27 / 04 / 2024

Benzin, mazot ve LPG'nin litre fiyatları düşecek mi? 2024'e Brent petrol damgası! 

Benzin, mazot ve LPG'nin litre fiyatları düşecek mi? 2024'e Brent petrol damgası! 

Benzin ve mazot fiyatlarını doğrudan etkileyen Brent petrol, uzun süredir 80 dolar bandının üzerinde seyrediyor. Peki benzin, mazot ve LPG'nin litre fiyatları düşecek mi? Uzman isim tek tek açıkladı...



Federal Rezerv'in 2024'te faiz indirimi yapma ihtimali özellikle Haziran ayından sonra piyasalara destekte bulunuyor. Bu gelişmeler, petrol fiyatlarının yönünü belirlemede kritik bir role sahip. Faiz indirim beklentilerinin güçlenmesiyle beraber petrol, 2024'te 75 dolar seviyesinden 80 doların üzerine yükseldi. 

Akaryakıt fiyatlarında doğrudan etkili olan Brent petrol için herkesin aklında aynı soru bulunuyor. O da etrol fiyatları düşecek mi, tırmanacak mı? 

Sputnik News'ten Kerimcan Malaz'ın haberine göre; Ortadoğu'daki yükselen gerilimler, Kızıldeniz'deki deniz ticaretinin riskleri ve Fed'in faiz politikası gibi küresel ekonomik etkenler, petrol fiyatlarında etkili olmayı sürdürürken; uzun zamandır süren faiz artırımları da küresel ekonomi üzerinde resesyon endişelerini artırıyor, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'deki makroekonomik verilerin beklentileri karşılayamaması da Brent petrol fiyatlarını baskılıyor. 

Benzin, mazot ve LPG nin litre fiyatları düşecek mi? 2024 e Brent petrol damgası! 

BRENT PETROL YÜKSELECEK Mİ?

Uzmanlar, Brent petrol için üst bant hareketinin 90-95 dolar aralığında olduğuna ve alt bant hareketinin ise 70-75 dolar aralığında olduğuna dikkat çekiyorlar. Fed üyelerinden gelen sinyaller, bankanın faiz indirimlerine başlamadan önce piyasaları hazırladığı olarak değerlendiriliyor ve bu durum da küresel ekonomideki resesyon endişelerinin bir miktar hafiflemesini sağlıyor. 

Emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen de petrol fiyatlarındaki gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Ergezen, "Petrol fiyatları şu an baskıda. Özellikle talebin zayıflaması fiyatların yukarı gitmesine engel oluyor. Faiz artırımları küresel ekonomiyi yavaşlattı. Bu da petrol talebinde azalmaya neden oldu. Burada Çin'e dikkat etmek gerekli. Çin ekonomisinin zayıflıyor olması talebi azaltıyor. Diğer tarafta ise bakarsak OPEC+ ülkeleri arzı azaltarak petrol fiyatlarındaki düşüşü sınırlıyor. Burada Suudi Arabistan'ın arzı azaltmış olması fiyatlara yukarı yönlü destek oldu" açıklamasında bulundu ve dünyanın en büyük petrol şirketi ARAMCO'nun da petrol satış fiyatlarını düşürdüğüne, yani Brent petrolün bir tarafta arz endişeleri diğer tarafta da talep endişeleri arasında sıkıştığına dikkat çekti. 

Ergezen, aşağıda 70-75 dolar bandının yukarıda da 90-95 dolar bandının olduğunu belirtti ve bu aralığın dışına çıkacak petrol fiyatlarını şimdilik beklemediğinin altını çizdi. 

Benzin, mazot ve LPG nin litre fiyatları düşecek mi? 2024 e Brent petrol damgası! 

BU YIL AKARYAKIT FİYATLARINI NELER BEKLİYOR? 

Emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, 2024 yılında faiz indirimlerinin yapılacak olmasının küresel ekonomide sanayi aktivitelerini hızlandıracağını belirtti ve "Bu da sanayinin en büyük girdilerinden olan petrol talebini yükseltecek. Bu nedenle petrolde genel trend yukarı seyredecek. Fiyatlarda asıl belirleyici olacak durum ise OPEC+'nın arz kararları olacak" diye konuştu. 

Haritalarda yer almayan aktif fay keşfedildi: 7.3'lük deprem üretebilir!

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!


Geri Dön