Baydöner 2020 yılına kadar 300 restorana ulaşacak!
SON yıllarda geleneksel Türk yemeklerinden ‘fast food’ zinciri kurma projeleri çoğalırken Baydöner, sadece 8 yılda 100 restoranla dönerde en büyük zincir olmayı başardı. 1800 kişilik istihdama ve 220 milyon lira ciroya ulaştı
ECZACILIK mezunu Levent Yılmaz ve Veterinerlik mezunu Feridun Tuncer, önce ticaret yaptı ve Baydöner markasıyla ‘döner iskender’ zinciri kurmak için 2007’de yola çıktı. Sadece 8 yılda geldikleri nokta; 100 restoranda aylık ortalama 150 ton döner satışı, 1800 kişilik istihdam ve 220 milyon lira ciro. Hedef, 2020 yılında 300 restoranlı bir zincir haline gelmek. Baydöner Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz şöyle anlatıyor öyküsünü:
ÖĞRETMEN ÇOCUĞUYUM
“Ben öğretmen çocuğuyum. Van doğumluyum, 1 yaşından itibaren İzmir Güzelbahçe’de büyüdüm. Ortağım Feridun ise Kayserili ve Askerlikten sonra İzmir’e gelmiş. Ben eczacılığı bitirmiştim ve bir ilaç şirketinde profesyonel olarak çalışmaya hazırlanıyordum. Feridun da veteriner hekim olmuştu. İkimiz ortak olup önce apartmanlara ithal kömür satan bir şirket kurduk. İzmir’de çok miktarda apartmana kömür sattık. Bu işi kurduktan 6-7 sene sonra da dış ticaret hayalimizi gerçekleştirdik. 2000 yılında serbest bölgede yer açıp ithalat reexport yapmaya başladık. Avrupa’dan kuru gıda, Geney Amerika’dan et, Yeni Zelanda’da kuzu getiriyorduk. Gemilere malzeme veriyorduk. Catering firmalarına toptan gönderiyorduk. Elimizde çok güçlü stok kabiliyeti oluştu. Dünya fiyatlarıyla ürün tedarikini öğrendik.
SERMAYE IRAK’TAN
2004’te ABD’liler Irak’a girince bizim stok gücümüz çok değerli oldu. Adanalı tüccarlar bizden ürün alıp onlara satmaya başladı. Sonra ABD’liler kendileri geldiler ve bizim depoları gezdiler. Ürünleri gördüler, fiyatları çok beğendiler. Biz onlara doğrudan gıda ürünleri satmaya başladık. Çok da iyi para kazandık ama 6 ay sonra ABD’liler kendi düzenlerini kurdular ve ABD’den direkt tedarike başladılar. Ama biz 6 ayda birkaç milyon dolar kazandık. Sonra da ABD’liler bizi Irak’a davet ettiler. İki ortak ABD üslerine gittik. Önce 6 kişilik ekip kurduk ve üslerde ‘bazı hizmet işlerini’ üstlendik. Ranza, klima tamirinden, beton santralı, taş kırma ünitesi kurulumuna kadar işler yaptık. Zamanla ekibimiz 200 kişiye kadar çıktı. Bu iş de 2 yıl sürdü. Bundan da iyi para kazandık. ABD ordusuyla sözleşmeli 3 yıl çalışmış olduk. Çok tehlikeli ve yorucuydu ama enerjimiz ve cesaretimiz yerindeydi.
İLK BAYDÖNER KİPA’DA
2006’ya geldiğimizde, Feridun ile artık ‘yeni bir iş kuralım’ diyorduk. Alışveriş Merkezlerinin sayısı artıyordu ve ‘zincir restoran işi olacak’ diye düşünüyorduk. 2007 Nisan ayında ilk Baydöner’i İzmir Kipa’da açtık. 4 ay kadar işi izledik ve sonra diğer bütün şirketlerimizi bırakıp sadece bu işe odaklanma kararı aldık.”
Hürriyet