07 / 05 / 2024

Başbakan söyledi; Hamdi Akın, Somali'ye havalimanı yapacak!

Başbakan söyledi; Hamdi Akın, Somali'ye havalimanı yapacak!

İstanbuldaki iftarda konu Somaliye gelince, bölgedeki havalimanı ihtiyacına değinen Başbakan Erdoğan, Hamdi Akına dönerek, Herhalde siz yaparsınız, buradan kâr beklemezsiniz dedi. Yanıt, Gereği yapılacak oldu



Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğanın iş dünyasıyla birlikte yaptığı ziyaretle yeniden dünya medyasının gündemine oturan Somalinin sorunları sadece para yardımıyla çözümlenebilecek türden değil. Ülkede son 60 yılın en kurak günlerinin yaşanmasıyla insanlık tarihinin en büyük dramlarından birine dönüşen açlık sorununun kalıcı olarak aşılabilmesi için Somalinin kalkınması, ekonomisinin canlanması gerekiyor.

Başbakan Erdoğan, Ak Parti İstanbul İl Teşkilatının önceki akşam verilen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada bu konuya özel vurgu yaptı. Somaliye yapılacak yardımların gıda ve parasal boyutla sınırlı kalmayıp altyapı yatırımlarını da kapsayacağının işaretlerini verdi. Erdoğan Somaliyle ilgili atılması gereken acil adımları sayarken Mogadişuya havaalanı yapılması konusuna da değindi. Somalinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için yapılması gerekenleri anlatırken hemen önümdeki masada oturan Hamdi Akına dönerek, Herhalde siz yaparsınız, buradan kâr beklemezsiniz dedi.

Başbakanın hitabının arkasından bir grup işadamıyla birlikte Akının yanına gidip değerlendirmesini sıcağı sıcağına aldım.

Somali takipçisi olacak

Başbakanın sözlerini hatırlattığım Hamdi Akın, Sayın Başbakan talimat verdi. Gereğini yapacağız tabii ki sözleriyle sorumu cevapladı. Başbakanın iftar konuşması Somaliye yapılacak yardım ve koordinasyon çalışmalarının bizzat takipçisi olacağını gösteren ip uçlarıyla doluydu.

Vicdanları rahatlatmak

Somaliye seyyar hastaneler kurulduğu ancak, kalıcı hastaneler yapılması gerekliğine vurgu yapan, devletin 200 yataklı kalıcı bir hastane kuracağını anlatan Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
Sivil toplum örgütlerinin de yapacağı hastaneler olacak. Okullar yapacağız. Altyapı, üst yapı, gıda ilaç, giyim, eğitim noktasında, o kardeş halkın kendi kendine yetebilme noktasına gelebilmesi için önemli adımlar atacağız. Havaalanını şehre bağlayan yolun yapımından, başkentte tam teşekküllü bir hastane yapmaya kadar bazı adımların somutlaştırılmasını karara bağladık.
Hijyen koşullarının sağlanması için çöp toplama sistemlerinin kurulması gerekliliğine de değinen Başbakanın konuşmasını salonda bulunan iş dünyası temsilcilerine sordum. Hemen hepsi Başbakanın perspektifinin, Yaşanan trajedi karşısında vicdanları rahatlatmak için belli bir para yardımı yapıp bir kenara çekilmek değil Somalinin kendine yeten bir ülke haline gelmesi için ekonomi bazlı bir bakış sunduğu noktasında mutabıktı. İş dünyası da prefabrik evler başta olmak üzere altyapı yatırımlarının gerekliliğine dikkat çekti. Salonda yaptığım kısa sohbetlerde enerji sorununun çözülmesi için Türkiyeden jenaratörlerin de götürülebileceğini öğrendim.
 
500 milyon dolar hedefi

Geçen hafta İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesinin İstanbulda toplandığını ifade eden Erdoğan, Toplantıda, İslam dünyasından Somaliye yardım amacıyla, Türkiyenin yardımı dahil olmak üzere ne yazık ki, 350 milyon dolar tutarında nakdi ve ayni yardım taahhüdünde bulunulmasını sağladıklarını anlattı. Rakamı çok küçük bulduğunu belirteren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
Rakamın yarıya yakınını Türkiye veriyor. Diğer 35 ülke ne durumda Ama Elhamdülillah dedim. Çünkü, Türkiye artık alan el değil, veren el oldu. Somalinin acil ihtiyacı olan 500 milyon doları bir an evvel yakalamaya çalışıyoruz.

SOMALİ FİLMİNİ GÖSTERDİ

Başbakan Erdoğan ve ailesi salona tam vaktinde girmesine karşın masalarına oturması, selam vermek isteyenlerin yoğunluğu nedeniyle gecikti. Başbakanın etrafında biriken kalabalık ve yoğun ilgi nedeniyle konuşmasına başlayamayan Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu birkaç kez davetlilerin yerlerine oturması için ricada bulunurken, Ben zaten çok kısa konuşacağım demek zorunda kaldı. İftara üç bin 150 kişi katıldı. Başbakanın konuşması sonrasında ekranlara Somaliyle ilgili barkovizyon görüntüleri geldi. Başbakan yerine oturmadan kürsüden, davetliler ise yerinden insanın tüylerini ürperten; açlıktan bir deri bir kemik kalmış, yiyecek bulmak için yollara düşmüş, günlerce yürüyen, yolculuk koşullarına dayanamayıp ölen çocuk görüntüleri izledi.
Milliyet/SONGÜL HATISARU


Geri Dön