28 / 04 / 2024

Batman'da turizm sektörü masaya yatırıldı!

Batman'da turizm sektörü masaya yatırıldı!

12 Bin nüfuslu Batman’ın doğa güzelliğiyle bilinen Sason ilçesinde bal, ceviz ve çilek festivali renkli geçti. Programın ikinci gününde Mili Takım eski menajeri Can Çobanoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı Batman turizmi masaya yatırıldı.



12 Bin nüfuslu Batman’ın doğa güzelliğiyle bilinen Sason ilçesinde bal, ceviz ve çilek festivali renkli geçti. Programın ikinci gününde Mili Takım eski menajeri Can Çobanoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı Batman turizmi masaya yatırıldı.Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, Sason Kaymakamı Tekin Dündar, Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, Tüm Bürokrat ve İşadamları Derneği (İSBİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer El ile bazı konukların katıldığı toplantıda konuklar tek tek konuştu. Batman’ı ve Sason’u öve öve bitiremeyen Mili Takım eski menajeri Can Çobanoğlu, “Batman yaşanılabilir bir kent. Sason, balı, cevizi ve çileğiyle markalaşacağına inanıyorum. Batmanı görmeyenleri bu kente davet ediyorum. Batma görülmesi gereken bir ilimiz” dedi. Sason’un turizmde hak ettiği yere geleceğine inandığını belirten Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, “Sason turizmde hak ettiği yere gelecektir. Bal, ceviz ve çileğiyle tanınan ilçemiz turizmdeki pastasını da artık almaya başladı. Sasonu gittiğimiz her yerde tanıtmaya devam edeceğiz. Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzde katıldığı her fuarda Sasonun balını, cevizini ve çileğini tanıtıp destek veriyor. 4 Aralık’ta  İzmir  fuarında da Sason Belediyesi olarak standımızı açıp güzide ilçemizi tanıtacağız. Sason için ne gerekiyorsa biz yapmaya hazırız. Sason tanıtımına destek veren herkese de teşekkür ederiz. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda Sason'un balı, cevizi ve çileğinin marka olması için üzerinde basa basa duracağız” dedi


‘COĞRAFİ KOŞULLARIN ETKİSİ BÜYÜKTÜR’

Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı yaptığı konuşmada Sason’un turizmdeki önemine dikkat çekti. Mereto'nun eteklerinde kurulan Sason şehrinin kültürel dokusu gerek mimari ve sanatta gerekse tarıma dayalı kültürünün oluşmasında coğrafi koşulların etkisi büyük olduğuna dikkat çeken Müdür Aslanlı, “Dünya kültür ve medeniyet tarihine damgasını vuran Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının geçiş güzergahında yer alan Sason ilçemiz zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Sason, tarihsel süreç içinde Asur, Urartu, Med, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli uygarlıkların hakimiyetinde kalarak bu medeniyetlere ait somut ve somut olmayan kültürel mirası sentezleyerek günümüze kadar getirdiğini söylemek mümkündür. Güneydoğu Toroslarının uzantısı Aydınlık dağlarının en yüksek tepesi olan 2.973 m. yüksekliği ile bölgenin en yüksek dağı olan Mereto'nun eteklerinde kurulan Sason şehrinin kültürel dokusu gerek mimari ve sanatta gerekse tarıma dayalı kültürünün oluşmasında coğrafi koşulların etkisi büyüktür. Kadim bir tarihi olan Sason’da günümüze kadar gelen tarihi yapılardan savunma mimarisi eserlerinden, ‘Bozikan, Beksi, Pirtukan kaleleri; dini mimari yapılarından ise Mereto Parstır Asdvdzazin (Meyrem Ana Kilisesi), Havari Petrus, Surp Kevork ve komk olarak adlandırılan kilise ve manastırlarıyla gezilip görülmesi gereken en önemli kültür ve turizm merkezleridir” dedi.


DOĞAL GÜZELLİĞİ İLE BÜYÜLEYİCİ BİR ORTAMA SAHİP

Aslanlı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Anılan tarihi mekanlardan özelikle kilise ve manastırlarımız kültürel mirasımızı gelecek nesiller aktarma, farklı din ve inanç mensubu vatandaşlarımıza, yerli ve yabancı turistlere tanıtma amacıyla tescil edilerek kültür turizminin hizmetine sunulmuştur. Sason’da kültür turizminin gelişmesi amacıyla özellikle son zamanlarda başlatılan çalışma ve projelerimiz ise devam etmektedir. Kültür turizmine alternatif olarak ise vadileri ve doğal su kaynakları bakımından zengin olana Sason'umuzda, birçok mesire ve piknik alanı mevcuttur. Bu alanlar serinlik ve bol yeşilliği ile insanları kendine çekmekte tatil günlerinde dolup taşmaktadır. Özellikle ilçe merkezinde Sevek çeşmesi doğal güzelliği ile büyüleyici bir ortama sahiptir. Bunun dışında Nabuhan, Hapyenkve  Ağde çeşmeleri bunlardan yalnızca birkaç tanesidir. Geçmişte insanların Allaha şükürlerini sunmak için yaptıkları kurban kesimi törenleri ve türbe ziyaretleri; günümüzde bir gelenek haline gelmiş ilçe de inanç turizmi açısından önemli bir potansiyeldir. Erdemli Mahallesinde bulunan ve halk arasında Şehan adı verilen türbe başında geleneksel olarak her yıl temmuz ayının son perşembe gününde halk bir araya gelir kurbanlar keserek bu günü kutsal bir gün olarak kutlarlar. Bu günde ilçeden ayrılmış bir çok hemşehrimiz ilçeye gelerek bu güne katılırlar. Aynı günde Mereto dağının zirvesinde bulunan iki ayrı ziyarete de insanlar gider ve kurbanlar keserler.”


SASON KARAKOVAN BALI

Aslanlı sözlerini şöyle tamamladı; “Su sporlarından rafting için uygun bir akarsu olan Sason Çayı, çevresindeki yüksek dağlar bulunması nedeniyle de dağcılık geliştirmesi planlanan alternatif turizm çeşitleridir. Ayrıca sağlık turizmi açısında önemli bir yeri olan Sason'a bağlı Yolüstü köyünde bulunan doğal maden suyu kaynağı haziran ayından ekim ayına kadar şifa arayan insanların umut kaynağı olmuştur. Özellikle böbrek hastaları yoğun olarak buraya gelmekte ve suyu içmektedir. Sason ilçemizde kültür turizmine alternatif olarak diğer turizm çeşitlerine yönelik planlanan çalışma ve projelerimiz tamamlandığında Sasonumuz hak ettiği turizm imkanlarından pay alacaktır. Zengin tarımsal ürünlere sahip Sason’umuzda yöresel ürünlerden Ceviz Sucak 'Şaran' yapımında kullanılır. Adeta Sason’la özdeşleşen bir diğer ürün olan Sason Karakovan Balı ve son yıllarda keşfedilen lezzetli Sason çileği ilçemizin ve hatta ilimizin tanıtımının yanı sıra turizm ekonomisi açısından büyük katkılar sağlayacaktır. Sason Bal, Ceviz ve Çilek Festivalinde emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Sason halkına şükranlarımı sunarım.”


Batman Medya


Geri Dön