23 / 11 / 2024
fuzul

Başaran Ulusoy: Sahillerdeki yapılaşmaya dur denilmeli!

Başaran Ulusoy: Sahillerdeki yapılaşmaya dur denilmeli!

Başbakan Erdoğan'ın sahillerdeki yapılaşmayla ilgili "Vijdansız kıyımı bitireceğiz" şeklindeki sözlerine turizmcilerden destek geldi. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "Sahillerdeki yapılaşmaya dur denilmeli. Yeter artık" diye isyan etti...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bodrum'da tekne turunda yaptığı incelemeler ve değerlendirmeler gündeme oturdu. Başbakan, tebdili kıyafet çıktığı tekne denetiminde Torba ve Güvercinlik koylarında gördüğü çarpıkyapılaşmaya isyan etmiş, "Bütün sahil bandını denetleyeceğiz. Kıyı kenar çizgisi incelemesi yapılacak. Belediyeler bu inşaatlar yapılırken neredeymiş, nasıl izin vermişler anlamak mümkün değil. Haklarında dava açılabilir, gerekirse de görevden almalar olabilir" demişti. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, "Yasal çerçevede yapılan binalara dokunmayacağız. Ancak kaçak ve imarsız yapıları yıkacağız" açıklamasını yapmıştı. Devletten gelen bu isyana Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da katıldı. Ulusoy, "Ege ve Akdeniz sahillerindeki yapılaşmaya dur denilmeli. Yeter artık! Bundan sonraki her adım çevreye zarar veriyor. Turizm yatırımları bundan sonra Anadolu'ya yapılmalı" dedi. 


SEVGİLİYE KURŞUN ATILMAZ 

Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle tarihi mirasın korunması için hayata geçirilecek projeler ve son gelişmeleri konuşmak için Başaran Ulusoy ile bir araya geldik. 

 Kıyı şeridi ile ilgili çarpık yapılaşma konusunda siz ne düşünüyorsunuz? 

Başbakanımız çok doğru bir şey söyledi. İnşallah en kısa zamanda bu denetimler sonuçlanır ve hayata geçer. Başbakan, Bodrum'da iyi yapmış bence. Hatta 2 ayda bir güneye insin. Bizde 'Sevgiliye kurşun atılmaz' diye bir söz var. Kıyılara yaptığımız bu. Belediye başkanlarına sesleniyorum. Bu tabiat bir gün intikamını alır. Yapılaşmayı durdurun. Betonu sokmayın. Yaylalara da kimse gitmesin, öyle kalsın. Türkiye'nin artık hassas olması lazım. Doğayı korurken kültür varlıklarını da korumak lazım. 

 Arkeolojide ne durumdayız?

Bugünkü hükümet bu konuda başarılı. Para harcıyor. Önceden 50'ye yakın kazının tamamını yabancılar yapardı. Şimdi 4-5 kazı kaldı. 1.1 milyar dolarlık bütçe var. Bugün Topkapı, Ayasofya pırıl pırıl. 

 Harcayan turist geliyor mu artık?

Eskiden turist otele geliyor oradan havalimanına gidiyordu. Artık kültür durağı arttı. Müzelere gelen turist sayısında yüzde 18 artış var. Topkapı Sarayı'nda Türk göremezsiniz. Paralı turist sayısı her yıl artıyor. 


13 MİLYON TÜRK TURİST VAR

 Biz de artık çok geziyoruz değil mi? 

2000'de Türk turist sayısı içeride ve dışarıda 556 bindi. 2012'de bu rakam 13 milyon oldu. Bunun sadece 6 milyon 780 bini yurt dışına çıkmış. Önceden bölgesel oynuyorduk, şimdi dünya markası olduk.


100 YILLIK BİNA PROJESİ 

 Garibaldi Projesi'ni anlatır mısınız? 

Beyoğlu'nda adını İtalya'nın kurucusu Garibaldi'den alan 100 yıllık binayı restore ediyoruz. Bina 2014 başında Taş Plak Kütüphanesi, konser salonu ve kültürevi olarak hizmete girecek. 

 Tarihi eserlerin getirilmesiyle ilgili çalışmalarınızda yeni ne var? 

Bakan Ömer Çelik beyin yaptığı ve açıklayacağı çalışma var. Bazı ülkelerle irtibattayız. Avustralya'daki İznik Şöminesi bunlardan biri.


KONGREDE SORUN YOK

 Hazirandan sonra çok kongre iptal edildi deniliyor, doğru mu? 

Kesinlikle hayır. Bir kongre bile iptal olmadı. Türkiye kongre turizminden iyi para kazanıyor. Eskiden kongre yapacak bina yoktu. Bugün aynı anda 35 bin kişiye kongre yapabiliyoruz. Kongre turizminde, bir kongreye gelen kişi 4 turiste bedel. Otelci arkadaşlar feryat ediyor. 90'lı yıllarda bir oteli olanların şimdi 4 yatırımı var. Ehhh, neyin feryadı... Bazen arkadaşlar haksızlık ediyorlar.


ARKEOLOJİK PARK YAPIYORUZ

 TÜRSAB'ın son projesi nedir?

Arkeoloji Müzesi'nde harikalar yaratıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik beyle çalışıyoruz. Çok güzel bir işbirliğimiz var. Oradaki müze işini, darphaneyi de bize verdiler. Yeni binayı yıkacağız. Arkeolojik park olacak. Depodaki eserleri çıkarıp darphanenin yerine taşıyacağız. Devletin yaptığı harcamalara işadamlarımız da destek olmalı. Ders çıkarması gereken holdingler var. Devlet imkân vermiş. "Yap, indirim vereyim" diyor. İşadamları doğdukları kentteki tarihi eserlere destek olmalı. Eserler çürümesin diye, Zeugma Müzesi yapıldı. Van'da ve Çorum'da da müze yapılıyor.


Sabah/Sinan Özedincik


Geri Dön