02 / 05 / 2024

BES yatırımcıları fonlarını bozdu, ev peşinatı yaptı! 

BES yatırımcıları fonlarını bozdu, ev peşinatı yaptı! 

Konut kredi faizlerinin hızla aşağı çekilmesi sonucu bir kısım gönüllü BES yatırımcısı fonlarını bozarak ev peşinatı yaptı...



Haziran başından bu yana gönüllü BES'te azalan yaklaşık 11 bin kişinin büyük bölümünün ev almak için sistemden çıktığı tahmin ediliyor.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Rahim AK, bugünkü köşesinde BES yatırımcılarının fonlarını bozarak ev peşinatı yapmasını kaleme aldı.

İşte Rahim Ak'ın 'Gönüllüler eve kaçtı, BES'e çalışan desteği geldi' başlıklı yazısı...

Konut kredi faizlerinin hızla aşağı çekilmesi sonucu bir kısım gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımcısı fonlarını bozarak ev peşinatı yaparken getirilerin iyi olması nedeniyle çalışanlar birikimlerini sistemde gerçekleştirmeye karar verdi. 

Özellikle haziran başından bu yana gönüllü BES'te azalan yaklaşık 11 bin kişinin büyük bölümünün ev almak için sistemden çıktığı tahmin ediliyor. Buna rağmen çalışanların desteği ile yılın ilk 7 ayında toplam BES yatırımları 148.5 milyar liraya, sisteme gelen yatırımcı sayısı ise 13.1 milyonu geçti. 

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon getirilerinin artması sonucu yılın ilk 6 ayında ortalama getirilerin yüzde 12'yi geçmesi sisteme olan ilgiyi artırıyor. Ancak ekonomide önemli ve gözardı edilemeyecek bir gelişme daha yaşanıyor. Hem dünyada faiz oranlarının tarihi seviyelere gerilemesi hem Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu özellikle kamu bankalarının konut kredisi faizlerini dramatik düşürmeleri bir süredir bekleyen vatandaşları konut almaya itti. Konut kredi faizlerinin hızla aşağı çekilmesi sonucu bir kısım gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yatırımcısı getirisinin iyi olmasına bakmadı ve fonlarını bozarak ev peşinatı yaptı. Zaten BES birikimlerinin amacı da sonuçta böylesi hayati meselelerde elde birikmiş bir tutarın bulunması. Rakamlar gönüllü BES fonlarının yıllık ortalama yüzde 25.5 büyüdüğünü gösteriyor. Ancak bu yılın ilk 7 ayında hem konuta kaçanlar hem pandemi nedeniyle büyüme yüzde 16.3'te kaldı. Katılımcı sayısı da şimdiye kadar ortalama yüzde 3.3 büyürken bu yıl binde 5 azalarak 6 milyon 638 bine geriledi. Yılbaşına göre sistemdeki katılımcılardan azalan 33 bin kişiden son 1 ayda sistemden çıkan yaklaşık 11 bininin büyük bölümünün konut alma nedeniyle sistemden ayrıldığı düşünülüyor. Yılbaşında gönüllü BES'te 6 milyon 871 bin kişi bulunurken bu rakam mayıs ayı başında 6 milyon 878 milyona kadar çıktıktan sonra 2 ayda yaklaşık 40 bin azalarak 6 milyon 838 bine indi. Gönüllü BES rakamları ise sistemdeki birikimin değerlendirilmesi ve yeni para girişi ile 138,3 milyar liraya ulaştı.

Ev almak için şu an doğru zaman!


Geri Dön