Ekonomi

Benzin ve mazota akla hayale gelmez zam açıklaması: 2 bin 500 liraya dayanacak

Türkiye'de benzin ve mazota gelen zamlar önümüzdeki günlerde de durmayacak gibi görünüyor. Piyasa uzmanları akaryakıta gelmesi beklenen zamlara işaret etti. Petrol fiyatlarındaki hareketlilik piyasalara yansıyacak. 2 bin 500 doları bulacak. Rus petrolünün AB üyesi ülkeler tarafından ithalatına yüzde 90 oranında kısıtlama getirilmesi kararı sonrasınd petrol piyasasında yükselişler gözlenmeye devam ediyor

Benzin ve mazot fiyatları rekor kırmaya deva ediyor. Rus petrolünün AB üyesi ülkeler tarafından ithalatına yüzde 90 oranında kısıtlama getirilmesi kararı sonrasınd petrol piyasasında yükselişler gözlenmeye devam ediyor. Piyasa uzmanlar Rus petrolünün piyasadan çekilmesinin faturasının ağır olacağını öngörüyor. Petrol üreticisi ülkeler kapasiteyi artırsalar bile petrole olan talebe mevcut arzın yetmeyeceğini ifade ediyor. 

Petrol fiyatlarının önümüzdeki günlerde varil başına 150 dolara çıkabileceği öngörülüyor. Bu da güncel döviz kuruyla hesaplandığında 2 bin 458 lira ediyor.

 

AMBARGO HAYATA GEÇERSE VARİL 150 DOLAR OLUR

Malezya merkezli petrol ve gaz piyasaları istihbarat platformu Oil Industry Insight Kurucusu Alahdal Hussein, "AB'nin Rus petrolünü ikame edebilmesi için yönünü Afrika, Orta Doğu ve ABD'ye çevirmesi gerekiyor. Bu da fiyatların fırlamasına yol açar. Bu durum en çok Çin ve Asya ülkelerinin işine yarayacak çünkü Rusya, petrol arzının devamlılığını sağlamak için bu ülkelere fiyat indirimi sunacak. Savaş bitmedikçe fiyatlar yüksek seyretmeye devam edecek. Rus petrol ambargosu hayata geçirilirse varil başına 150 doları görmek mümkün." 

Öte yandan ABD'de benzin fiyatları rekor tazeledi. Ülkede benzinin ortalama fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi. Benzinin ortalama fiyatı galon (yaklaşık 3,8 litre) başına 4,67 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA) verilerine göre, ülkede benzinin ortalama fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 53'lük artış gösterdi.

Ortalama benzin fiyatı aylık bazda yüzde 11,5 artarken, benzin fiyatındaki haftalık artış yüzde 2'ye yaklaştı.

TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

ABD'de benzinin ortalama fiyatı galon başına 4,67 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Ülkede benzinin ortalama fiyatı, Anma Günü (Memorial Day) tatilinde milyonlarca Amerikalının geçen haftasonu seyahat etmesiyle hafta başında galon başına 4,62 dolar ile rekor kaydetmişti.

Bölgelere göre farklılık gösteren benzin fiyatları, Kaliforniya eyaletinde 6,19 dolara ulaştı.

Benzin fiyatlarında Kaliforniya'yı, 5,44 dolar ile Hawai, 5,34 dolar ile Nevada, 5,25 dolar ile Washington, 5,24 dolar ile Oregon, 5,23 dolar ile Alaska ve 5,13 dolar ile Illinois takip etti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ham petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanma ABD'de benzin fiyatlarını etkilemeye devam ederken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının başlamasından bu yana ABD'de benzin fiyatları yüzde 30'un üzerinde yükseliş kaydetti.

Son olarak Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ına yasak getirecek 6'ncı yaptırım paketi konusunda anlaşması sonrası Brent petrolün varil fiyatı 125 dolara kadar yükselmişti. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de 119 dolara kadar çıkmıştı.

Ülkede benzin fiyatlarındaki yükseliş enflasyonist baskıların yoğunlaşacağına dair endişeleri de körüklerken, ABD'de mart ayında yüzde 8,5 ile 41 yılın zirvesine çıkan yıllık enflasyon, nisanda yüzde 8,3'e gerilemesine rağmen piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmişti.

Son Dakika! Mazot ve benzine 1 Haziran'da dev zam haberi! Rakamlar ve açıklayan şaşkına çevirdi

Toprak Mahsülleri Ofisi'nden flaş buğday fiyatı açıklaması: Zam kaç lira olacak hesaplanıp açıklandı

TMO'ya verilen taahhüt bitti! Un çuvallarına büyük zam geliyor

TMO'nun buğdaydaki sır alım fiyatı ortaya çıktı: Çiftçi bu habere üzülecek

Emekli ve memur zamlarında hesap 2 ile çarpılacak! Enflasyona eklenecek

Asgari ücrete büyük zam! Net rakamı bizzat çıkıp açıkladı

Ayçiçek yağı 40 lira altına düştü! Market indirimi vatandaştan büyük ilgi gördü