28 / 04 / 2024

Beyaz yakalıların yeni gözdesi taş evler!

Beyaz yakalıların yeni gözdesi taş evler!

Büyük şehirlerden kaçan beyaz yakalının gözdesi taş evler, yatırım aracı olarak ivmesini yükseltiyor. Ege Bölgesi ağırlıklı olan ve restore edilmesiyle 1,5- 2 milyon dolara alıcı buluyor.



Alaçatı deyince Arnavut kaldırımlarının, rüzgar sörfünün ve ot festivalinin yanı sıra akla ilk gelenlerden biri de cumbalı taş evleri oluyor. Rum mimarisinin özelliklerini taşıyan taş evlere son iki yıldır iş dünyasının ilgisi yoğun. Bölgede yaklaşık son 15 yıl içinde 400’ün üzerinde taş ev üreten Veryeriler İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Veryeri, son iki senedir müşteri kitlesinde değişikliğin olduğuna değinerek, “Önceden beyaz yakalıların ağırlıklı olduğu müşterilerin yanı sıra artık patronlar da bölgeye geliyor” diyor. Alaçatı’nın yeni sakinleri arasında Acun Ilıcalı, Ergin Ataman ve Şansal Büyüka gibi iş ve spor dünyasından isimler bulunuyor.


2017 yılını sektör açısından hareketli geçeceğine değinen Veryeri, yıl içinde şu ana kadar 10 milyon dolar seviyesinde bir satış gerçekleştirdiklerinin altını çiziyor. Alaçatı’daki taş evler genellikle 3+1 olarak planlanıyor. Bu sayı müşterinin isteğine göre artışta gösterebiliyor. Bir projeyi gerçekleştirirken işin en zorlayıcı kısmı araziyi bulmada yaşanan zorluklar olu yor. Veryeri, uygun arazi bulunduktan sonraki proje sürecini şu şekilde değerlendiriyor: “Müşterinin de memnun kalacağı bir projenin çizimi yaklaşık 2-3 ay alıyor. Çizilen projeleri Anıtlar Kurulu’ndan ve belediyeden geçirmemiz gerekiyor. Gerekli onaylarla birlikte süreç altı ayı bulabiliyor.” Alaçatı Porto Dieci, Alaçatı Sakızlı Taş Evi, Alaçatı 16, Alaçatı 108 gibi pek çok projeye imza atan Veryeriler inşaat’m satışı devam eden projeleri arasında Ouattordi-ci ve Portodicci bulunuyor. Sekiz adet dubleks villa (200 metrekare) ve altı adet rezidans ile Ouattordici, Çeşme merkeze 1,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Sakız Adası manzaralı villaların satış fiyatı 1 milyon ile 1 milyon 250 bin dolar arasında değişiyor. Portodicci Projesi ise Alaçatı marina ve sörf merkezine yürüyüş mesafesinde ve tamamı deniz manzaralı dört villadan oluşuyor. Her eve 250 metrekarelik bir bahçe payı düşen projenin satış fiyatı 1 milyon 750 ile 2 milyon TL arasında değişiyor. “Her yeni proje bizim için yeniden bir doğum gibi” diyen Veryeri, Alaçatı ve Çeşme’deki yeni projeler için yaklaşık 5,5 milyon dolar yatırım hedefliyor.


Taş evler, giydirme veya yapıştırma yapılmadan, yığma taş kullanılarak üretiliyor. Evlerin tavanları ise daha ferah bir atmosfer yaratmak adına yüksek tutuluyor. Veryeriler İnşaat’ta evlerin ortalama teslim süresi dokuz ay. Çok özel istek olursa evlerin teslimi bir seneyi de bulabiliyor. 




TAŞ EVLERİN AVANTAJLARI

  1. Taştan yapılmış meskenler yaz aylarında serin kalırken, kış aylarında sıcaklıklarını koruyarak enerji tasarrufu sağlıyorlar.

  2. Taş evlerin enerji tasarrufu sağlaması aynı zamanda çevreye verilen zararların da minimize edilmesine yardımcı oluyor.

  3. Taş yapılar pis havayı yalıtarak hava kirliliğine karşı doğal bir filtre görevi görüyor.

  4. Taşın sağlam bir malzeme olması ve yanıcı özellikler göstermemesi taş evleri yangın ve deprem gibi insan hayatını tehdit edebilecek tehlikelere karşı dirençli kılıyor.

Fortune


Geri Dön