Baz istasyonu sinyallerine karşı boya kalkanı!
Hacettepe Teknokent’te Ar-Ge çalışmalarını sürdüren bir firma evlerde televizyon, bilgisayar ve diğer elektromanyetik cihazların etrafa yaydığı radyasyonu önleyici boya geliştirdi. Boyanın patenti alınarak üretime başlandı.
Hacettepe Teknokent'te faaliyetini sürdüren bir firmanın ürettiği siyah renkli astar boya, radyasyona karşı kalkan görevi görüyor. Firmanın Genel Müdürü Ercan Tokdemir, radyasyona karşı kalkan görevi görebilecek bir boya üretmek için 5 yıldır çalıştıklarını söyledi. Tokdemir, yaklaşık 2 yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik laboratuvarlarından ve fizik mühendisleri odasından aldıkları yüzde 99 etkinlik onayı sonrası üretim çalışmalarına hız verdiklerini ifade etti.
Onayın ardından Türk Patent Enstitüsüne de başvurduklarını ve patent aldıklarını kaydeden Tokdemir, şunları söyledi:
"Ürünümüzün marka tescili yapıldı, patenti alındı, bayiler aracılığıyla da satışına başladık. Burada bahsettiğimiz elektromanyetik radyasyon alanlar, kablosuz cihazlar, bilgisayar, televizyon, GSM baz istasyonları, Wİ-Fİ modemler, diğer elektrikle çalışan cihazlar ile yüksek gerilim hatları gibi iyonize olmayan alanları içeriyor. Boyamız bu cihazların etrafa yaydıkları radyasyona karşı bir kalkan görevi görüyor.
TAVANI BOYAMAK YETERLİ
Evinizin tepesine bir baz istasyonu kurulmuşsa sadece tavanını boyamanız bile yeterli olabilir. Tek kat boya yüzde 90, ikinci kat daha yüzde 99 koruma sağlıyor. Çoğu zaman üçüncü kat boyaya gerek kalmıyor. Ancak yüzde 100 koruma için üç kat ideal. Ama kaynak size çok yakınsa baz istasyonu ya da yüksek gerilim hattı çok yakınınızdaysa üçüncü kat şart. Çünkü radyasyon duman gibi iğne deliği boşluğundan bile yayılabiliyor. Topraklama da önemli. Topraklama yapılınca yüzeye çarpan elektro manyetik radyasyon, yüzeydeki elektronlar yardımıyla toprağa iletilmiş olacak. Topraklama yapmazsanız zamanla ürünün etkinliği azalacak yaparsanız bütün elektronu toprağa verip ömürlük bir ürün olacak. Sadece bir kere uyguluyorsunuz o bina yıkılana kadar orada elektro manyetik koruması sürüyor."
Hürriyet