22 / 11 / 2024
fuzul

Beyaz yakalıların yeni yatırım trendi 'arazi'!

Beyaz yakalıların yeni yatırım trendi 'arazi'!

Re/max 7Tepe Arsa Geliştirme Direktörü Mert Başaran, arazi yatırımının önemini anlattı. Başaran, beyaz yakalıların yeni yatırım trendi olarak araziyi tercih ettiklerini söyledi.




Arazi yatırımının önemine değinen Re/max 7Tepe Arsa Geliştirme Direktörü Mert Başaran, “Günün koşulları yatırım araçlarının da değişkenlik göstermesinde etken oluyor. Dövizde yaşanan dalgalanmalar, emlak alımındaki yüksek faiz oranları doğrusu yatırım araçlarının çeşitlenmesine neden oluyor. Arazi alımının özellikle beyaz yakalılar arasında yükselen bir trend haline dönüşmesi de piyasa koşullarının yarattığı bir yeni yatırım aracı'' diye konuştu. 

Özellikle beyaz yakalı, maaşlı çalışan kitle 2004 yılından sonra faizlerin düşmesi ile kredi çekip ev yatırımına başladı. Bu yatırımlar 10 yıl boyunca reel olarak ciddi getiriler sağladı. Bir evden kar eden müşteri onu satıp diğer evini aldı ve bu trend “off plan/sat yap” marketini doğurdu. Bir sürü inşaat şirketi bu trendi fırsat bilip marketten ev satmaya başladı. 2009 büyük global krizinde duraksama olsa da bu trend devam etti.

Arazi Yatırımı Neden Bu Kadar Arttı?

Ancak 2015 yılından bu yana bu karlı trendi gören ve ana işi inşaat olmayan birçok şirket (tekstilci, petrolcü, hırdavatçı etc) fizibilite yapmadan inşaat sektörüne giriyor. Bu dönemde hem global likidite koşullarında yer alan değişiklik hem de ülke olarak alınan bir takım stratejik kararlar birleşince, konut kredisi maliyetleri yükseldi. Aylık yüzde 0.6’lar olan kredi faizleri yüzde 2’lere çıktığında konut satın alma talebi kesiliyor. Talep kesilince bu büyük arz, talebe çok fazla geliyor.

Bu arz fazlası ile piyasada cebinde 20.000 TL ile 200.000 TL arasında parası olan ama faizlerden dolayı ev alamayan veya dini hassasiyetlerle ya da enflasyona karşı ‘’param erimesin’’ gibi farklı sebeplerle parasını bankada tutmak istemeyen birçok kişi bulunuyor.

Eğitimli beyaz yakalı kitle doğru yerlerde arazi yatırımında bulunmak amacıyla analizler okumaya ve bölgeleri geziyor. En çok talep gören bölgeler devletin büyük projeler gerçekleştirdiği Çanakkale, Arnavutköy, Kocaeli, Çatalca, Kütahya, Balıkesir, Eskişehir gibi bölgeler oldu. Örneğin cebinde 40.000 TL’si olan ve ev alamayan, faize de parasını koymak istemeyen vatandaş Kütahya’da kurulan 6.5 milyon metrekare bir organize sanayi bölgesinde 6-7 dönüm bir yer alıp geleceğe yatırım yapmaya başladı. Bu bölgelerdeki karı ve artışı görenler diğer bölgelerden de yer alıyor.

Aslında toprak yatırımı uzun yıllar boyunca bulunuyor ve en çok para kazandıran yatırım aracı hatta bu nedenle toprak zengini diye bir kavram oluştu. Ancak bu zamana kadar genellikle toprak yatırımını kırsaldan yeni göç etmiş, eğitim düzeyi daha düşük vatandaşlar yapıyordu. Bu yeni trend ile beyaz yakalı maaşlı, plazalarda çalışan bu yeni kitle ev alma yerine arazi yatırımını tercih ediyor.

Uzun vadede 2000 yılında Kurtköy’de metrekaresi 18 lira olan bir arazi bugün 2000 liralara (111 kat), 2008 yılında Kocaeli Sevindikli’de 2-4 lira arasında olan çok uygun fiyatlı araziler bugün 150 lira (75 kat), Arnavutköy, Dursunköy 14 liralardan 350 liralara (25 kat) gibi oranlara ulaştı.

Tüm bu oranlara bakıldığında, ülkede bu şekilde bir genç nüfus ve demografik yapı oldukça uzun vadede arazi yatırımının yerini hiçbir yatırım aracı alamayacaktır.

Biz RE/MAX 7Tepe olarak tüm ülke genelini analiz ederek, imar planları, nüfus artışı devletin planladığı büyük projeler gibi arazi fiyatlarına büyük artısı olacak doğru noktaları matematiksel verilerle teyit ettikten sonra yatırımcılarımıza aldırmak ve daha sonra da sattırmak koşulu ile kazandırmayı amaçlıyoruz. Burada en önemli kriterimiz; arazi yatırımcılarının bu yatırımın uzun vadeli bir yatırım olduğunu bilmeleri ve minimum 3-5 yıl bekleyecek bir bütçe ile bu yatırıma karar vermeleridir. Arazi yatırımı uzun vadeli bir yatırımdır ve yüzyıllardır toprağın kazancı tüm yatırım araçlarını her zaman geride kalmıştır.


Geri Dön