02 / 05 / 2024

Benzin ve mazot fiyatlarını düşürecek yeni formül! Tabelalarda artık ucuz akaryakıt fiyatları olacak!

Benzin ve mazot fiyatlarını düşürecek yeni formül! Tabelalarda artık ucuz akaryakıt fiyatları olacak!

Son dakika haberine göre Rusya, ham petrolü iskontolu olarak satış yapmaya başladı. EPDK’nın nisan ayı raporuna göre de Rusya’dan hem ham petrolde hem de motorinde ithalatın arttığı gözlemleniyor. Bu durum akaryakıt fiyatlarını düşürecek yeni bir formül bulunduğunu akıllara getirdi...



PETROL VE AKARYAKITTA FİYATLANDIRMA

Dünya Gazetesi'nden Enerji Uzmanı Mehmet Kara’nın kaleme aldığı yazıda petrol ve akaryakıt fiyatlarına yönelik önemli bir değelendirme yaptı.

Batılı ülkelerin Ukrayna savaşından dolayı Rusya’ya karşı yaptırımları ağırlaştırma yoluna gitmesi ile, Rus petrolünün brent petrole kıyasla yüzde 25-30 daha iskontolu fiyatlanmaya başladığı  belirtildi.

Brent petrol 110 dolar seviyelerindeyken Rus petrolü kargoları 80 dolar seviyelerindeki fiyatlardan el değiştirebiliyordu. Petroldeki ikili fiyat yapısı, Rusya çıkışlı benzin ve motorin için de geçerli” diyen Kara, “Bu durum halen de devam ediyor.

Bu arada ambargonun etkisiz kalmaması için ABD’nin Rus petrol ve akaryakıtının izini sürmek ve uygulamayı by-pass edenleri de yaptırımlar kapsamına alabilmek için çeşitli yol ve yöntemler geliştirmekte olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama işlerinin kolay olduğunu söylemek de zor” dedi.

Benzin ve mazot fiyatlarını düşürecek yeni formül! Tabelalarda artık ucuz akaryakıt fiyatları olacak!

Türkiye’nin ithalatında Rus petrolünün ağırlığının arttığının altını çizen Kara ikili fiyat yapısının Türkiye’nin yararına olacağını belirterek, “Aynı miktardaki ham petrol ile yine aynı miktarlardaki motorin ve benzini ithal edebilmek için ülkeden daha az döviz çıkmış oluyor.

Peki bunun kime ne faydası var? İthalatçı şirketler daha çok kâr edecek ve belki Maliye de daha yüksek vergi geliri sağlayacak diyebilirsiniz” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön