26 / 11 / 2024

Belediyeler kasisler yüzünden davalık oluyor!

Belediyeler kasisler yüzünden davalık oluyor!

Gelişigüzel yapılmış olan kasisler için araç sahipleri belediyelere tazminat davası açabilecek. Gerekçe ise araçların aldığı hasarlar ve kazalara sebebiyet vermek. Avukat Cevat Kazma konu ile ilgili değerlendirme yaptı.




Cadde ve sokaklarda araçların hızını kesmek amacıyla yapılan kasisler, dava konusu oluyor. Gelişigüzel yapılmış olan kasisler için araç sahipleri belediyelere tazminat davası açabilecek. Gerekçe ise araçların aldığı hasarlar ve kazalara sebebiyet vermek.


Avukat Cevat Kazma, belirlenen ölçü ve standartlarda yapılmamış kasisler ile ilgili, Ulaştırma Bakanlığı’nın ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belediyelere defalarca uyarıda bulunduğunu ancak uygulamalarda bir değişiklik olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Tüketiciler hasara uğrayan araçları için belediyelere tazminat davaları açabilir.”


Avrupa Birliği ve TSE’nin kriterlerine, Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına rağmen belediyeler gelişigüzel kasisler yapmaya ve yapılmasına müsaade etmeye devam ediyor. İşlevi, araçların hızını yavaşlatmak ve trafik güvenliğini sağlayabilmek olan kasisler uygun kriterlerde olmadığında aksi durumlar yaşanabiliyor.


Antalya Makine Mühendisleri Odası rastgele yapılan kasislerin araçlara verdiği zararlar üzerine bir rapor üzerinde çalışıyor. İlk gözlemlere göre araçların süspansiyon sistemlerinin arızalanmaları, dolayısıyla sert vuruntulardan kaynaklanan alt takım, ön düzen, jant ve lastikler ile araç gövdesi üzerinde ciddi arızalar oluşuyor.


 

Araç Sahipleri Dava Açabilir!


Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, rastgele yapılan bu kasisler dolayısıyla araçlarında hasar oluşan kişilerin belediyelere tazminat davası açabileceğini belirtti.


Kasislerin hiçbir önlem alınmadan, istenildiği yere istenildiği sıklıkta yapılamayacağını belirten Cevat Kazma, “Tüm kasislerin yol kaplaması ile aynı malzemeden yapılması, geceleri de görülebilecek şekilde renkli olarak boyanması gerekiyor. Ayrıca araçların dingil mesafeleri ile yolun yüksekliği göz önüne alınarak yüksekliklerinin 7,5 ila 10 cm arasında olması gerekiyor” şeklinde konuştu.


 

Kasis yerine Elektronik Denetleme Sistemi


Yapılan kasislerin standartlara uygun olarak yapılmasının önemine değinen Cevat Kazma, gelişmiş ülkelerde kasis kullanımının tamamen ortadan kalktığını hatırlatarak, elektronik denetleme sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.


 

Uygun Kasis Nasıl Olmalı?


* Yol kaplaması ile aynı malzemeden yapılmalıdır,

* Geceleri de görülebilecek şekilde boyanmalıdır,


* Kasis öncesinde ve sonrasında uyarı levhaları bulunmalıdır,


* Yolun belirli aralıklarına standartlara uygun olan sıklıkta yerleştirilmesi ve tümseklerin en ebatlarının belirlenen standartlara uygun olarak inşa edilmesi gerekmektedir,


* Yüksekliği 7,5 ila 10cm arasında olmalıdır.



Geri Dön