23 / 12 / 2024

Belirsiz süreli kira kontratı nedir?

Belirsiz süreli kira kontratı nedir?

Kira kontratı bitimi süresinden önce tarafların fesih bildiriminde bulunmamaları durumunda, sözleşme kendiliğinden yenileniyor. Bu durumda kontrat belirsiz süreli oluyor. Peki, belirsiz süreli kira kontratı nedir?



Belirsiz süreli kira kontratı nedir?

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira kontratı genellikle yıllık olarak düzenleniyor. Kontrat dolma süresinden önce tarafların fesih bildiriminde bulunmamaları durumunda, sözleşme kendiliğinden yenileniyor.


Diğer ifade ile taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde belirtilen sürenin aşılması ve sözleşmeye son verilmemesi durumunda; kira sözleşmesi "belirsiz süreli" oluyor.


Buna göre; belirsiz süreli kira kontratı açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürmeleri halinde söz konusu oluyor.


Belirsiz süreli kira kontratı ile ilgili esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor.


Belirsiz süreli kira kontratında fesih bildirimi

1. Genel olarak

MADDE 328- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.


2. Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında

MADDE 329- Taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir âdetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir.


3. Taşınır kiralarında

MADDE 330- Taraflardan her biri, bir taşınıra ilişkin kira sözleşmesini üç gün önceden yapılacak fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.


Kiraya verenin meslekî faaliyeti gereği kiraya verdiği ve kiracının da özel kullanımına yarayan taşınır bir malın kiracısı, kira sözleşmesini, üç aylık kira dönemi sonu için en az bir ay önceden yapacağı bir fesih bildirimiyle sona erdirebilir. Bu durumda kiraya verenin, zararının giderilmesini isteme hakkı yoktur.


Kiracının ev alması durumunda sözleşme feshedilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön