Bazı AVM'ler x-ray cihazlarını kaldırıyor bazıları hiç koymuyor!
Yeni açılan bazı AVM'lerde giriş güvenliği yok. Hatta havalimanı terminal girişlerinde de X-Ray'lerin kaldırılması gündemde. Güvenlik şirketi Securitas'ın Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, "Kalkacak çünkü gerek yok, teknoloji ve eğitimli işgücü yeterli"...
Alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük plaza girişlerinde suçlu muamelesi görüyoruz. Cepleri boşaltıp, metale öten kutunun içinden geçiyoruz, çantalarımızı X-Ray cihazına koyuyoruz. Oysa X-Ray'siz bir yaşam da pekala mümkün. Bunun uygulamaları da başladı zaten.
Bazı alışveriş merkezlerinde X-Ray cihazları kaldırıldı. Hastanelerin çoğu bıraktı. Securitas'ın Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu X-Ray'siz yaşamın yaygınlaştığını söyledi.
Terörle mücadeleci değiliz
Kösereisoğlu, "X-Ray terörle mücadele aracıdır. AVM'lerde törerle mücadele görevi yapıyorsak zaten geçmiş olsun. Terör istediği yerde bomba patlatır. O zaman İstiklal Caddesi girişine de konmalı. İnsanlar terörist muamelesi görmek istemiyor. Bakacaksanız da havalimanındaki gibi bakmanız lazım. Diğer yerlerde yalandan bakılıyor" diye konuştu.
X-Ray'sizliği öneriyoruz
Kösereisoğlu AVM'lere X-Ray'sizliği önerdiklerini belirterek şöyle dedi: "Teknoloji ve nitelikli elemanlarla güvenlik sağlanabilir.
X-Ray yok diye her yere güvenlik elemanı koyamazsınız. Çok üeri teknolojiler var; bir paketi yere koyun, bir süre sonra sistem alarm veriyor, 'Burada 10 dakikadır bir çanta duruyor' diye. Biri aylak aylak geziyor, anlamsız hareketler yapıyor, yazılım bunu tespit ediyor."
Sistemde rahatlama başladı
Birçok yerde X-Ray'siz hayatın başladığım söyleyen Kösereisoğlu, "X-Raylar olması gereken yerde yine olacak fakat sokaktaki hayatımızdan çıkacak" dedi. Türkiye'de bir süredir güvenlik sorununun azaldığını belirten Kösereisoğlu, "Özel güvenlik teröre bir önlem değildir. Asayişle ilgilidir; hırsızlık, dolandırıcılık gibi.
Özel mülkiyetin düzeni için çalışır, polisin alternatifi değildir" vurgusu yaptı.
7 milyar liralık pazar
- Türkiye'de sertifika alan özel güvenlik görevlisi sayısı 1 milyon 62 bin.
- Çalışan özel güvenlik görevlisi sayısı 241 bin.
- Özel güvenlik sektörünün elektronik sistemler dahil yılda 7 milyar TL iş hacmi bulunuyor.
- Sadece insanlı/fiziki güvenlikte iş hacmi 6 milyar TL düzeyinde.
- Türkiye'de 1549 özel güvenlik şirketi var.
- Pazarın yüzde 20'si 6-7 firmanın elinde.
Nitelikli koruma tercih edilecek
Özel güvenliğin artık tür değiştirdiğini söyleyen Kösereisoğlu şöyle konuştu: "Sistemler insanın yerini alıyor. Kartlı geçiş gibi.
Kamera ve alarm sistemini kuruyorsunuz. Bekçiliği kemera yapıyor, 24 saat bilgilendiriyor.
Artık nitelikli güvenliğe ihtiyaç var. Güvenlik görevlisi sayısı azalacak."
Asala ile hayatımıza girdi
Murat Kösereisoğlu, "70'li yıllarda Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Asala'nın (Ermeni terör örgütü) kanlı bir baskını oldu ve X-Ray hayatımıza girdi.
Havalimanı girişindeki güvenlik; terminal için. Havacılık güvenliği uçağa girmeden 'kapı'larda yapılıyor. Bazı ülkelerde havalimanı girişlerinde yok" dedi.
Posta