18 / 05 / 2024

Beklenen gün geldi! TBMM’de kabul edildi! KYK faizleri silindi mi?

Beklenen gün geldi! TBMM’de kabul edildi! KYK faizleri silindi mi?

Kritik teklif TBMM’den geçti. TBMM Genel Kurulunda, öğrenim kredisi, ilişkin kanun teklifi kabul edildi. İşte detaylar!



KYK FAİZLERİ SİLİNDİ Mİ?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklik ile birlikte öğrenim kredisi alan kişiler borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeyecek. İşte belirlenen şartlar;

  • Öğrenim kurumundan mezun olan veyahut herhangi bir sebepten dolayı öğretim kurumu ile ilişkisi kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödeyecektir.
  • Borçlu borcunu erteleme isteğinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK'dan teyit edilmesi durumunda, ilk yıl herhangi bir ek olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek kredi borcu hesaplanacak. Yalnız ilgili yılda TÜFE'nin yüzde 10'dan az olması halinde TÜFE uygulanacak. Bu erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilir.
  • Ödemenin askerlik dönemine denk gelmesi durumunda, borçlunun isteği üzerine herhangi bir ilave olmadan askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenebilir.
  • Maddi veya hukuki sebepler takibinde yarar bulunmayan ve yılları bütçe kanunlarında gösterilen miktarları aşmayan kredi borçları terkin edilecek. Katkı kredisi borcu ödemelerinde de bu belirlenen esaslar uygulanacak.
  • Vaktinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren gecikme zammı hesaplanacak. Taksitlerin, son taksitin vade tarihine kadar ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit tutarları takip edilmek üzere ilgili vergi dairesine bildirilecek. Taksitler için zamanaşımı belirlenmesinde, son taksitin vade tarihi esas alınacak. Vergi dairelerince bu alacaklarla ilgili olarak yapılan tahsilatlar, takip eden ayın sonuna kadar Gençlik ve Spor Bakanlığına aktarılacak.
  • Öğrenimi sırasında veya öğrenimden sonra ölenlerin ya da yüzde 90 ve üzeri engel sahibi oldukları tam donanımlı bir hastanenin sağlık kurulunca tespit edilenlerin, kalan borçları silinecektir.
  • Kredi alan veya kredi borcunun ödeme zamanı başlamamış kişilere, öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara endeks hesaplanmaz. Kredi geri ödemesi süren ya da borçları vergi dairesine takip için bildirilmiş olan kişilere, öğrenim ve katkı kredisi olarak verilen tutarlara eklenerek endeks tutarları terkin edilecek.

10 yıllık tapu bozulur mu?

Kasım ayı kira artış oranı 2022 belli oldu mu?

VakıfBank emekli promosyonu Kasım ayında ne kadar arttı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön