09 / 01 / 2025

Benim borcumdan dolayı evime icra gelir mi?

Benim borcumdan dolayı evime icra gelir mi?

İcra memurluğuna başvuru yapan alacaklının borcunun ödenmesi için bir takım işlemler başlatılıyor.Peki,Benim borcumdan dolayı evime icra gelir mi?İşte borcun ödenmemesi durumunda eve icra gelmesi..



Benim borcumdan dolayı evime icra gelir mi?

Başvuruda bulunan alacaklının başvurusunun ardından borçlu olduğu kişi için icra işlemleri İcra memurluğu tarafından başlatılmış oluyor.Borcu olan kişiye memurluk tarafından borcun ödenmesi için tebligat gönderiliyor.


Tebligatı alan kişi borca itiraz edebiliyor.İtiraz edilebilme süresi 7 gün olup bu süre içinde borç ödenirse dosya kapatılabiliyor.


Borcun ödenmemesi ya da itiraz süresinin geçmesi durumunda 3 gün içinde eve haciz işlemleri uygulamasına geçiliyor.İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcılarından birine de yaptırabiliyor. Borçlu haciz sırasında evde bulunmuyorsa haciz gıyabında yapılıyor.


Haczolunacak mallar bulunduğu yerin icra dairesine yazılı olarak bulunuyor.İcra memuru nunocak, buzdolabı, giyim eşyaları, temel mobilyalar,buzdolabı,çamaşır makinası mesleğinizi devam ettirebilmek için kullanılan araçları almalarına izin verilmiyor.Yasal olarak bu eşyalar haczedilemiyor. İcra memurunun haczedebileceği eşyalar ise; televizyon, müzik seti gibi günlük yaşamı devam ettirmede elzem olmayan eşyalardır.Ancak bu eşyalardan 2 tane mevcut ise biri haczedilebiliyor. Bu hususla ilgili açıklamalara İcra ve İflas Kanunu'nda yer veriliyor.

 

Haciz sırasında herhangi bir kilitli dolap var ve açılmıyorsa, borçlunun üzerinde para, kıymetli evrak, altın veya gümüş veya diğer kıymetli şeyleri sakladığını anlar ve borçlu bunları vermekten kaçınıyorsa, borçluya kuvvet uygulanabiliyor.


Haberimizde borçlardan dolayı eve gelen hacze itiraz edilebiliyor demiştik.Ev haczi itiraz dilekçesi örneği şu şekilde..


Ev haczi itiraz dilekçesi örneği..


..........İCRA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ'NE


DOSYA ESAS NO:...................................

BORÇLU:..................................................

(ŞİKAYET EDEN) :..................................

Adres:.........................................................

KONU : Hacze İtiraz ve Haczin Kaldırılması Talebimizden İbarettir


AÇIKLAMALAR : 

1. Alacaklı vekili tarafından ....... İcra Müdürlüğünün .../.... esas sayılı dosyası ile aleyhime yapılan icra takibi sonucunda …/../2012 tarihinde evimde yapılan haciz esnasında, evde yaşayanların ihtiyacı olan……eşyalar haczedilerek muhafaza altına alınmıştır.


2. 6352 sayılı kanunla değişik İcra ve İflas Kanununun 82. maddesinin 3. fıkrasına göre “aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu olan eşyalar birden fazla değilse haczedilemez.


Madde aynen şöyledir:

(Değişik: 6352 - 2.7.2012 / m.16) Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri, HACZEDİLEMEZ..


Haciz işlemi 6352 sayılı yasanın yürürlük tarihinden sonradır. 6352 sayılı yasanın geçici 10. Maddesine göre kanunun yürürlük tarihinden sonra yapılacak takip işlemleri yeni yasaya tabi olacaktır. Çünkü geçici 10. Madde "takip işlemleri" demektedir. Bunun aksi anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olacaktır.


6352 sayılı yasanın geçici 10. Maddesine göre


"Bu Kanunun ilgili hükümlerinin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlatılan takip işlemleri hakkında, değişiklikten önceki hükümlerin uygulanmasına devam edilir."


Bu geçici madde ile kanun koyucu, diğer İcra ve İflas Kanunu değişikliklerinden farklı olarak, değiştirilen maddelerin her biri için zaman itibariyle uygulanmayı belirlemek yerine, genel bir düzenleme ile tüm değişikliklerin zaman itibariyle uygulanmasını düzenlemiştir.


Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 448 işlemin tamamlanmasından bahsederken, İcra ve İflas Kanunu Geçici m. 10 takip işleminin başlatılmasından söz etmektedir. Tamamlanmamış usal işlemi, başlatılan takip işlemini karşılamaktadır. Zira "başlatılma" lafzı itibariyle devam etmeye, henüz sonuçlanmamış olmaya ve hacizde olduğu gibi özellikle etkilerini sürdürmeye işaret etmektedir. 


Her iki hükmün ortak noktası, tamamlanmış işlemlerin eski Kanuna, henüz yapılmamış işlemlerin yeni Kanuna tabi olmasıdır. Geçici m. 10’un karşıt kavram kanıtından başlatılmamış takip işlemlerine yeni Kanunun uygulanacağı çıkarılabilir. Buna karşılık her iki hüküm, başlatılmış takip işlemleri ile tamamlanmamış usal işlemlerinin tabi olacağı Kanun bakımından farklı düzenleme getirmiştir. Nitekim yargıtay kararları da bu yöndedir. (Yargıtay 12. H.D 2012/28045 E. 2013/3913 K.  12.02.2013 T.)


Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 448, tamamlanmamış işlemlere yeni Kanunun; 6352 sayılı Kanunun geçici 10. maddesi ise önceki Kanunun uygulanacağını kabul etmiştir. Şu halde, Geçici 10. madde bakımından tamamlanmış takip işlemleri ile başlatılmış ancak henüz tamamlanmamış takip işlemleri eski Kanuna; henüz yapılmamış takip işlemleri yeni Kanuna tabi olacaktır.


Maddenin değişiklik gerekçesinde "Temel insan hak ve özgürlüklerini teminat altına almak" amaçlanmaktadır. Söz konusu olan temel hak ve özgürlüklerdir. Kişilerin temel hak ve özgürlükleri uluslararası sözleşmelerin ve anayasanın garantisi altındadır ve ertelenmez.


DELİLLER : Haciz tutanağı ve her türlü delil


HUKUKİ SEBEPLER : İcra ve İflas Kanunu 82/3. Madde ve ilgili mevzuat. Emsal Yargıtay kararı


SONUÇ İSTEM : 6352 sayılı kanunla değişik 2004 sayılı kanunun 82. Maddesine aykırı olarak yapılan haczin kaldırılmasını, yargılama giderlerinin karşı yana yüklenmesini arz ve talep ederim.


İTİRAZ EDEN

Adı ve Soyadı:.......................

İmza


Aile konutu şerhi haciz!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön