18 / 01 / 2025

BDDK açıkladı: Bazı destekler 3 ay uzatıldı!

BDDK açıkladı: Bazı destekler 3 ay uzatıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 30 Haziran tarihinden süresi dolacak olan bazı desteklerin süresini 30 Eylül tarihinde kadar uzattı. Takipteki krediler için 90 günlük gecikme süresi 180 gün olarak uygulanmaya devam edecek.



BDDK, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle Küresel piyasalarda belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde reel sektör, müşterilerini ve bankaları desteklemek amacıyla bankaların yerine getirmeleri gereken bazı yükümlülüklerde geçici düzenlemelere gitti.

A Haber'de yer alan habere göre; ilgili bazı Kurul kararlarını ve talimatları tekrar değerlendiren BDDK gerekli kuralları ve talimatları tekrar değerlendirerek, 30 Haziran tarihinde sona ermesi beklenen bazı düzenlemelerin aynı amaçlar çerçevesinde 30 Eylül tarihine kadar uzatılmasının yerinde olacağına karar verdi.

BDDK açıkladı: Bazı destekler 3 ay uzatıldı!

Kredi riskine esas tutarın hesaplanmasında Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca; Döviz kalemleri dışındaki parasal ve parasal olmayan varlıkların tutarlarının hesaplanmasında, Türkiye Muhasebe Standartları ve ilgili özel hükümlere göre tarihi maliyetle ölçülen para birimi hesaplama tarihinden önceki son 252 iş gününe ait Merkez Bankası döviz alış kurlarının basit aritmetik ortalamasının kullanılması 3 ay uzatıldı.

 

Takipteki krediler sınıflandırması için öngörülen 90 günlük gecikme süresi 180 gün olarak uygulanmakta olup, 90 günlük gecikmeye rağmen ikinci grupta yer almaya devam eden krediler için ayrılacak karşılıklar aşağıdaki esaslara göre ayrılmaya devam edecektir.

BDDK açıkladı: Bazı destekler 3 ay uzatıldı!

Finansal kiralama ve faktoring sektörü için 90 günlük gecikme süresi, TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararı tahsis eden şirketler de dahil olmak üzere finansal kiralama şirketleri tarafından 180 gün 240 gün olarak uygulanmaktadır. 90 günlük gecikmeye rağmen "tasfiye edilecek alacaklar" hesabı. Kendi risk modellerine göre karşılık ayrılmaya devam edilmesine karar verildi.

İkinci grupta yer alan kredilerin sınıflandırılması için öngörülen 30 günlük gecikme süresi, birinci grupta takip edilen krediler için 90 gün, buna rağmen birinci grupta sınıflandırılmaya devam eden krediler için ayrılacak karşılıklar uygulanır. TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararının hesaplanmasında bankaların kendi risk modellerine göre 30 günlük gecikme Eylül ayı sonuna kadar devam edecek.

BDDK açıkladı: Bazı destekler 3 ay uzatıldı!

Banka/şirketler tarafından kullandırılan ihtiyaç ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine 30 Eylül tarihine kadar ertelenmesi halinde erteleme süresi Bankalar Yönetmeliği'nin 12/A maddesinin üçüncü ve altıncı fıkraları ile belirlenir. Kredi İşlemleri ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Finansman Şirketleri. Faaliyet Esasları Yönetmeliği'nin 11/A maddesinin ikinci ve beşinci fıkralarında belirlenen vade sınırlarının dikkate alınmamasına karar verildi.

Bankaların, kart borçlarını erteledikleri dönemde, kart hamillerinden asgari tutar dahil alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlamalarına olanak sağlar. Hizmetin kapatılması ve hizmet alımına ilişkin uygulamaların 30 Eylül'e kadar kart çıkaran kurumların takdirine bırakılmasına karar verildi.

Faizsiz konut BDDK gözetimine giriyor! 

BDDK'dan bankaların altın hesabına yeni düzenleme!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön