11 / 05 / 2024

Beklentinin altında kalan faiz piyasalara nasıl yansıyacak? İşin uzmanı yanıtladı

Beklentinin altında kalan faiz piyasalara nasıl yansıyacak? İşin uzmanı yanıtladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun politika faizini 17,5'a yükseltmesi piyasaların beklentisinin altında kaldı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası kararının piyasalara olan etkisine dair değerlendirmeler yaptı. İşte tüm detaylar...



"GÜNÜ SAKİN SEYİRLE KAPATTIK"
Faiz artışının piyasaların tahminin altında yansıdığı düşüncelerine katılmadını belirten Memiş, "Genel kanıda düşük bir artış olacağı tahmini yaygın olduğu için daha önce satın alınan bir kur vardı ve dolayısıyla piyasalarda agresif bir fiyatlandırma olmadı. Hem dövizde hem de altında günü sakin bir seyirle kapattık" dedi. 

KURDA VE ALTIN FİYATLARINDA SEYİR NE OLACAK?

Yüzde 17,50'lik yükselişin dolar, euro ve altına nasıl yansıyacağına ilişkin soruya yanıt veren Memiş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kur Korumalı Mevduat sistemine girişler arttı. Faiz noktasında taleplerde artış var. Döviz talebinin şu anda olmayışı dolar kurunda agresif yükselişi tetikleyen nedenlerden bir tanesi.Dolar 26,81 seviyesine kuruldu. Önümüzdeki haftalarca yumuşak bir geri çekilme olabilir. 

İktidarın ikili kur politikasına da dikkat çekmek istiyorum.  Seçimlerden önce resmi kurlarla serbest kurlar arasında piyasada farklılıklar vardı. Yatırımcıların dikkat etmesi gerekiyor. Doların 27 seviyesi üzerinde olduğunu, gram altının da 1.720-1.740 lira dolayları üzerinde olduğunu biliyoruz. Alım satım arasında bir makas arallığı var. Kısa vadede 1 aylık süreçte sakin seyir korunur gibi duruyor."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön