27 / 04 / 2024

Bekara ev kiralamayan resmen yandı! 6 bin TL para cezası verildi!

Bekara ev kiralamayan resmen yandı! 6 bin TL para cezası verildi!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından, anlaştığı kişinin bekar olması sebebiyle dairesini kiraya vermeyeceğini söyleyen ev sahibine 6 bin TL'ye yakın idari para cezası kesildi. İşte TİHEK'in kararında yer alan detaylar...



Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından bekara evini kiraya vermek istemeyen konut sahibine "Ayrımcılık yasağını ihlal" gerekçesiyle 5 bin 958 TL idari para cezası verildi. 

Ankara'da yaşayan B.C.H, bir internet sitesinde karşısına çıkan kiralık daire ilanı için emlakçıyla iletişime geçti ve ön şartlarda anlaştı. Fakat ardından konut sahibinin bekara evini kiralamak istemediği cevabını aldı. 

Bekara ev kiralamayan resmen yandı! 6 bin TL para cezası verildi!

EMLAKÇI SORUMLULUK ALMADI, EV SAHİBİ 'SÖZLEŞME İMZALAMADIK' DEDİ 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla TİHEK'e başvuruda bulunan B.C.H, emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü de delil olarak sundu. 

Görüntüdeki konuşmalarda emlakçının, "'Bekar olmasın' dedi, konuşuyoruz konut sahibi ile" mesajını attığı görülüyor. 

İddialara karşı yazılı görüşü istenen emlakçı, yalnızca konut sahibi ve kiracı adayını bir araya getirdiklerine, bunun dışında ev sahibi adına herhangi bir karar veremeyeceklerine dikkat çekti. 

Emlakçı konuda herhangi bir sorumluluklarının olmadığının altını çizerken, konut sahibi A.A.Ş. de dairenin kiralanması için emlakçıyla herhangi bir sözleşme imzalamadığını ileri sürdü. 

Bekara ev kiralamayan resmen yandı! 6 bin TL para cezası verildi!

TİHEK AYRIMCILIK DEDİ, PARA CEZASI VERİLDİ 

Söz konusu başvuruyu karara bağlayan TİHEK tarafından, konut sahibine "ayrımcılık yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle 5 bin 958 Türk Lirası idari para cezası kesildi. 

TİHEK tarafından açıklanan kararda, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmünün bulunduğuna dikkat çekildi. 

Ayrıca, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda da "Taşınır ve taşınmazların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, yenilenmesi ya da sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde medeni hal temelinde ayrımcılık yapılamayacağının" düzenlendiğinin altını çizilen TİHEK'in kararında, "Konut aahibi tarafından başvuranın medeni hali sebebiyle 6701 sayılı Kanun kapsamında kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde faydalanmasının engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varıldı" denildi. 

İstanbul'dan tersine göç başladı: Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'de arsa fiyatları resmen uçtu!

Hesaplara 7 bin 608 TL yatmaya başladı! Evde bakım maaşında son dakika müjdesi!

'Ben belediye başkanı olsam' diyen Naci Görür Gaziantep'i işaret etti! O fay hattında stres yüklendi...


Geri Dön