi tersanemizi açma kararı aldık. 2007 yılında kurulan CMB Yachts Tersanesi’nde 250 kişilik genç ve dinamik bir ekip kurduk. Yüksek donanımlı mega yat üretim hangarlarından oluşan 6 bin metrekare kapalı alanla birlikte toplamda 10 bin metrekare alana yayılan üretim tesislerinde, Türkiye’de ilk 45 metre ve üzeri kompozit yatları tamamen kendi ekibimiz ile yüksek kalitede üretmeye başladık. “Bu iş böyle olmaz, en iyisi böyle yapılır” dedik, yatçılık işi böyle başladı.


CMB Yachts, Mystic adlı 46 metrelik mega motor yatı ile 2011 yılında International Yacht Awards “40 metre üzeri en iyi motor yatı” kategorisinde büyük ödülü kazandı. 2012’de ise 46 metrelik Mina ile “50 metre altı en iyi konsept dizayn” ve 2012’de 47 metrelik Orient Star ile “60 metre altı en iyi motor yat” kategorisinde yine büyük ödülün sahibi oldu. Ayrıca Monaco ve Cannes gibi dünyanın en prestijli yat fuarlarında yer alarak Avrupa’daki iddiamızı ortaya koyduk.

 

İnşaat alanına girişiniz nasıl oldu?

Öncelikle, grubun inşai ihtiyaçlarını karşılamakla işe başladık. Ramada Resort Bodrum, Başaran Plaza Göktürk, Ramada Plaza Trabzon, CMB Yatçılık Tersanesi… Sonrasında ise Mina Towers projesi ile kentsel dönüşüm projelerine adım attık.


Fikirtepe’de kentsel dönüşüm projeleri ile iki senedir uğraşıyoruz. Mina Towers projesinde Eren Talu ile birlikte çalıştık. 300 bin metrekare, epeyce büyük, milyar dolarlık bir proje. İki ada, altı blok, bin 500 konut, 100 dükkan olmak üzere 40 bin metrekarelik arsa üzerinde konumlandırıldı. İlk bölümün ruhsatını daha geçen hafta aldık. Yine aynı bölgede Mina Home & Office adlı yeni projemiz de yolda. Ayrıca Göktürk’te yerimiz var. Orada yeni bir proje planlıyoruz. Henüz ismi belli değil.


Başaran Yatırım Holding şu anda bünyesinde 500-1000 kişinin istihdam ettiği, tamamı ödenmiş sermayesi 100 milyon TL üzerinde olan ve 1 milyar TL’nin üzerinde gayrimenkule sahip Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından biri. Şirket olarak ciromuz 600 milyon dolar. 2016’da bu rakamın 1 milyar doları bulacağını tahmin ediyoruz.

 

Faaliyet gösterdiğiniz alanlar içerisinde en yüksek ciro artışının olduğu alan hangisi?

Finans ve Mina Towers. Daha satmaya başlamadık ama hem kârlılık hem de hedef olarak potansiyeli en yüksek yatırımımız o. Toplamda 1 milyar dolar civarı ciro hedefimiz var.

 

Son dönemde piyasada yaşanan durgunluk işlerinizi nasıl etkiliyor?

Piyasa kötü durumda. Finans şirketimizde bunun yansımasını görüyoruz. Umudumuz iyi olması yönünde. Yatırımlarımıza devam ediyoruz.


Fortune 


Geri Dön