Kent Haberleri

Beklenen büyük İstanbul depremi fazla uzakta değil! Naci Görür yine uyardı: 10 bin bina yıkılsa, 400 bin insan ölebilir!

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili uyarılarını yineledi. Görür, 7.6 büyüklüğünde deprem beklendiğini belirtti ve "İstanbul’da 1 milyon 100 bin bina var. 10 bin bina yıkılsa, 400 bin insan ölebilir" dedi. 

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, 11 ilde büyük yıkıma ve can kaybına sebep olan 7'den büyük iki depremin ardından Türkiye derinden sarsıldı. Hükümet depremlerin maddi boyutunu, 110 milyar dolar olarak açıklarken, binlerce insan hala çadır kentlerde yaşamayı sürdürüyor. 

Ancak asıl tehlike, deprem isimlerinin yıllardır uyarılarda bulunduğu Megakent İstanbul'da. 

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sık sık Marmara depremi açıklamalarıyla gündem olur. Prof. Dr. Görür, yeni bir açıklamada bulundu vev Marmara’da meydana gelecek depremin büyüklüğünü, kaç insanın depremden doğrudan etkileneceğini, yıkılacak bina sayısını, maddi zararı ve oluşacak çevre felaketini değerlendirdi. 

HER AN HER YERDE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR: 24 ŞEHİR FAY HATTI ÜSTÜNDE

Sözcü Gazetesi'nden Deniz Gez'in haberine göre; Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de 24 kentin doğrudan fay hatlarının üzerinde olduğuna dikkat çekti. 

Yaptığı son dakika açıklamasında "Türkiye’de çok büyük yerlerde 7 ve üzeri deprem beklemek mümkün. Bunu kabul etmek gerekiyor. Türkiye’nin her yerinde, her an 7 büyüklüğünde deprem olabilir. Bunu kabullenelim" ifadelerine yer veren Prof. Dr. Görür, 23-24 kentin doğrudan doğruya fay hatlarının üzerinde oturduğuna dikkat çekti ve bu illerin gerçekten riskli olduğunu belirtti. 

Görür, "Bakın bu son 6 Şubat depremlerini biz yıllarca önce söyledik deprem geliyor diye. Birçok arkadaş söyledi. Benim dilimde şahsen tüy bitti. Halk bile duymadı, duydu da umursamadı" diyerek, beklenen İstanbul depremi için de her geçen gün vaktin azaldığını vurguladı. 

MARMARA DENİZİNDE 7.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR 

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde minimum 7,2 maksimum ise 7.6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğine vurgu yaptı. 

Açıklamasında "Marmara Denizi bir deprem denizidir. Marmara Denizi’nin oluşumu depremden dolayıdır. Marmara Denizi’nin tabanında aktif bir fay vardır. Bu fay zaman zaman deprem üretmektedir. Yapılan bütün çalışmalar ne zaman üreteceğini, ne büyüklükte üreteceğini, nerede üreteceği de bellidir" ifadelerine yer veren Görür, burada bekledikleri depremin minimum 7,2 maksimum 7,6 olduğunu aktardı ve İstanbul çalışmalarında yapılan senaryo depremin 7.5 olduğunu belirtti. 

Beklenen İstanbul depreminin fazla uzakta olmadığının altını çizen Prof. Dr. Görür, "Yapılan bilimsel çalışmalar, en son revize çalışmayı da koyarsak deprem olma olasılığı 1999’dan sonra 30 yıl içinde artı eksi 10-15 sene koyarız. Bu oran da yüzde 47. Bu kadar da yüksek" açıklamasında bulundu. 

10 BİN BİNANIN YIKILMASI DURUMUNDA 400 BİN İNSAN ÖLEBİLİR 

Marmara depreminde olası can kaybıyla ilgili de öngörülerde bulunan yer bilimci Naci Görür, "Kökten yıkılan bina sayısını ben sana söyleyeyim. İstanbul’da 1 milyon 100 bin bina var. İstediğiniz kadar insaflı ele alın. 1 milyon 90 bin binaya hiçbir şey olmasın. 10 bin bina kalsın. Her binaya da 5 kat diyelim. 50 bin kat yapar. Her kata 2 daire koyalım. 100 bin daire yapar. Her daireye 4 kişi koy, 400 bin insan yapar" diye konuştu. 

İSTANBUL DEPREMİNİN MALİYETİ 150 MİLYAR DOLARI GEÇER 

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depreminin yıkımının inanılmaz boyutlarda olacağını vurguladı ve "Afetin bize yükü ilk anda 120-150 milyar dolarları geçecek. Beni asıl korkutan, bütün Marmara Bölgesinde ekonomi ve ekonominin çarkları duracak. O olduğu zaman üretim olmayacak, ihracat olmayacak, ithalat olmayacak, turizm olmayacak, gelen olmayacak, giden olmayacak. Ne yiyeceğiz, ne içeceğiz. Bu insanları nasıl besleyeceğiz, nasıl yaşamlarını idame ettireceğiz" açıklamasında bulundu. 

Naci Görür, deprem sonrasında çevre kirliliği yaşanacağı tahminini de dile getirdi ve "Yüz milyonlarca ton atık çıkacak. Bu atığı ne yapacaksınız? Bu atıklar ne olacak? fiziksel, kimyasal, biyo kimyasal olaylar insan hayatını nasıl etkileyecek? Denizlerimiz, göllerimiz ne olacak? Bunları nasıl bertaraf edeceksiniz?" diyerek, depremden sonrası için şimdiden bunların planlanması gerektiğinin altını çizdi. 

Uzmandan son dakika uyarısı: Alibeyköy tehdit altında! Baraj suları can ve mal kaybına neden olabilir!

Deprem uzmanı tek tek açıkladı! Marmara'da 7'den büyük deprem olur mu? Son dakika! 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Emeklilikte yeni sistem geliyor! Tarih belli oldu! 

ŞOK Markette 2 yıl garantili oyuncu mause 119 TL2ye, golyat hediyeli priz 149 TL'ye düştü! ŞOK online aktüel kataloğu