14 / 05 / 2024

Belediyeye gitmeden rayiç bedeli nasıl alınır? Rayiç bedeli neye göre belirleniyor?

Belediyeye gitmeden rayiç bedeli nasıl alınır? Rayiç bedeli neye göre belirleniyor?

Rayiç bedeline dair pek çok kişinin kafasını kurcalayan sorular bulunmaktadır. İşte onlardan bazıları!



RAYİÇ BEDEL ÖNEMLİ MİDİR?

Ağırlıklı olarak arsalar, konutlar yani gayrimenkuller ve taşıtlar için kullanılan rayiç bedeli, birçok farklı alanda fayda sağlamaktadır. Satılacak olan malların ya da taşınmazların güncel değerinin hesaplanması bu şekilde olur. Bu işlemin yapılmasına yardımcı olan rayiç bedeli, aynı zamanda vergi ve sigortacılık işlemlerinde de belirleyici rol oynamaktadır.

TAPU RAYİÇ BEDELİ YÜZDE KATIR?

Tapu harcı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan bir harçtır.

RAYİÇ BEDELİ NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Rayiç bedeli belirlenecek bölgede, semtte bulunan 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri bir araya getirilir. İlgili konutların metrekareleri toplanır, Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünmektedir. Çıkan sonuç ise rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılmaktadır.

BELEDİYEYE GİTMEDEN RAYİÇ BEDELİ NASIL ALINIR?

E-devlet Kapısına giriş yaptıktan hemen sonra, değerini araştırmak istediğiniz mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmeniz ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklamanız gerekmektedir. Bu şekilde sorgulama işlemininiz başlamış olur ve bu işlem yeterli olmaktadır. Bu işlemleri yaparak istediğiniz rayiç bedelini kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

RAYİÇ BEDEL YÜKSEK OLURSA NE OLUR?

Evi satın alma süreci içinde yapılacak olan ilk işlem, konutun bağlı olduğu belediyeye giderek, rayiç bedelin belirlenmesi gerekir. Rayiç bedel, belediyenin belirlediği mahallenin metrekare bazında en alt limitten yüksek olması şartı ile beraber evin satın alma bedelini, belediyeye bildirdiğiniz ve belediyenin de resmileştirdiği bir bedeldir.

RAYİÇ BEDEL KREDİYİ ETKİLER Mİ?

Halihazırda konut kredisi kullanıyorsanız, kullandığınız konut kredisinin üzerinde rayiç bedel göstermeniz gerekmektedir. Maliye bu konuda sorgulama yapıyor. Kesinlikle kullandığınız krediden daha az rayiç bedel göstermemelisiniz.


Geri Dön