29 / 04 / 2024

Baymak pazar payını yüzde 12 artırdı!

Baymak pazar payını yüzde 12 artırdı!

Baymak, kombi sektöründeki yüzde 6’lık küçülmeye rağmen pazar payını yükselttiğini açıkladı. 2013’te Hollandalı BDR Thermea’nın şirketi olan Baymak, son 2 yılda üretim kapasitesini ve ihracat yaptığı ülkeleri artırdı.



Hollandalı BDR Thermea tarafından 2013 yılında satın alınan Baymak, Türkiye’de yaptığı 20 milyon liralık yatırımla üretim kapasitesini ve pazardaki payını artırmayı başardı. Isıtma sistemleri, su grubu, güneş sistemleri, iklimlendirme sistemleri ve yardımcı ekipmanlar kategorisinde faaliyet gösteren şirket artık yüzde 100 Hollandalı bir marka. Baymak, BDR Thermea’nın bir grup şirketi olmasıyla ihracat yaptığı ülke sayısını 50’den 70’e çıkarttı. Türkiye’deki üretim merkezini 10 bin metrekare daha genişleterek 60 bin metrekareye yükseltti. Satın alındığı tarihte BDR Thermea’nın toplam cirosunun yüzde 3’ünü oluşturan Baymak, bugün bu oranı yüzde 8’e yükseltmiş durumda.


Bayiler Orange Store olacak


Şirketin son durumu ve Türk ısıtma- soğutma sektörü hakkında bilgiler veren Baymak Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ender Çolak, satın almayla birlikte son 2 yılda yıllık cirolarını yüzde 5 artırdıklarını söyledi.


Geçtiğimiz yıl sektörde birçok üründe daralmalar yaşanmasına rağmen Baymak’ın pazar paylarını artırdığını söyleyen Ender Çolak, “Genel olarak satışlarımız yüzde 8 oranında arttı. Kombi sektörü yüzde 6 küçüldü. Biz ise pazar payımızı yüzde 11’den 12’ye çıkardık. 2 bin metrekarenin üzerindeki binalarda zorunlu hale gelen yoğuşmalı kazan sektörü geçen yıl yüzde 10 büyürken, biz 38 büyüdük ve yüzde 22 olan pazar payımızı yüzde 31’e çıkarttık” dedi. Çolak bu pazarda yüzde 50’yi hedefl iyor. Çolak ayrıca çelik kazan sektöründe yüzde 5, panel radyatörde yüzde 12, termosifonda yüzde 18, şofb ende ise yüzde 5 büyüme sağladıklarını da kaydetti. Hollandalı iştirak olduklarını hatırlatan Çolak, yıl sonunam kadar Türkiye genelinde bayilerini yenileyerek 100 Orange Store’a ulaşmayı hedefl ediklerini söyledi.




Bayilere sadakat programı: BES


Bayi kanalını büyüterek 800’e çıkarttıklarını söyleyen Ender Çolak, ayrıca bayi ağı ve tesisatçılar için Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Proje kapsamında, Garanti Emeklilik’ten BES hesabı açan bayi ve tesisatçıların devreye aldıkları kombi başına Baymak tarafından 80 lira katkı payı yatırıyor. Devletten alınan yüzde 25 katkı da eklendiğinde bu oran kombi başına 100 liralık bir destek haline dönüşüyor.


"Resmi tersine çevirdik: Çin'e ihracat yapıyoruz"


Devalüasyondan dolayı Azerbaycan ve Gürcistan pazarında Baymak’ın daralma gösterdiğini söyleyen Çolak, Avrupa ve Uzak Doğu’da büyümelerini minimum %25 ile gerçekleştirdiklerini söyledi. Çinli bir iklimlendirme şirketiyle anlaştıklarını ve Çin’e kombi satacaklarını söyleyen Çolak, “Resmi tersine çevirdik. Anlaşmamız ilk yıl 20 bin kombiyi kapsıyor ancak hedefi miz 3 yıl içinde bu rakamı 100 bine çıkartmak” dedi. Çolak son olarakta Baymak’ın güneş enerjisinde 1 MW altı lisanssız pazarı hedefl ediğini şöyle anlattı: “Hedefl ediğimiz pazar villalar, oteller, alışveriş merkezleri ve KOBİ’ler... Bu amaçla 3 ila 30 kW arası paketler oluşturduk.”



Dünya


Geri Dön