22 / 12 / 2024

Başbakanın Afrika ziyaretinin konut sektörü için önemi!

 Başbakanın Afrika ziyaretinin konut sektörü için önemi!

Yabancı emlak yatırımcıları derneğinin (AFIRE) anketinde Türkiye’nin yatırımcıların en çok yöneldiği ülkeler arasında dördüncü olmasının, Başbakanın yurtdışı ziyaretleri ile ilgisi var mı?




Dünyanın gayrimenkul trendleri,  ülkelerin siyasal ve ekonomik gücüne göre değişiyor.  Ülkeler gelecek vaat ediyorsa, yatırımcıya umut veriyorsa, yatırımcının ilgisini çeker. Başbakanın 300 kişilik bir işadamı heyeti ile Afrika ülkelerine ziyareti, konut sektörünün geleceğini nasıl etkiler? 


Yabancı emlak yatırımcıları derneğinin (AFIRE) anketinde Türkiye’nin yatırımcıların en çok yöneldiği ülkeler arasında dördüncü olmasının, Başbakanın yurtdışı ziyaretleri ile ilgisi var mı?


Amerikan Ulusal İstihbaratının açıkladığı 2030 raporunda “Türkiye Afrika ve Asya'dan göçmen çekebilir” deniyor..  “Gelişmekte olan ülkelerdeki inşaat hacmi önümüzdeki 40 yıl içinde dünya tarihinde bu alanda şu ana kadar ulaşılan inşaat hacmine yaklaşık olarak eşit olabilir. Bu da hem nitelikli hem de niteliksiz işçilere büyük fırsatlar yaratıyor. Brezilya, Çin, Türkiye gibi genç nüfusu düşüşte olan pek çok yükselmekte olan ülke düşük gelirli yüksek genç nüfuslu ülkelerden göçmen çekecekler.” deniyor…

Gelişen bilgi teknolojileri dünyayı küçük bir köye çevirdi. Dünyanın öteki ucundaki haber internet ile anında beriki ucundan okunuyor. Afrikalılar da sömürgecilerin kendilerini nasıl sömürdüğünü tartışıyor. Afrika geçmişine biraz öfkeli… Her Afrika ülkesi kendi geleceğini yeniden planlama, yapılandırma çabasında. Afrika’da 55 ülke var. Kıta 21.yy’ın gelecek vaat eden kıtası... Afrika Kıtasında en az büyüyen ülke yaklaşık %6 oranında büyüyor… Bazı ülkeler ise %20’ye varan büyüme oranlarına sahip.  Mesela Başbakan’ın gittiği Gabon’un kişi başı milli geliri 10 bin dolardır…

Türkiye 2005 yılını Afrika yılı ilan etmişti. 2002 yılına kadar Türkiye’nin  Afrika ülkelerindeki elçilik sayısı sadece 9 idi, şimdi bu sayı 35. Afrika’da ABD’nin 48, Çin’in 47, Fransa’nın 43, Rusya’nın 4, Almanya’nın 39 ülkede elçiliği bulunuyor. Türkiye Afrika ile ticaret hacmini 2015 yılına kadar 50 milyar dolara çıkartma hesabında…Afrika’da doğal gaz ve petrol bulundu… Afrika’da ekilebilir tarım arazileri var. Ama Güney Afrika hariç Afrika’da üretim yok. Türk KOBİ’leri için iyi bir pazar. 


Sömürgeci ülkeler Afrika’ya sömürülecek bir kıta gözüyle baktılar. Bu nedenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gabon Meclisinde yaptığı konuşmada “'Biz elmas için gelmedik, Afrika'ya baktığımızda elmasları, altınları, madenleri görmüyoruz. Biz, sadece ve sadece dost ve kardeşlerimizi görüyoruz'' diye konuşuyor. 

21.yüzyıl’da dünya yeni bir Birleşmiş Milletler yapısına kavuşacak. Yeni bir IMF yeni bir para sistemi olacak… Bu kez silah zoruyla değil anlaşma yoluyla olacak. Ülkelerin oyları ile olacak. 2008 yılının Ekim ayında Türkiye 151 ülkeden oy alarak BM Güvenlik Konseyi üyesi olmuştu. Türkiye yurtdışına açılmakla, tarihi misyonuna uygun adımlar atmakla, bu yüzyılda yeniden dizayn edilecek uluslararası kurum ve kuruluşların hepsinde yerini alacaktır.


Başbakan Gabon Meclisinde konuşmasını şöyle sürdürüyor ''Burada çok  anlamlı bir Afrika atasözünü sizlerle paylaşmak istiyorum, 'Sular yükseldikçe balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları yer'. Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin zira kimin kimi yiyeceği suyun akışına bağlıdır. Tarih, nice milletlerin, kavimlerin, ülkelerin doğuşuna, yükselişine, büyük birer güç oluşuna ama aynı zamanda batışına çokça şahit olmuştur. Tarih zamanı geldiğinde zalimlerden de hesap sormuştur. Zamanı geldiğinde tarih, Afrika'nın elmaslarını, altınlarını, yer altı zenginliklerini hatta doymayıp insanlarını alan, geride kalanları yoksulluğa terk edenlere hesabını mutlaka ama mutlaka soracaktır”

Başbakanın Ortadoğu ülkelerindeki yaptığı konuşmalar Arap sokaklarında karşılık bulmuştu. Başbakanın Afrika ülkelerinde yaptığı bu tür konuşmalar da karşılığını bulacaktır. Çünkü Afrikalılar birkaç yüzyıldır sömürüldüğünün farkında. Afrika’ya sömürgecilerin söyleyebileceği fazla söz kalmamıştır. Afrika’da yabancı bir başbakan düzeyinde “emperyalist güçlerin Afrika’yı” sömürdüğü şeklinde bir ifadeye rastlanmaz… Türkiye’nin bu çıkışı uyanma ve dirilme sürecinde olan Afrika’da katalizatör görevi görecektir.


Afrika geliri arttıkça, paralandıkça konutlaşma sürecine girecektir. Nijerya 350 bin adet konut inşa ediyor. Suudi Arabistan 400 bin adet konut inşa ediyor… Yakın gelecekte birçok Afrika ülkesi konut yapımı için Türkiye’nin deneyim ve birikiminden istifade etmeyi düşünecektir. Türk yapı sektörü bu coğrafyada en hızlı hareket edebilen sektördür. Başbakanın yurtdışı seyahatleri Afrika ve Asya’nın ilgisini Türkiye’ye çekmeye devam edecektir.


Afrikalılar Türkiye’den konut alır mı, böyle bir potansiyel var mı? Evet var.Afrika ülkelerinde de zenginler var. Devleti yöneten ve yöneticilere yakın olan işadamları var. Bunlar paralarını ABD ve Avrupa’da harcadılar. Önemli sayıda Afrikalı zenginin Londra, Paris ve ABD’nin değişik şehirlerinde konutları var.  Artık Türkiye’de ilgi alanında. Türkiye’nin yurtdışına yönelişi arttıkça İstanbul’un konut sektörü değerlenmektedir…


İngiliz Independent gazetesi “Türkiye Emlak Yatırımı için çok karlı” diye bir başlık atmış. Association of Foreign Investors in Real Estate (Yabancı emlak yatırımcıları derneği-AFIRE),  tarafından yapılan yıllık araştırmasına göre, yabancı yatırımcıların en çok yöneldiği ikinci ülke Brezilya, dördüncü ülke ise Türkiye’dir.  Bu tür haberlerin kaynağı, nedeni, Türkiye’nin dünyada seyirci konumundan çıkıp oyuncu olmasıdır. 


Türkiye’nin Afrika açılımı, özellikle İstanbul’da konutların değerlenmesine ve konut geliştirici şirketlerin de Afrika’da iş yapmasına vesilece olacaktır. 


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com


Geri Dön