28 / 04 / 2024

Uzmandan son dakika uyarısı: Alibeyköy tehdit altında! Baraj suları can ve mal kaybına neden olabilir!

Uzmandan son dakika uyarısı: Alibeyköy tehdit altında! Baraj suları can ve mal kaybına neden olabilir!

Libya'da yaşanan sel felaketi, İstanbul'daki barajların dayanıklılığını gündeme getirdi. İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı, Alibeyköy'ün tehdit altında olduğunu söyleyerek, baraj sularının can ve mal kaybına neden olabileceğini söyledi.



Libya'nın liman kenti Derne’yi yerle bir eden yıkıcı sel felaketinde 5 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Konu ile ilgili olarak Al Arabiya’ya önemli açıklamalar yapan Derne Belediye Başkanı ise kentteki can kayıplarının 18 bin ila 20 bine yükselme ihtimali olduğunu söyledi.

Libya'da yaşanan yıkımlardan sonra mega kent İstanbul'daki barajlar da gündeme geldi. Olası bir depremde mega kent İstanbul'u bekleyen en kötü senaryolardan bir tanesi de şehrin içme suyu ihtiyacını sağlayan barajların yıkılması. Aslında böyle bir durum senaryonun da ötesinde çünkü bazı barajların iyi durumda olmadığı bilim insanları tarafından da açıklanmıştı. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, son olarak Libya'da selle beraber iki barajın yerle bir olması ortaya nasıl bir felaketin çıkacağını net bir şekilde gösterdi. Peki mega kent İstanbul'daki hangi barajlar daha tehlikeli ve neler yapılması gerekiyor?

NTV'de yer alan habere göre, Libya'nın Derne kentinde meydana gelen sel ve fırtınayla birlikte iki barajın yıkılması adeta felakete sebep oldu. Binlerce kişi kaçacak fırsatı dahi bulamadan kentin yarısı resmen çamura gömüldü. 

Uzmandan son dakika uyarısı: Alibeyköy tehdit altında! Baraj suları can ve mal kaybına neden olabilir!

Libya'da yaşanan bu sel felaketi mega kent İstanbul depreminin barajlara etkisini bir defa daha gündeme getirdi. İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı, NTV muhabiri Özgür Yılmaz'a mega kent İstanbul'daki barajların durumunu ve neler yapılması gerektiğini tek tek anlattı.

İSTANBUL'DA HANGİ BARAJLAR DAHA TEHLİKELİ?

İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Büyükçekmece, Alibeyköy ve Ömerli'nin daha tehlikeli olduğunu belirterek, bunlardaki güçlendirme çalışmalarına Devlet Su İşleri tarafından devam edildiğini söyledi. 

Açıklamasında Pabuçdere ve Kazandere barajlarında da iyileştirme alternatiflerinin hazırlandığını kaydeden İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı "Bu barajların bir bölümü Devler Su İşleri mülkiyetinde, bir bölümü de idaremiz mülkiyetinde. İdaremizle Devlet Su İşleri arasında protokol imzalanarak alınması gereken güçlendirme proje çalışmaları başlatıldı." diye konuştu.

Açıklamasında şu anda kuraklık sebebiyle su miktarı az bulunan ve olası bir depremde önündeki duvarın yıkılması durumunda suyun doğrudan yerleşim yerlerine gideceği Alibeyköy barajıyla ilgili de bilgi veren Yasemin Taşçı, yaklaşık bir buçuk iki saatlik taşkın senaryosuyla baraj gövdesinin yıkılması halinde taşkın haritalarının belirlendiğini söyledi.

Büyükçekmecede baraj gövdesinin yıkılması denizle bağlantılı olduğu için çok sıkıntılı olmadığını ama Alibeyköyde yerleşim yerlerinde taşkın riski olduğunu söyleyen Yasemin Taşçı, insan kaybı, can kaybı, mal kaybı bunun çok ciddi ekonomik boyutu olduğunu söyleyerek, "Yani bu bölgelerde yaşayanlar açısından risk daha yüksek." dedi.

15 bin lira sel yardımı nasıl alınır? İstanbul sel yardımı başvuru şartları neler?

Türkiye ile Libya arasında 15 milyar dolarlık ticaret potansiyeli var!

İstanbul'da selden etkilenen ailelere 15 bin TL yardım ödemesi yapılacak! Bakan resmen açıkladı! Son dakika! 


Geri Dön