Bergama'da kurulacak termik santrale tepki büyüyor!
Bergama'da kurulacak termik santrale karşı direnişin fitili ateşlendi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Bölgedeki belediye başkanları ile birlikte hareket ederek projeyi durduracağız" dedi.
Tarihi eserleri ile adını UNESCO Dünya Mirası Listesine yazdıran Bergama'da santral krizi büyüyor. Bergama Belediyesi'ne bağlı Zeytindağı Mahallesinin sınırları içerisinde kurulacak Ege Yıldızı Doğal Gaz ve Elektrik Üretim A.Ş'ye ait santrali durdurmak için Bergamalılar tek yürek oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm ÇED sürecine izin verdiği santralin kurulmaması için çevreciler çalışmalara başladı.
PLAN İPTAL EDİLECEK
Konu ile ilgili açıklama yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nün Zeytindağı Mahallesi'ne herhangi bir santralin kurulamayacağma ilişkin görüşü olduğunu anımsattı. Gönenç, "Zeytindağı Mahallesinin imar planınında orada herhangi bir santral kurulamayacağı daha önce belirtilmiş. Çünkü Kuzey Çandarlı Limanı'nın ileride genişleyeceği düşünülüyor. Biz de bu ay söz konusu görüşe dayanarak Bergama Belediyesi Meclis Toplantısında imar planında, bölgeye santral kurulamayacağına ilişkin bir düzenleme yapacağız. Kurulmasını mümkün kılan imar planı için de iptal kararı alacağız" dedi.
MAKİNELERİN ÖNÜNE YATARIZ
Bergama, Dikili, Çandarlı ve Şakran gibi bölgelerde belediye başkanları olarak birlikte hareket edeceklerine dikkat çeken Başkan Gönenç, 17 Ekim tarihinden itibaren mahallelerde, köy kahvelerinde toplantılara düzenleyeceklerini ve hukuki girişimlerin sonuç vermemesi durumunda sivil direniş başlatacaklarını kaydetti. Santrali kurdurmamak için tüm hukuki yolları deneyeceklerini ifade ederek, "Umudumuz, ilgili bakanlıkların bu işe olur vermemesi. Aksi takdirde Bergama'daki altın madeni için nasıl yollara nasıl düşüp sivil ve yasal direniş başlattıysak; bugün de aynısını yaparız. Gerekirse iş makinelerinin önüne yatarız. Bizler yaşam savunucuları olarak buna asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. Bölgenin içme ve sulama ihtiyacını karşılayan Kestel Barajı gibi hayati öneme sahip bir su rezervinin dibinde kül ve cüruf alanı yaratmanın bir cinayet olduğunu dile getiren Gönenç, "Eğer bunu yapıyorsanız insanı, hayvanı, doğayı ve tarihi hiçe sayıyorsunuz demektir. Ama bu telafisi mümkün olmayacak zararlara neden olacaktır" sözleriyle yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.
Osman Özgüven de termik santrale tepki gösteren isimlerden biri oldu. Özgüven 1990'lı yıllarda Aliağa'da verdikleri çevre mücadelesini hatırlatarak, "Bizler geçmişte çevre kirleticilerine karşı büyük mücadeleler verdik. 25 yıl önce Bakırçay Belediyeler Birliği olarak Aliağa'da verdiğimiz mücadele halen akıllardadır. O zaman 6 Mayıs 1990 tarihinde İzmir Konak Meydanı'ndan Gencelli'ye kadar oluşturulan 50 kilometrelik insan zinciriyle termik santral yaptırmamıştık. Şimdi Çandarlı'da termik santral yapmak istiyorlar. Bu bölge turizmle, tarımla, balıkçılıkla geçinen bir yer. Herkesin şunu bilmeli. Buraya termik santral yaptırmayacağız. Geçmişte olduğu gibi kirleticilerle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
KÖYLÜLER ENDİŞELİ
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ve bazı çevreciler dün santralin kurulacağı Zeytindağı Mahallesinde incelemelerde bulundu. Engel, "Platform sözcüleri olarak arkadaşlarımızla beraber santralin cüruf ve kül dökülecek alanına gittik. Köylüler çok endişeli. Bu santralin kurulmaması için hukuki her yolu deneyeceğiz" diyerek direniş sinyali verdi.
İzmir 9 Eylül Gazetesi