27 / 04 / 2024

Başbakan Yıldırım: Altın tahviliyle çarklar daha da hızlı dönecek!

Başbakan Yıldırım: Altın tahviliyle çarklar daha da hızlı dönecek!

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için ön talep dönemi bugün başladı. Başbakan Yıldırım, "Tahvil satışlarıyla vatandaşımız hem kendi kazanacak hem de ekonomisine katkı sunacak. Çarklar daha hızlı dönecek." dedi.



Hazine bugün 300 milyar liralık altının ekonomiye kazandırılması için Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası'nda ön talep toplayacak. 


Çarkların daha hızlı döneceğini ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, "Böylece altın tahvili ile ekonomide çarklar daha da hız kazanacak. Merkez Bankası’nın brüt rezervleri güçlenecek, kredi mevduat oranları üzerindeki baskı hafifleyecektir" dedi. 


Yıllık getiri yüzde 2.4

Başbakan Yıldırım, "Vatandaşlarımızın tasarrufu olan altınları sisteme çekerek ülke içi kaynakların artırılmasını hedefliyoruz. Yani vatandaşlarımız getirecekleri altınlarını dönem sonunda aynı miktarda altın olarak alacaklar ayrıca Hazine size yıllık yüzde 2.4 getiri sağlayacak. Vatandaşlarımızdan bu imkanı değerlendirmelerini bekliyorum" ifadelerinde bulundu. 


6 Ekim'e kadar talep toplanacak

Altına Dayalı Kira Sertifikası'nda ön talep dönemi bugün başlıyor. 1. Etap talep toplama işlemleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Diyarbakır, Rize, Sivas, Samsun ve Zonguldak’ta Ziraat Bankası şubelerinde gerçekleştirilecek. Şubelere getirilecek 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek.


Altın tahvili nedir?

Tahvil, üzerinde ödenecek faiz yazılı borç senedi mahiyetinde. Altınla ödeme yaparak karşılığında tahvil alan şahıs, belli süreler geçtikçe belli faiz alacak ve itfa zamanında da tahvilin üzerinde yazan miktar kadar altını geri alacak.


Altına dayalı kira sertifikası nedir?

Bu uygulamada altını olan şahıs devletten bu altın karşılığında bir taşınmazı (altını kadar bir parçasını) belli bir süre sonra devlete geri satmak şartıyla satın alıp ve onu yine devlete kiraya veriyor. Yani devlet sertifika sahibine kira ödüyor.


Akşam




Geri Dön