29 / 04 / 2024

Kütahya'da ikinci OSB hızla büyüyor!

Kütahya'da ikinci OSB hızla büyüyor!

Altyapı çalışmalarını tamamlamak üzere olan Kütahya İkinci Organize Sanayi Bölgesi hızlı büyüyor. Bölgede seramik başta olmak üzere mobilya ve makine sektörüne yönelik yatırımlar dikkat çekiyor.



Kütahya İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) kurulum çalışmalarına Mayıs 2005 tarihinde başlandı. Bakanlık onayıyla bölge Mayıs 2006 tarihinde Kütahya İl Özel İdaresi yüzde 33, Kütahya Belediyesi yüzde 33, Kütahya Sanayi ve Ticaret Odasının da yüzde 33 ortaklığıyla tüzel kişilik kazandı. 


Kütahya Merkez İkinci OSB, Kütahya - Eskişehir karayolu üzerinde Kütahya İl Merkezine 6 kilometre mesafede yer alıyor. Bölgenin büyüklüğü 349 hektar. 


Yaklaşık 100 hektarlık bir alan da genişleme sahası olarak revize edilmiş durumda. Konumu itibariyle büyük metropollere eşit uzaklıkta bulunan bölgenin içinden demiryolu hattı geçiyor. Demiryolu çalışmaları doğrultusunda OSB içine ortak kullanıma açık demiryolu yükleme rampası yapılması için gerekli çalışmalar devam ediyor. Zafer Havaalanına 50 kilometre, Gemlik Limanı'na 220 kilometre mesafede olması, bölgeyi ulaşım ve deniz yolu taşımacılığı yönünden de avantajlı kılıyor. 


SERAMİK LOKOMOTİF SEKTÖR 


Seramik-karo, mobilya ve makine sanayi bölgenin lokomotif sektörleri. Bu sektörler, başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Avrupa, Ortadoğu ve Kafkas ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor. Özellikle seramik sektörü, istihdam, yatırım ve ihracat açısından bölge için büyük önem arz ediyor. Dünya'daki seramik ihracatı sıralamasına bakıldığında Türkiye ikinci sırada yer alıyor, birinci sıra ise İtalya'nın. Sektörel bazda global bir kriz yaşanmasına rağmen bu krizden doğru hamle ve yatırımlarla çıkmayı başarmış olması seramik sektörünün geldiği nokta açısında son derece önemli. Dolayısıyla seramik sektörünün yatırımları artarak devam ediyor. Kütahya, yatırım ve teşvikler yönünden Dördüncü Yüzde 100 doluluk oranına ulaştığında 4 bin çalışan olacak. 


Bölge'de yer alıyor. Mevcut teşviklere ek olarak bölgesel ve sektörel teşviklerden de yararlanıyor. Bölgede yapılacak yatırımın Teşvik Belgesine bağlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutan 500 bin TL. Teşvikler kapsamında yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 da yatırıma katkı uygulaması yapılıyor. 


Kütahya Merkez İkinci OSB, Organize Sanayi Bölgeleri yönetmeliği kapsamındaki her sektöre tahsis yapabilen karma bir OSB. 2013 yılında müteşebbis heyet karan ile toplam 202 bin metrekarelik 3 adet sanayi parseli ifraz edilerek 10 bin ila 20 bin metrekarelik 15 adet parsele bölündü ve toplam sanayi parseli 43 adede çıkarıldı. OSB'de bulunan 43 adet sanayi parselinden 14 tanesi, çeşitli sektörlerden 11 yerli firmaya tahsisi edildi. Alan olarak tahsis oranı yüzde 50 seviyesinde. 


Tahsis edilen firmalardan 6 tanesi üretimde. 2 tanesi inşaat halinde ve 3 tanesi de planlama aşamasında bulunuyor. Üretimde olan fabrikalarda hali hazırda 545 kişi istihdam ediliyor. Yüzde 100 doluluk oranında hedeflenen istihdam oranı ise 4 bin. 


ALTYAPI TAMAMLANIYOR


"Kütahya İkinci OSB hızla gelişmeye devam ediyor" diyor Kütahya İkinci OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çetiner. Devam eden çalışmalar hakkında da şu bilgileri veriyor: "OSB' de alt yapı çalışmalanmız doğrultusunda beton parke yol ve bordür yapımı, yol, refüj ve çevre aydınlatmaları, menfez ve atık su hatları ile doğalgaz dağıtım iç ring hatlarının üçüncü etabının yapımı son derece hızlı bir şekilde devam ediyor, yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız. Ayrıca elektrik dağıtım lisansı alınması hususunda gerekli çalışmalar başlatıldı. 


2016 yılı sonunda bu çalışmaların tamamlanıp, elektrik dağıtımının OSB tarafından sağlanması planlıyoruz." Çok hızlı gelişiyoruz. Altyapı çalışmalarını 2014 sonuna kadar tamamlamış olacağız. Lisans alıp, elektrik dağıtımını da sağlamayı planlıyoruz. 


Dünya Özel Ek 


Geri Dön