Bazı yaylarının vasfının kaldırılması ve orman idaresine devredilmesi mecliste!
Amasya, Bolu ve Trabzon'da bulunan bazı yaylarının yayla vasfının kaldırılması ve orman idaresine devredilmesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Örs, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Amasya, Bolu ve Trabzon'da bulunan bazı yaylarının yayla vasfının kaldırılmasına ve orman idaresine devredilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Örs, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
İYİ Parti'li Örs, ''Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.
Örs, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Cumhurbaşkanlığı'nın 29.01.2021 tarihli 3461 sayılı kararnamesiyle Amasya, Bolu ve Trabzon'da bulunan yaylaların bazı alanları, yayla alanı olmaktan çıkarılmıştır. Kararnameye göre Trabzon'un en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan Hidirnebi Yaylası’nda bulunan 10,77 hektarlık Sertkaya Köyü ile 52,48 hektarlık Kuruçam Köyü yayla alanı olmaktan çıkarılmıştır.''
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün soruları:
1- Amasya ve Bolu'da kararnamede belirtilen yayla alanları ile Hıdırebi Yaylası'nın yayla vasfının kaldırılmasının ve Orman İdaresine devredilmesinin amacı ve gerekçesi nedir?
2- Trabzon Hıdırnebi Yaylası, 2013 yılında hangi gerekçelerle yayla alanı ilan edilmişti? 2013 yılından bu yana bu gerekçelerde hangi değişiklikler olmuştur?
3- Yayla vasfi kaldırılan Amasya ve Bolu'daki alanlar ile Trabzon Hıdırnebi Yaylası'nda eskiden beri mülkiyet hakkı olan konut, yayla evi veya işletme sahiplerinin orman idaresine veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devirden sonra kira, harç, ecrimisil vb. adı altında bir bedel ödemesi söz konusu mudur?
4- Yayla vasfi kaldırılan Amasya ve Bolu'daki alanlar ile Hidirnebi Yaylası'nda yayla alanı ilan edildiği dönemden bu güne ne kadar inşa edilen bina, tesis ve işyeri sayısı ne kadardır? Bu bina tesis veya işyerlerinin durumu bundan sonra ne olacaktır?
5- Yayla vasfi kaldırılan Amasya ve Bolu'daki alanlar ile Trabzon Hidirnebi Yaylası'nın, yayla vasfının kaldırılmasının ve Orman idaresine devredilmesinin yaylada yapılaşmanın artması veya Imar Barışı düzenlemesi ile bir ilgisi var mıdır?
6- Yayla vasfi kaldırılan Amasya ve Bolu'daki alanlar ile Trabzon Hıdırnebi Yaylası'nda orman idaresine devredilmesinin ardından hangi tür bina, tesis ve işyerlerine izin verilmektedir?
7- Trabzon Hidirnebi Yaylası'nda da bundan böyle Sürmene Çamburnu'nda veya başka yerlerde olduğu gibi orman içi ev, villa veya turistik tesis yapılması mümkün müdür?