05 / 05 / 2024

Bey Sarayı üzerindeki orduevinin kaldırılması isteniyor!

Bey Sarayı üzerindeki orduevinin kaldırılması isteniyor!

TBMM, Osmanlı’nın tarihinde bilinen ilk saraylarından Bey Sarayı’nın üzerindeki orduevi ve askeri tesisin kaldırılmasını istedi. Ancak MSB, Belediye’nin gösterdiği yerin şehre uzak olduğunu belirterek ‘Orduevini taşıyamayız’ dedi...




A.D isimli bir vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, Bursa’daki Osmanlı’nın ilk sarayı olarak bilinen Bey Sarayı’nın kurtarılmasını istedi.

A.D. başvurusunda, daha önce Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Genelkurmay arasında da sorun olan Bey Sarayı üzerindeki orduevi ve askeri tesislerin kaldırılmasını istedi. A.D, Bey Sarayı’nın bulunduğu arazinin Maliye Bakanlığı’nca Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) devredildiğini belirtirken bakanlığın söz konusu araziyi kazı ve diğer işlemler için Kültür Bakanlığı’na devretmesini istedi.


MSB: Şehre çok uzak


Dilekçe Komisyonu başvuruyu işleme alırken, MSB ile temasa geçti. MSB, Bursa Orduevi Müdürlüğü bina ve tesisleri ile lojmanların konuşlu bulunduğu arazinin daha önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce talep edildiğini bildirdi.

Bakanlık orduevi ve askeri tesislerin bulunduğu arazinin Bursa şehir merkezine, eğitim ve sağlık tesislerine, kamu binalarına ulaşımının kolay olduğunu kaydetti. Bakanlik, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin orduevi ve tesislerin taşınması için gösterdiği arazinin ise Organize Sanayi bölgesi içerisinde olduğunu, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanlığı ile İl Jandarma Komutanlığının konuşlu bulunduğunu kaydetti.  Bakanlık orduevinin taşınmamasına, belediye tarafından gösterilen arazinin şehir merkezine uzaklığını da gerekçe göstererek ‘emekli personel ve gazi ailelerinin orduevi ve tesislerden faydalanmasının zor olur’ görüşünü dile getirdi.

Bakanlık, Bursa Orduevi ve askeri tesislerin halen konuşlu bulunduğu arazide faaliyetlerini sürdürmesinin uygun olacağının tespit edildiğini de belirtti.


687 yıl önce yapıldı


Bey Sarayı, Osmanlı tarafından yaptırılan ve bilinen ilk saray unvanına sahip. Orhan Gazi tarafından yaptırılan saray, İstanbul’un fethine kadar önemli bir çok kararın alındığı yer olarak biliniyor. 687 yıl önce yapılan ve Orhan Gazi’yle birlikte 6 padişah tarafından kullanılan Bey Sarayı’na ait birkaç tarihi kalıntının dışında iz bulunmuyor.



Milliyet 


Geri Dön