Beykoz Tokatköy'de kentsel dönüşüm krizi!
İstanbul Beykoz'da kentsel dönüşüm çerçevesinde ekiplerin yıkım çalışmasına tepki gösteren bazı mahalle sakinleri ile polis ekipleri arasında gerginlikler kaydedildi. İşte ayrıntılar...
Olay yerine gelen çevik kuvvet ekipleri, yıkıma tepki gösteren gruba müdahalede bulundu.
Beykoz Tokatköy'deki Hz. Yuşa Caddesi'nde yer alan 2 katlı binada ise kadın ve çocukların da aralarında olduğu yaklaşık 20 kişi, mahkemenin yıkıma ilişkin yürütme kararını durduğunu ileri sürerek, kendilerini binaya kapattı.
Uzun süre güvenlik önlemi alan ve gruptakileri ikna etmeye çalışan polis, kapıyı kırarak binadan içeri girdi. Bu sırada bazı kişilerin polise taş atması üzerine ekipler biber gazı sıktı ve binanın içindeki bazı eylemcileri gözaltına aldı. Müdahaleden sonra çatıya çıkan müzakereci ekipler de burada bekleyen kişileri ikna etti ve aşağıya indirdi.
Daha sonra yıkım kararı alınmış olan evdeki eşyalar, belediye ekipleri tarafından çıkarıldı ve bir kamyona yüklendi.
Ekipler binanın yıkılması için çalışmalara start verirken, polisin çevrede aldığı güvenlik tedbiri de sürüyor.
Beykoz Tokatköy Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm geçtiğimiz aylarda CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay tarafından Meclis gündemine taşınmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, konuyla ilgili olarak Meclise soru önergesi vermişti.
Engin Altay, şu soruları yöneltti:
1. Proje ile ilgili hiçbir resmî açıklama neden yapılmamaktadır?
2. Projenin başlangıç-bitiş ve teslim tarihleri niçin belirsizdir?
3. Proje için yetkili kişi ve kişilerinin imzalarının neden yoktur? İmzalatılmak istenen muvafakatnameye tek taraflı imza attırılmak istenmesinin gerekçesi nedir?
4. Depreme dayanıklı konut sözü veren Beykoz Belediyesi ülkenin ekonomik koşullarını dikkate almadan verilen 1500 TL kira yardımı ile mahalle sakinlerinin sahip oldukları evlerden daha dayanıksız evlere taşınmasına neden duyarsız kalmaktadır? Bu fiyatla bu koşullarda kiralık ev olmayacağı bilinmemekte midir?
5. 90 dönümlük proje alanında uygulanacak olan imar planında TASK (Taban Alanı Katsayısı) değerine göre ortalama bir hesapla 1290 bağımsız konut yapılabilirken 823 bağımsız konut yapacağını sadece sözlü olarak ifade eden Belediye yetkilileri, zarar edeceklerini söyleyerek mahalle sakinlerinden yenileme bedeli talep etmektedir. Sadece 823 bağımsız birim yapılacaksa imar planları değiştirilip TASK değerleri neden arttırılmıştır? Fazladan yapılabilecek bağımsız konutlar hak sahiplerinden saklanmak mı istenmektedir?
6. 662 kişi olarak açıklanan hak sahipliğinden sonra mahkemeye sunulan 612 kişilik listede 50 kişi neden yoktur? Bu adaletsizlik değil midir?
7. İmzalatılmak istenen muvafakatnamede kişilerin haklarını garanti altına alan maddeler neden yoktur? Muvafakatname içeriği neden sadece tüm zilyetlik ve barınma haklarını belediyeye devretme üzerine yazılmıştır?
8. Muvafakatnamede ödenecek rakamların, çoğu emekli ve dar gelirli olan bölge halkının ödeyemeyeceği rakamlar olması, açıklanan rakamların kesin ve net rakamlar olmaması nedeniyle bir belirleme yapılacak mıdır? Muvafakatnamede yazan ortalama yenileme ücreti 280.000 TL yazarken aynı soruyu mahkeme yolu ile sorulduğunda "proje bittikten sonra netleşecektir" cevabı resmi olarak alınmıştır. Proje tamamlandıktan sonra açıklanacak rakamlara göre hak sahipliklerinin ödeme gücü neden düşünülmemektedir? Bu yönde bugün ve uzun vadeli ödeme planları alım gücüne göre niçin belirlenmemektedir?
9. Proje detaylı olarak hak sahiplerine neden sunulmamaktadır? Tapu belgesi ile tahsis belgesi arasındaki farklar neden projede açıkça yer almamaktadır?
10. Konut sahipleri dışında dükkânı olan hak sahiplerine verilen metrekare değerlerinin haklarının 1/10 düzeyinde olması hak kaybı değil midir?
Başakşehir Belediyesi kentsel dönüşümde hız kesmiyor!
Esenler'de 60 bin konut dönüştürülecek! Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümü!