29 / 04 / 2024

Beton sektöründe 'Sürdürülebilirlik'in önemi!

Beton sektöründe 'Sürdürülebilirlik'in önemi!

Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council - CSC) Bölgesel Sistem Operatörü olan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından düzenlendi.



Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (CSC)Bölgesel Sistem Operatörü olan THBB ve Konsey’in Belgelendirme Kuruluşu olan KGSİktisadi İşletmesi (KGS), “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sistemi” tarafından belgelendirilmek amacıyla başvuruda bulunan firmalarla ilgili çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyor.

Bu doğrultu kapsamında, iki hazır beton tesisinibelgelendirmek amacıyla başvuruda bulunan ÇİMKO Çimento ve Beton Sanayi Ticaret AŞ’nin tesislerinde KGS tarafından incelemer yaptı. Gerçekleştirilen denetimlerin ardından ÇİMKO OsmaniyeHazır Beton Tesisi ile Adıyaman’da bulunan Altınşehir Hazır Beton Tesisi, “BetonSürdürülebilirlik Konseyi Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgesi” aldı. Bu belgelendirmel sonrasında ÇİMKO, Narlı Çimento Fabrikası’nınbelgelendirilmesi için başvuru yaptı. KGS'nin yaptığı denetimler sonrasında ÇİMKO Çimento’nun Narlı Çimento Fabrikası da “Beton SürdürülebilirlikKonseyi Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgesi” almaya hak kazandı. ÇİMKO, “KaynaklarınSorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi” ülkemizde aktif olduktan sonra tesisini belgelendirip önemli bir başarıyı gerçekleştirdi. ÇİMKO daha sonraOsmaniye ve Altınşehir Hazır Beton Tesislerinin belgelendirme seviyesini artırarak gümüş seviyesine getirdi.

Bu önemli başarıya imza atan tesislerin belgelerinin takdim edilmesi amacıyla ÇİMKO’nun ev sahipliğinde Gaziantep’te tören gerçekleşti. 18 Aralık 2019 tarihinde yapılan törene, Gaziantep Valisi Davut Gül,Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye BaşkanıRıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ERMCO ve THBB BaşkanıYavuz Işık, SANKO Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, SANKOHolding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, ÇİMKO Genel MüdürüDr. Önder Kırca, THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan, KGS İktisadiİşletmesi Direktörü Selçuk Uçar, Gaziantep ilindeki üst düzey mülki amirler,meslek odası ve birlik başkanları, üniversite temsilcileri, SANKO Holdingyöneticileri ve davetliler katıldı. ÇİMKO’nun almaya hak kazandığı belgeler ERMCOve THBB Başkanı Yavuz Işık tarafından ÇİMKO Narlı Çimento Fabrikası ile Osmaniyeve Altınşehir Hazır Beton Tesislerinin yetkililerine verildi.

Yavuz Işık: “Bu belgelendirme sistemi ile sektörümüz, sürdürülebilirlikile ilgili performansını artıran, dünya çapında kabul edilen bir modelekavuşmuş oldu.”

ERMCO ve THBB Başkanı Yavuz Işık, düzenlediği törendeki konuşmasında “Hemen hemen her sektörde gittikçe önem kazanan sürdürülebilirlik başlığı, özellikle sektörümüziçin oldukça büyük bir anlam ifade ediyor. Sürdürülebilirlik ile gelecekkuşakların ihtiyaçlarını tehlikeye sokmadan bugünkü ihtiyaçlarımızın teminedilebilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, 2016 yılında BetonSürdürebilirlik Konseyi (CSC) kurulmuştur. THBB olarak, konseye üye olmanınyanı sıra bu belgelendirmenin Türkiye’deki ‘Sistem Operatörü’ olarak görevaldık. Buna ek olarak bağımsız öz denetim mekanizmamız olan KGS de Konseytarafından yetkilendirilerek ‘Belgelendirme Kuruluşu’ olarak atandı. CSC, beton ve onun en önemli iki bileşeni olan çimento ve agrega malzemeleri içinKaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirmesi modeli sunmaktadır. Bubelgelendirme sistemi ile sektörümüz, sürdürülebilirlik ile ilgili performansını artıran, dünya çapında kabul edilen bir modele kavuşmuş oldu. Böylecesektörümüzdeki beton, çimento ve agrega üreticilerinin sürdürülebilirlik konusundagöstermiş olduğu hassaslık ve çabaların; güvenilir, bağımsız, verilere dayananbir belgelendirme süreci ile tüm dünyaya gösterilebilmesi sağlandı. Birliğimizüyesi ÇİMKO, sürdürülebilirlik ile ilgili son derece sorumlu bir adım atarakilk olarak 2017 yılında hayata geçen ve ülkemize 2018 yılında adapte ettiğimizbu sisteme, 2018 yılı sonunda hemen dâhil oldu. Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgesi” almaya hak kazanan Birliğimiz üyesi ÇİMKO’yu başarılarından dolayıkutluyor ve bu belgelendirmelerin çok büyük başarılara vesile olmasınıdiliyorum.” ifadelerini kullandı.

Önder Kırca: “Amacımız tüm tesislerimizi buseviyeye taşıyarak sektörümüzdeki ve özellikle bölgemizdeki kaynakların sorumlukullanımı konusunda öncü olmaktır.”

ÇİMKO Genel Müdürü Dr. Önder Kırca CSC törende gerçekleştirdiği konuşmada “ÇİMKO, dünyastandartlarında kaliteli üretim hedefini sürdürülebilirlik ilkeleri ilebirleştirmektedir. Narlı Fabrikamız Türkiye’deki en düşük emisyon değerleriylebu alandaki en iyi uygulama örneğidir. Sürdürülebilirlik konusunda göstermişolduğumuz çabaların en somut kanıtını, Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (ConcreteSustainability Council) Bölgesel Sistem Operatörü olan THBB tarafından verilenCSC sertifikasyonunu sürecini başarıyla tamamlayarak ortaya koyduk. Bu süreçteyönetim, çevre, ekonomi ve sosyal uygulamalar başlıkları altındaki iş yapışşeklimiz ve ortaya koyduğumuz iş çıktılarıyla, CSC sertifikasyonuna hakkazandık. Ülkemizdeki CSC sertifikasyonuna sahip olan ilk çimento fabrikalarıve hazır beton tesisleri arasında yer almak emeklerimizin hem ödülü oldu hem debu standardı diğer tesislerimize yaymak için motivasyon aracı oldu. Amacımıztüm tesislerimizi bu seviyeye taşıyarak sektörümüzdeki ve özelliklebölgemizdeki kaynakların sorumlu kullanımı konusunda öncü olmaktır. Mensubuolduğumuz SANKO Grubu’nun ‘bu topraklardan aldığını bu topraklara verme’hedefini ‘Kaynaklarını Sorumlu Kullanan Şirket’ sıfatıyla birlikte daha da ileriyetaşımak için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.


Geri Dön