28 / 04 / 2024

Seçim sonuçları emlak ve konut fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Seçim sonuçları emlak ve konut fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Türkiye 1 kez daha sandığa gitti. Seçim sonuçlarına göre tek başına bir parti iktidar olamıyor. Peki bundan sonra ne olacak, sonuçlar emlak piyasasına nasıl yansıyacak?




1) Son 6 aylık süreçte zaten sandıktan koalisyon çıkacağı belliydi. Piyasalar bunu satın almıştı. Bu noktada kısa vadede sert bir olumsuz hareket olmaz. Emlak ve konut piyasasında olumlu ve olumsuz tepkiler kısa vadede ortaya çıkmaz. 


Yükseliş olur mu? Lokasyon veya proje bazlı yükselişler olabilir. Ama genel olarak yüksek oranda yükseliş beklemeyin. Reel bazda enflasyonun üzerindeki getiriyi yeterli bulun. Bundan sonraki süreçte ulaşım, sağlık ve eğitim yatırımları lokasyonların değerlenmesinde geçmiştekinden daha önemli olacak.


2) Konutta arz orta vadede hız kesecek. En azından eskisi kadar yüksek oranlı arzlar beklemeyin. Azalan arz talebi karşılamazsa reel bazda yükseliş yaşanır. 


3) Özellikle merkezi lokasyonlarda arsa ve arazi fiyatları ortalamaların çok üzerinde yükselmişti. Bu yükselme yerini yatay harekete bırakır. 


4) Sıkışıp satanlar olmadığı sürece orta ve uzun vadeli yükseliş devam eder. Gelecek 5, 10 veya 20 yılda Türkiye emlak piyasası geçmiş yıllardan çok daha fazla kazandıracak. İstanbul'da ve Türkiye kim tarafından yönetilirse yönetilsin, hangi parti ya da partiler iktidara gelirse gelsin Türkiye bölgedeki ülkelerin merkezi konumunda. Bu merkezilik Türkiye'ye herhangi bir kimse  ya da odak tarafından verilmedi. Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik noktanın öneminden kaynaklanıyor. Bu noktada bir Kuveytli yatırım için aldığı İstanbul'daki evi Libyalıya, bir Suudili Yemenliye kiraya veriyorsa bu İstanbul'un kabuğunu kırdığı anlamına gelir. Normal koşullarda bu eğilim artarak devam edecek. Türkiye ve İstanbul bölgenin doğal merkezi.


5) Son aylarda Türkiye'nin en büyük sorunu gerilen dış ilişkiler dolayısı ile Türkiye'nin son 10 yılda büyük oranda ihracat yaptığı ülkelere mal satamamasından kaynaklanıyor. Kısa vadede emlak piyasasının en büyük sorunu bu. Türkiye eski pazarlarına mal satmaya başladığında gayrimenkul piyasasının yeni yükseliş evresine girmesinin önünde hiçbir engel kalmaz.


6) Bu saatten sonra emlak yatırımı yapılır mı? Ayağınızı yorganınıza göre uzattığınız sürece sorun yok. Ama temkinli davranılması gerekilen bir dönem. Geçmişte her zaman olduğu gibi gelecekte de aynı şeyi söyleyeceğim: Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Borcun her zaman "hiç"i ve "az"ı makbuldür. Yatırım yaparken hesabınızı her zaman en kötüye göre yapın. "İyi" gelirse kazanç bilin. Cebinize koyun. 


7) Uzun vadeli düşünenler için makul fiyattan alındığı sürece gayrimenkul iyi bir yatırım aracıdır. Uzun vadede en yüksek getiriyi gayrimenkul sağlar. Para ve sermaye piyasalarının getirisi saman alevi gibidir. Kimi zaman yüksek getiri sağlasa da orta ve uzun vadede sağladığı getiriyi koruyamaz. İstanbul ve Türkiye emlak piyasasını anlamak için https://emlakkulisi.com.tr/kategori/emlakta-nostalji/89 adresindeki haberleri okuyun. Bu adresteki haberler bırakın seçimleri İkinci Dünya Savaşı'nı bile test etmiş haberler...



-- 2014 Yerel Seçim analizi için tıklayınız...


Tebernüş Kireçci





Geri Dön