11 / 09 / 2024

BES'ten ikinci emeklilik imkanı! Yeni sistem nasıl uygulanacak ve ne zaman devreye girecek?

BES'ten ikinci emeklilik imkanı! Yeni sistem nasıl uygulanacak ve ne zaman devreye girecek?

Çalışanlara emeklilikte ikinci maaş yolunu açacak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi OVP'de de yer aldığı kaydedildi. 2025'in son çeyreğinde hayata geçmesi beklenen bu model, mevcut emeklilik sistemine ek olarak uygulanacağı belirtildi. 



Türkiye'de bir süredir beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi devreye alınıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program'da da yer alan yeni dönem, 2025 yılının son çeyreğinde başlayacak. Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program'da (OVP) yeni sistem ile ilgili çalışma şu sözlerle yer aldı: "Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır."

BU UYGULAMA İLE NE GİB DEĞİŞLİK OLACAK?

Şu anda zorunlu olmayan ve 45 yaş altı çalışanlara uygulanan BES'teki (Bireysel Emeklilik sistemi) Otomatik Katılım Sistemi ikinci emeklilik olarak uygulanacak. Böylece çalışanlar işverenlerin de katılımı ile hem SGK'dan emekli olurken hem de ikinci bir emeklilik imkanına kavuşacaklar.

takvim.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Mevcut sistemde çalışanlar her ay brüt ücretlerinin yüzde 3'ünü BES'e aktarıyor. Devlet bunun yüzde 30'u kadar katkı yapıyor ve birikimler değişik fonlarda artıyor. Bu sisteme işveren katkısı da gelecek. 10 yıl-56 yaş olarak şu anda uygulanan şartlar yerine gelince toplu para ya da emekli maaşı ödeme yapılacak.

2025 YILINDA DEVREDE

Dünyada çeşitli yöntemlerle uygulanan tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanların emekli olduklarında gelirlerinin düşmemesini ve yaşam standartlarının değişmemesini amaçlıyor. Söz konusu sistemin devreye girmesi için 2025'in son çeyreğinde düzenleme yapılması bekleniyor.

BES ten ikinci emeklilik imkanı! Yeni sistem nasıl uygulanacak ve ne zaman devreye girecek?

SİSTEMDE KALINACAK

Emeklilik sistemi olduğu için tamamlayıcı emekliliğe giren, belirli şart ve koşulları sağlayana kadar sistemde kalıp, emekliliği için biriktirecek. Çalışan sosyal güvenlik sisteminden emekli olduğunda tamamlayıcı emeklilik sisteminden de emekli olacak. Tamamlayıcı emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi olmayacak; çalışanın emekli olduğunda maaşını tamamlayacak.

FON BÜYÜKLÜĞÜ 1 TRİLYONU GEÇTİ

- BES toplam fon büyüklüğü: 1 trilyon 17 milyar 874 milyon Türk Lirası.
- Katılımcı payı: 893 milyar 509 milyon Türk Lirası.
- Devlet katkısı: 124 milyar 365 milyon Türk Lirası.
- Katılımcı sayısı: 9 milyon 276 bin kişi
- OKS katılımcı sayısı: 7 milyon 535 bin kişi
- OKS toplam fon büyüklüğü: 76.4 milyar Türk Lirası.
- Devlet katkısı: 4 milyon 767 bin Türk Lirası.
- OKS sertifika sayısı: 11 milyon 266 bin Türk Lirası.

Garanti'den bireysel emeklilik konusunda yeni kampanya

BES sisteminde iki yeni uygulama hayata geçiyor! Bu yeni uygulamalar neler?

BES'te yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor! 

BES birikimi ile kredi kullanma dönemi başladı


Geri Dön