04 / 05 / 2024

Başvuranın GSS borcu siliniyor! Son gün 31 Mart!

Başvuranın GSS borcu siliniyor! Son gün 31 Mart!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar 31 Mart 2021 tarihine kadar başvuru yaptıklarında borç tamamen siliniyor. Ödeme gücü olanlardan faiz ve gecikme alınmıyor. İşte tüm merak edilenler...



Vergi, prim borçlarının yapılandırılmasıyla milyonlarca vatandaş nefes alırken, 31 Mart tarihine kadar ilk kez gelir testi yaptıranlar da kazanacak. Aile için kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında (1192 liradan az) olup da ilk defa gelir desti yaptıranların borcunun tamamı silinecek, sağlığa erişim ücretsiz olacak.

Takvim'de yer alan habere göre; Sosyal Güvenlik Kurumu, bu tarihe kadar gelir testine girip ödeme gücü olmadığını orata çıkaran vatandaşların bütün borcunun silineceğini açıkladı. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olup da ödeme gücü olanların da 30 Nisan'a kadar anaparayı yatırmaları halinde gecikme cezası ve zammının tamamının silineceğini açıkladı.

Başvuranın GSS borcu siliniyor! Son gün 31 Mart!

BAŞVURU YOK

SGK, Ağustos 2020 ve öncesine ait GSS prim borçlarını otomatik olarak yapılandırdı. Vatandaşların bu borçlar için ayrıca başvuruda bulunması gerekmiyor. İnteraktif vergi dairesine e-Devlet şifresi ile girilerek ödeme günleri belirlenerek, doğrudan bu sistem üzerinden yapılabiliyor. Yeniden borçlu duruma düşülmemesi için Eylül ayı itibariyle primlerin düzenli yatırılması gerekiyor. 30 Nisan tarihine kadar anapara borcun tamamının yatırılması durumunda gecikme cezası ve zammı silinecek.

Başvuranın GSS borcu siliniyor! Son gün 31 Mart!

3 BİN 344 LİRA AZ ÖDENİYOR

Örneğin, 6 bin 374 lira anapara borcu 3 bin 344 lira gecikme cezası, gecikme zammı olan bir genel sağlık sigortalısının bu tarihe kadar borcunu ödemesi halinde 9 bin 718 lira yerine anapara olan 6 bin 374 lirayı ödemesi gerekiyor. Böylece 3 bin 344 liralık borç siliniyor ve borç da bitiyor.

Başvuranın GSS borcu siliniyor! Son gün 31 Mart!

GELİR TESTİ NASIL YAPTIRILIYOR

Gelir testi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na değil, kaymakamlıklar ve valiliklerin bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılır. Testi yaptıran kişinin yaşadığı hanedeki eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabanın gelirlerinin toplamı dikkate alınıyor. Gelir miktarı da hane içerisinde yaşayan kişi sayısına bölünerek hanedeki kişi başına düşen gelir belirlenir. Gelir tespitinde taşınır ve taşınmaz mallar da dikkate alınıyor.

Başvuranın GSS borcu siliniyor! Son gün 31 Mart!

Müjde! GSS borçlarına af!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön